MALAYSIA
SITE

Penang
-- Air Hitam Dam
-- Balik Pulau
-- Batu Ferringhi
-- Batu Maung
-- Botanic Gardens
-- Bussen Penang
-- Busstation Sg Nibong
-- Cheong Fatt Tze
-- Chowrasta Bazaar
-- Clocktower
-- Escape Pretpark
-- Exclusieve Hotels
-- Fietsen op Penang
-- Fort Cornwallis
-- George Town
-- George Town-kaart
-- Gertak Sanggul
-- Hard Rock Hotel
-- Hawker Stalls
-- Hawker Centre
-- Hop-0n Hop-off Bus
-- Hotels
-- Hotel Reserveren
-- Jelutong
-- Kapitan Kling Moskee
-- Kek Lok Si
-- Kerachut - turtles
-- Kerachut - foto's
-- Khoo Kongsi
-- Komtar
-- Kuan Yin
-- Liggende Boeddha
-- Massage strand
-- Monkey Beach
-- Pasar Malam
-- Penang Hill
-- Penang Wegenkaart
-- Pulau Jerejak
-- Pulau Payar
-- Pulau Payar - duiken
-- Saint Anne's Church
-- Satelliet foto
-- Shopping
-- Slangentempel
-- Spice Garden
-- Stoepa's Penang Hill
-- Straits Quay
-- Swettenham Pier
-- Tanjung Bungah
-- Teluk Bahang
-- Vleermuizentempel
-- Vlooienmarkt
-- Wandelen in G'town
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club Maleisië
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Links
Contact
  

Monkey Beach
Ben van Wijnen

"Het strand zelf is mooi, we hebben niet gezwommen, maar andere mensen deden het wel. We genoten van een kokosnoot met uitzicht op zee en huurden een boot terug naar het kantoor van het nationale park voor 40 Ringgit voor de hele boot voor twee van ons."

the beach
Monkey Beach

 

Monkey beach of Teluk Duyung ligt in een baai, die  afgeschermd wordt door kaap Muka Head. Het is één van de meest populaire stranden van Penang. Het maakt deel uit van Penang National Park. Vroeger was het privé terrein en werden er kokosnoten en durians verbouwd. Er bevindt zich ook een begraafplaats van Indonesiërs (Acheh) en dat maakt Monkey Beach ook voor historici interessant.
Het strand is niet gemakkelijk bereikbaar. Je kunt een boot huren en je af laten zetten op dit verlaten strand, maar  je kunt er ook een jungle trek van maken. Wij maakten een combinatie van die twee mogelijkheden.

De jungle trekking naar Monkey Beach begint in Teluk Bahang bij het Register kantoortje van het Penang National Park. Je moet je eerst registreren, wat overigens niets kost. Ze willen eenvoudig weten, wie zich in het Nationale Park bevindt.
Je moet vroeg vertrekken, want later op de dag zou het te warm kunnen zijn. Een vertrek tussen 8 en 9 uur is aan te bevelen. Wij vertrekken met zes Maleise vrienden.
Het kantoortje ligt vlakbij de visserboten en tegenover een supermarkt, die 24 uur open is. Wanneer je vanaf hier naar de berg loop, kom je over een hangbrug. Vlak daarna zie je een bordje, dat naar verschillende stranden wijst. Wij kiezen voor Teluk Duyung (Monkey Beach) en gaan rechtsaf en lopen langs de kust.
In het begin lijkt het een prachtig pad: breed en vlak. Totdat we bij een aantal toiletten komen. Deze waren bedoeld voor bungalows, die boven de zee stonden. Helaas had men geen rekening gehouden met houtrot. We zien nu alleen nog maar de vier funderingspalen staan in het zeewater.
Het pad wordt smaller en smaller. Je moet over boomstammen en grote stenen stappen. Ook wordt het steeds gladder. Soms kom je een plek tegen, waar je even kunt gaan zitten. Ook is er soms een betonnen of houten brug gemaakt over een ravijntje.
Met een normale pas had men gezegd, dat je ongeveer 2 uur over de jungle trek naar Monkey Beach zou doen, maar ons zou het 3 uur kosten.
xx


Jungle trekking met vrienden: Tony and Betty

Na drie kwartier komen we bij een baai aan. Er is een mooi zandstrand met een aanlegsteiger. We zien hier een groot gebouw van van de USM (Universiteit). Hier worden onderzoekingen verricht naar bomen en planten. Ook is er een kamer, waar schildpadeieren worden uitgebroed.
Het is streng verboden om het terrein te betreden. Er zit een bewaker bij de poort.
Na een kort gesprek van mijn Maleise vriend mogen we naar binnen. We lopen door een grote tuin. Links zien we de kraamkamer van de schildpadeieren. Helaas is het wèl verboden om die kamer te betreden.
We nemen afscheid.
Aan het einde van het strand, zien we een bordje met "Teluk Duyung".  Hier gaat de jungle trek verder. Het terrein gaat op een neer. Af en toe rusten we en drinken we water. Eindelijk komen we bij een houten pad aan. Aan het eind van dit pad is een poortje: we zijn op Monkey Beach. We worden begroet doorenkele apen (makaken), die boven op het poortje zitten. Wij zijn doodmoe.

Monkeys
Makaken - apen

Monkey beach heeft een mooi zandstrand. Er zijn verschillende plaatsen, waar men barbecues heeft. Er zijn enkele jongens, die toeristen proberen te verleiden om bij hen vis te komen eten. Er is ook een mogelijkheid om een drankje te kopen en even te zitten. Ik neem een kokosnoot.
In de baai liggen verschillende boten, die groepjes mensen hier hebben afgezet. Ze wachten, totdat de groep terug wil.
Je kunt hier gaan zwemmen, zonnen of lui onder een boom liggen. Ook kun je nog 1180 meter verder lopen naar de vuurtoren uit 1883, maar daar is niets te zien of te doen. Wij zijn echter moe van onze 3 uur durende jungle trek.

 

Wij willen het liefst met de boot terug, maar dat is niet gemakkelijk. De boten hebben immers al passagiers! We kunnen wel mee, maar alleen als de groep vertrekt.
Eén van mijn vrienden gaat er op uit. Spoedig komt hij terug met de boodschap, dat hij een boot heeft gevonden, die ons terug wil brengen naar Teluk Bahang. Spoedig zitten we in de boot. Nog even een stop op een "fish farm" en we zijn weer terug Teluk Bahang.

Flora: - Er zijn veel exotische bomen geplant bij het strand door vroegere bewoners. Je zult hier naast de reeds genoemde bomen ook de eurycoma longifolia aantreffen.
Deze wordt door de lokale bevolking tongkat ali genoemd en schijnt opwekkend liefdesdrankje te zijn.
Fauna: - Vleermuizen zijn hier genoeg aanwezig, vanwege het aanwezige fruit. De makaken (apen) zijn hier gewoon. Hagedissenen zeeotters kun je zien bij de rotsen .

Tea for two....
Privé lunch

xx

Picknicken
Picknick tafels onder de bomen Monkey Beach

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite