MALAYSIA
SITE

Miri
-- Miri
-- Miri Airport
-- Miri Busstation
-- Miri - Bus Brunei
-- Miri Hotels
-- Miri Nightlife
-- Miri Plattegrond
-- Brunei
-- Niah, de Grotten
-- Sarawak
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club Maleisië
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Tijger

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Links
Contact
 MIRI bus naar BRUNEI  

"Bandar Seri Begawan, kortweg BSB genoemd, is de hoofdstad van het oliestaatje Brunei Darussalam. Rondom het centrum, in de Sungai Brunei rivier, zijn een aantal wijken van houten paalwoningen te vinden, Kampong Ayer. Hier wonen meer dan de helft van de inwoners van BSB. De stad is tevens de woonplaats van de sultan, Hassanal Bolkiah, die bij het volk zeer geliefd is, zijn foto’s sieren overal in het straatbeeld.
Na aankomst ’s avonds, gaan we op zoek naar een restaurantje. We zijn verrast door de levendige drukte in het stadje, met zijn veelkleurige verlichtingen. Jeugd, jonge paartjes, families, … jong en oud wandelen van het ene naar het andere marktje met voornamelijk eetkraampjes ... een zeer gezellige drukte ! De bevolking van Brunei staat er dan ook om bekend ‘uit eten gaan ’ als belangrijkste vrijetijdsbesteding te hebben. Kinderen spelen met kleurrijke ballonnen en ballen, allerlei lichtjes, blazen bellen, eten reuze suikerspinnen, … De straten van het centrum worden hiervoor elke avond grotendeels autovrij gemaakt."


De Grensovergang

Als je in Miri bent, mag je een (kort) bezoek aan Brunei niet missen, want het is vlakbij. Met een auto, zou je binnen 2 uur in Bandar Seri Begawan moeten zijn. De bus doet er eist langer over. De totale afstand is ongeveer 157 km. Maar er zijn een aantal formaliteiten bij de grensovergang die best lastig kunnen zijn. Hier is mijn ervaring met het passeren van de grens tussen Maleisië en Brunei.

Met de bus
De busreis, die van Miri naar Brunei vertrekt, is redelijk comfortabel en goedkoop. Er zijn twee comfortabele busaanbieders, die met hun busdiensten drie keer per dag vertrekken, één op 7.45 uur 's morgens van het busbedrijf Borneo Express en een andere op 8.15 AM in de ochtend en om 15.45 PM in de namiddag van de busonderneming PHLS.

Er zijn dagelijks twee vaste busdiensten, die drie keer per dag vanuit Miri naar Bandar Seri Begawan vertrekken. De eerste stop is bij de immigratiepost in Sungai Tujoh. Hier moeten de passagiers te voet langs douane en de immigratie. Daarna kun je weer verder reizen met de Express Bus Service. Naar Bandar Seri Begawan. Het oponthoud aan de grens neemt ca. 30 minuten in beslag.
Het bedrijf - PHLS Express Bus - rijdt met twee bussen per dag vanaf de Pujut Corner-busterminal voor lange afstanden in Miri naar Bandar Seri Begawan . Er is geen loket of vertegenwoordiger bij Pujut Terminal. Je moet in de bus betalen; het tarief voor een enkele reis is ongeveer 50 RM (Euro 12,50). De bus vertrekt uit Miri om 8.15 uur en 15.45 uur ( en vanuit Bandar Seri Begawan om 07.00 en 13.00 uur). Het is een redelijk comfortabele rit. Halverwege in Seria nog een keer gestopt voor brandstof en hier kun je naar het toilet.
Met de Borneo Express moet je uitstappen bij Temburong of het dorp Kuala Belait.
xx

Het gebruikelijke vertrekpunt voor de bussen in Miri is de Pujut Bus Terminal, vanwaar een passagier kunnen instappen in de bus. Het vertrekpunt in Brunei, waar je kunt opstappen, is aan de Waterfont in Bandar Seri Begawan voor degenen die met PHLS-bussen reizen.


De bus

Met de auto/taxi naar Brunei
De wegen zijn allemaal geasfalteerd en sommige stukken zijn een 4-baans. Je rijdt van Miri naar de grenscontrole in Sungai Tujuh. Dit checkpoint ligt op ongeveer 30 km van het centrum van Miri. Om dit grenscontrole te bereiken, heb je twee opties. Je kunt eerst langs de kustweg naar het noorden rijden naar Lutong en voordat u Kuala Baram (Maleisië) bereikt. Daar slaat u rechtsaf in de richting van Sungai Tujuh.
Als alternatief kunt u vanuit Miri de grenscontrole bereiken via Tudan of Permyjaya. Volg hoe dan ook het bord dat naar de grenscontrole Sungai Tujuh, of het iets verder gelegen Kuala Belait (in Brunei) leidt. Je ziet nog steeds geen richtingsbord, waarop “Bandar Seri Begawan”staat.
Hoewel het soms Kampong Sungai Tujuh (of Tujoh) wordt genoemd, is er geen permanente nederzetting in het gebied. De eerstkomende plaats heet Kuala Belait. Sungai Tujuh , ook wel afgekort als Sg. Tujoh , is het meest westelijke punt van Brunei.

Het is een beetje lastig. Eerst moet u de immigratie van Maleisië passeren. Je hoeft niet uit de auto te stappen. Rij gewoon door en geef bij de loket je internationale paspoort af aan de beambte in het hokje. Als je drie maanden of korter in Brunei wilt verblijven, heb je daarvoor geen visum nodig. Nadat je paspoort is afgestempeld en terug is gegeven, rijd je door een kronkelende weg, die door het politiebureau van Brunei loopt. Je bent nu al in de Brunei-kant van de grens. Stop niet bij het politiebureau. Rijd gewoon langs de kronkelende weg omhoog en u bereikt de Brunei Immigration checkpoint. Nogmaals, rijd gewoon door en overhandig je paspoort aan een beambte aan de loket. Hier zal ze het inreisvisum in uw paspoort afstempelen waarmee je maximaal drie maanden in Brunei kunt verblijven. Dan kom je bij de douane checkpoint.

Als je eenmaal klaar bent met de Brunei Custom, ben je al op weg naar Bandar Seri Begawan, zo'n 127 km van de checkpoints. Op Brunei-wegen zie je voornamelijk grote auto's met Brunei-kentekennummers die beginnen met B of K, verwijzend naar districten in Brunei. De rit naar BSB duurt het ongeveer 1 uur en 15 minuten, afhankelijk van uw rijsnelheid

 
Brunei: Kampong Ayer

Sarawak (also Miri)
Easy Booking Bus Tickets Online: (klik)

 

 

   Ben van Wijnen

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2021 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite