MALAYSIA
SITE

Jungle
-- Belum Park
-- Endau Rompin
-- Gemas (Jungle Train)
-- Gua Musang - Raften
-- Gua Musang -Klimm.
-- Honingbeer -Sun Bear
-- Jerantut
-- Jungle Trein
-- Kancil (dwerghert)
-- Kenong Rimba Park
-- Kuala Gandah-Olifant
-- Kuala Lipis
-- Neusaap
-- Neushoorns
-- Neushoornvogel
-- Orang Asli
-- Orang Oetans
-- Silver Leaf Monkey
-- Sungai Ketiar -Olifant
-- Naar Taman Negara
-- Taman Negara
-- Taman Negara -rugzak
-- Taman Negara -Tahan
-- Taman Negara -Resort
-- Tasik Bera
-- Tasik Chini
-- Temerloh
-- Tijgers
-- Ulu Muda (Kedah)
-- Ulu Muda Tour
-- Vuurvliegjes
-- Zwarte Panter
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

Orang Asli
  
Ben van Wijnen

"De Orang Asli zijn de oerbewoners van het woud. Deze stammen leven in het oerwoud in hutjes en leven van de natuur. Ze maken vuur met hun handen en rotan en Meranti, jagen elke ochtend om de gezinnen van de stam te voorzien van dagelijks eten. Ze weten heel veel van kruiden en van alles wat in het bos voorhanden is. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld lijm van een speciale boom, bamboe voor blaaspijpen, bladeren van de palm als daken voor de huizen, allerlei bladeren, boomschors om geneeskrachtige drankjes van te maken."

De naam Orang Asli betekent eigenlijk: oorspronkelijke bewoners. Er zijn nog ongeveer 60.000 Orang Asli, waarvan ongeveer 60% nog in de jungle leeft en 40% langs de kust. Meestal verstaat men onder Orang Asli iemand, die niet tot de drie hoofdgroepen (Maleis, Chinees, IndiŽr) behoort in MaleisiŽ. We kunnen de Orang Asli onderverdelen in drie groepen:
- Senoi
- Orang Malayu Asli
- Negrito
Ze verschillen onderling veel. Zoals de naam Negrito doet vermoeden, hebben deze mensen een donkerdere huid en kroeshaar. Ze doen een beetjes denken aan de mensen uit Papoea Nieuw Guinea of uit Afrika. Andere groepen hebben een lichtere huid en steil haar.
De Negrito's leven nog in het Noorden en Noordoosten van MaleisiŽ en leven nog het meest in de jungle. Men vermoedt, dat deze groep ongeveer 8000 jaar geleden in MaleisiŽ zijn komen wonen. Hun voorvaders waren jagers en leefden in grotten. Ze wisten hoe ze gereedschappen van steen en vuur moesten maken. Ze verzamelden bosproducten voor medicinaal gebruik, groenten  en fruit.

De Senoi leven voor het merendeel in de Cameron Highlands. Zij zien eruit als MaleisiŽrs. Je zou ze niet herkennen in een stad als Kuala Lumpur, hoewel sommigen ook op Negrito's kunnen lijken.  De Senoi  werken voornamelijk als dagloners op de theeplantages. Ze komen oorspronkelijk uit Cambodja, Vietnam en Noord Thailand. Waarschijnlijk was dat zo'n 6000 - 8000 jaar geleden.
Ze staan bekend als het Droomvolk (lees de pagina)
Wie naar Cameron Highlands rijdt vanaf de snelweg, vindt na 25 km al een bord, waarop een Orang Asli-dorp wordt aangekondigd. Langs de gehele weg naar boven passeer je schamele nederzettingen van de Orang Asli. Langs de weg probeert de lokale producten te verkopen (o.a. durian, honing). Op de theeplantages kun je de schamele onderkomens zien, waarin zij wonen.

 

De Orang Asli (Negrito's meestal), die nu in het oerwoud wonen, jagen met blaaspijpen op vogels en aapjes. De blaaspijp is gemaakt van bamboe. Hun pijlen zijn net zo groot als een satťstokje en de punt is ingedoopt in een verdovende vloeistof, die van een bast  is gemaakt. Binnen een afstand van 20 meter is een "schot" dodelijk.
Ze hebben veel eerbied voor de geesten van hun voor vaderen. Voor dieren hebben ze veel respect, want een gevangen dier moet zo min mogelijk pijn lijden.
De Orang Asli wonen in kleine stammen in het oerwoud. De stam, die ik bezocht had ca. 10 huisje (soort afdakjes met een verhoogde vloer) en woonden niet ver van de rivier. Ze blijven op ťťn plek wonen tot er iets "erg" gebeurt: .....bijv. ernstige ziekte of iemand overlijdt. Het stamhoofd kan dan besluiten, dan de stam gaat verhuizen. Een nieuw onderkomen bouwen duurt een halve dag. 
De regering had voor de stam, die ik bezocht lange, houten huizen gebouwd. Na er een tijdje in gewoond te hebben hadden de Orang Asli echter besloten weer het oerwoud in te trekken. Ze zijn niet teruggekeerd naar hun regeringshuizen.
Een verslag van een bezoek aan de Senoi in de Cameron Highlands.

Onderverdeling van de orang asli:

Negrito Senoi Malayu Asli
     
Kintaq
Lanok
Kensiu
Jahai
Mendriq
Bateq
Temiar
Semai
Mah Meri
Che Wong
Ja Hut
Semoq Beri
Orang Selatar
Jakum
Orang Kuala
Orang Kanaq
Temuan
Semelai

Bezoekt u tijdens uw reis de Orang Asli als onderdeel van uw rondreis door MaleisiŽ. In Cameron Highlands vindt u ondermeer orang asli nederzettingen, theeplantages en groente en fruit kwekerijen.

Van Verre Reizen organiseert individuele reizen op maat naar MaleisiŽ. Van Verre Reizen is reisspecialist voor maatwerkreizen naar AziŽ, met een groot reisaanbod naar MaleisiŽ. Kwaliteitsreizen met goede prijs-kwaliteitsverhouding. Alles kan! U geeft uw wensen aan, wij stellen uw unieke MaleisiŽ reis samen. Maatwerk: uw eigen route door het prachtige MaleisiŽ.

 

Door via deze site te boeken blijft deze onafhankelijke, niet commerciŽle site bestaan.

Heritage Hotel

Voor reizigers die komen voor de bezienswaardigheden van Cameron Highlands, is Heritage Hotel Cameron Highlands een perfecte keuze. Vanaf hier kunnen gasten genieten van eenvoudige toegang tot alles wat de levendige stad te bieden heeft. Bezoekers van het hotel vermaken zich met de volgende topattracties die in deze stad te vinden zijn: Cameron Highlands Tea Field Observatory, Tanah Rata Town, Cameron Bharat Plantatie Sdn Bhd.
De faciliteiten en diensten, geboden door het Heritage Hotel Cameron Highlands, garanderen een plezierig verblijf voor gasten. De topfaciliteiten van het hotel omvatten 24-uur beveiliging, 24-uur receptie, faciliteiten voor mindervaliden, wi-fi in openbare ruimtes, parkeerplaats.
Gasten kunnen kiezen uit 238 kamers, stuk voor stuk plezierig en comfortabel ingericht. Het hotel biedt een uitstekende variŽteit aan recreatieve faciliteiten, inclusief golfbaan (binnen 3 km) , kinderspeeltuin, kinderclub, tuin. Wat de reden van uw bezoek aan Cameron Highlands ook is, het Heritage Hotel Cameron Highlands is de perfecte keuze voor een enerverende vakantie.

Meer informatie en foto's: Heritage Hotel |klik nu|

 

 

 

 

 

 

 

   Ben van Wijnen

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite