MALAYSIA
SITE

Jungle
-- Belum Park
-- Endau Rompin
-- Gemas (Jungle Train)
-- Gua Musang - Raften
-- Gua Musang -Klimm.
-- Honingbeer -Sun Bear
-- Jerantut
-- Jungle Trein
-- Kancil (dwerghert)
-- Kenong Rimba Park
-- Kuala Gandah-Olifant
-- Kuala Lipis
-- Neusaap
-- Neushoorns
-- Neushoornvogel
-- Orang Asli
-- Orang Oetans
-- Silver Leaf Monkey
-- Sungai Ketiar -Olifant
-- Naar Taman Negara
-- Taman Negara
-- Taman Negara -rugzak
-- Taman Negara -Tahan
-- Taman Negara -Resort
-- Tasik Bera
-- Tasik Chini
-- Temerloh
-- Tijgers
-- Ulu Muda (Kedah)
-- Ulu Muda Tour
-- Vuurvliegjes
-- Zwarte Panter
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

Orang Oetans
Ben van Wijnen

Orang Utan

Ze lijken heel lief en zachtaardig, de pongo pygmaeus, beter bekend als orang oetan, Ze hebben een roodbruine vacht. Orang Oetan betekent "de man uit het oerwoud" in het Maleis. Vroeger probeerde de Maleiers de orang oetan niet te doden, want ze dachten dat het een man was die zich in oerwoud verstopte, om aan werk en slavernij de ontkomen.
Orang oetans zijn de grootste beesten, die in de bomen leven. Vrouwtjes hebben een gewicht van 37 kg, terwijl mannetjes gerust 83 kg kunnen wegen. Ze kunnen ongeveer 60 jaar oud worden. Ze leven in de bossen van Borneo en eten hoofdzakelijk fruit, bladeren en insecten. De reden waren het een bedreigde diersoort is:

1.

 

vroeger werden ze gevangen om als huisdier te dienen of om aan dierentuin verkocht te worden. Het was gewoon handel. Omdat het jong het meest te leren valt, werd de moeder gedood.

2.

 

hun woongebied is steeds kleiner geworden, door het plat branden en ontginnen van het oerwoud voor o.a. palmolieplantages.

Orang oetans zijn hoogst intelligent en kunnen nadenken. Ongeveer 97% van het DNA is hetzelfde als van de mens. Ze reizen op eenvoudige manier door de bossen door zich van boom naar boom te slingeren. Zo tegen de avond bouwen ze boven in de bomen een nest van bladeren en takken. Hier slapen ze dan op zo'n 30 meter hoogte. Ze hoeven niet naar de grond te komen, want alles wat ze nodig hebben, bevindt zich in de bomen.

 

 

Al het voedsel dat ze nodig hebben groeit dus tussen de boomtoppen en regelmatig valt er regen naar beneden, die die door bloemen en bladeren opgevangen wordt. Dit is hun drankvoorraad. En als het onverhoopt toch droog blijft, dan kauwen ze op de bladeren van de bomen om hun dorst te lessen.
Als het heel erg hard regent, maken de orang oetans een paraplu voor zichzelf van hele grote bladeren.

Sarawak heeft de grootste populatie Orang oetans. Je vindt deze apen alleen op Borneo en Sumatra. Ze leven teruggetrokken en je kunt ze in het wild dus moeilijk vinden. Ze trekken door het oerwoud op zoek naar voedsel en elke avond maken ze weer een nieuwe slaapplaats.
Ze zijn de grootste apensoort die in bomen leeft en het zwaaien van boom naar boom kost erg veel kracht.
Eťn keer in de 8 jaar wordt er een kleintje geboren. Dat is ťťn van de langste draagtijden van zoogdieren op deze wereld. Het resulteert dus slechts in 4 of 5 baby's in een oerang oetans-leven. Dat is heel weinig. Je begrijpt dus dat de populatie van orang oetans zich heel moeizaam herstelt.

xx

Baby orang utan

 

De verkleining van hun woongebied door de mensen en hun zeer lage geboortecijfer, maakt dus dat er heel weinig orang oetans leven buiten Sarawak. In Sarawak worden de dieren heel beschermd en hun aantal schijnt toe te nemen. Er zijn heel strenge regel, die men ervan weerhoudt om ze als huisdier te houden. Als er eentje in gevangeschap gevonden wordt, wordt deze overgebracht naar de opvangcentra in Matang en Semmenggok.
Hier wordt hen weer geleerd om voor zichzelf te zorgen en wanneer ze dat kunnen, worden ze weer in het bos los gelaten.
Op Sabah kun je hetSepilok Orang Oetan Opvangcentrum bezoeken.  Zie de speciale site <klik>.

Buiten Borneo (Sabah en Sarawak) kun je ook enkele Orang Oetans bewonder in West-MaleisiŽ bij het plaatsje Bukit Merah. Dit ligt tussen Taiping en Penang.


Als onderdeel van uw reis door MaleisiŽ is het de zeker de moeite waard de orang-oetans in het Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre te bezoeken in dit mooie regenwoud. In dit deel van MaleisiŽ, Sabah, het noordelijke deel van Borneo, Kunt u niet alleen orang-oetans zien, maar ook makaken, neusapen en ongekend veel vogelsoorten.

Van Verre Reizen organiseert voor u individuele reizen op maat naar MaleisiŽ. Van Verre Reizen is reisspecialist voor maatwerkreizen naar AziŽ, met een groot reisaanbod naar MaleisiŽ. Kwaliteitsreizen met goede prijs-kwaliteitsverhouding. Alles kan! U geeft uw wensen aan, wij stellen uw unieke MaleisiŽ reis samen. Bekijk onze MaleisiŽ reizen op onze website. Maatwerk: uw eigen route door het prachtige MaleisiŽ.

 

Door via deze site te boeken blijft deze onafhankelijke, niet commerciŽle site bestaan.

Sabah Hotel

Gelegen in het hart van Sandakan centrum, is het Sabah Hotel een ideale uitvalsbasis om Sandakan te ontdekken. Het stadscentrum is slechts 1 km verwijderd en het vliegveld kan worden bereikt binnen 30 minuten. Bezoekers van het hotel vermaken zich met de volgende topattracties die in deze stad te vinden zijn: Agnes Newton Keith Home, Japanese Cemetery, Basel Christelijke Kerk van MaleisiŽ.
De faciliteiten en diensten, geboden door het Sabah Hotel, garanderen een plezierig verblijf voor gasten. Het hotel biedt 24-uur roomservice, gratis wi-fi in alle kamers, 24-uur beveiliging, dagelijkse schoonmaak, cadeau-/souvenirwinkel om gasten een maximaal comfort te garanderen.
Het hotel heeft 116 prachtig ingerichte kamers voor gasten, elk met aparte woonkamer, spiegel, beddengoed, internet (draadloos), draadloos internet (gratis). Hotelfaciliteiten als bergwandelpaden, hot tub, fitnesscentrum, sauna, zwembad (buiten) bieden alle gelegenheid om te ontspannen na een drukke dag. Wat de reden van uw bezoek aan Sandakan ook is, het Sabah Hotel is de perfecte keuze voor een enerverende vakantie.

Meer informatie en foto's: Sabah Hotel |klik nu|

 


 

 

  Ben van Wijnen

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2023 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite