MALAYSIA
SITE

Kuala Lumpur
-- de Stad
-- Ain Arabia
-- Aquaria (KL Aquaria)
-- Batu Caves
-- Bird Park
-- Budget Hotels (10)
-- Busstation Puduraya
-- Busstation TBS
-- Busstations in KL
-- Butterfly Park
-- Central Market
-- China Town
-- Chow Kit
-- Exclusieve Hotels
-- Fietsen in KL
-- Go-KL Bus (gratis)
-- Hawker Stalls
-- Highlights
-- Hop-On Hop-Off Bus
-- Hotels Reserveren
-- Jalan Alor
-- KL in één dag
-- KL met kinderen
-- KL Metro System
-- KL Sentral
-- KL-Tower
-- Little India
-- Markten
-- Masjid Jamek
-- Merdeka Square
-- Nationaal Museum
-- Orchideeën-tuin
-- Palace R. Museum
-- Petronas Towers
-- Plattegrond/Hotels
-- Putrajaya
-- Selamat Datang
-- Shopping
-- Thean Hou Tempel
-- Uitgaan in KL.
-- Uitstapjes
-- Zoo Negara
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club Maleisië
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

orang utan

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Links
Contact
 



 

Merdeka Square
Ben van Wijnen

"Wanneer u naar Maleisië (Kuala Lumpur) komt, moet u deze plaats bezoeken. Historische gebouwen die u het gevoel geven in Europa te zijn.
Maak een ontspannende wandeling in het park van het Merdeka-plein. Er is zoveel geschiedenis hier en de Selangor Club is ook een geweldige plek om iets te drinken. Het is alleen voor leden, maar ze bieden wel een lidmaatschap voor een bezoekersdag."

Selangor Club
De Selangor Club

Het Merdeka Square (Onafhankelijkheidsplein of de Dataran Merdeka) bevindt zich in het centrum van de stad. Het is dichtbij is de Gombak rivier, de Masjid Jamek, de Central Market en China Town. Op dit plein werd op 31 augustus 1957 om middernacht de onafhankelijkheid uitgeroepen. Men hees op dit plein de vlag en men was onder de Britse overheersing vandaan.
Het plein bestaat voor het grootste gedeelte uit gras. Het is markant, omdat er rondom nogal wat interessante gebouwen zijn.
We beginnen bij het op oudste gebouw op het plein. Dat is de Selangor Club (1884, foto hierboven). Voor het gebouw ligt het voormalige cricketveld van de Club. Het veld wordt ook wel "Padang" genoemd.

In 1892 had de club al 140 leden. Oorspronkelijk was het een houten gebouw met een palmbladeren dak, die dienst deed als clubhuis voor de cricketvereniging, maar ook als sociaal ontmoetingsplaats.
Later werd het clubhuis gerenoveerd naar de bekende Tudor-stijl. Het clubhuis liefdevol "The Spotted Dog" genoemd.

Vòòr 1884 hadden de Engelsen slechts Maynards als ontmoetingsplek. Maynards was  een drogist, maar hij verkocht niet alleen medicijnen. Ook alcohol en andere artikelen kon je bij hem kopen en daardoor was zijn winkel een ontmoetingsplaats voor de koloniale Engelsen.
Tegenwoordig heeft de Selangor Club meer dan 6500 leden.

De padang staat tegenwoordig bekend als de "Dataran Merdeka".

De Dataran Merdeka wordt tegenwoordig ook gebruikt voor openlucht concerten, feesten, start-/eindpunt van marathons. Ook wordt het veld nog wel eens omgetoverd tot een cricketveld, zoals in de koloniale dagen
Op de foto rechts kun je een podium zien, waar 's avonds een concert zal worden gegeven.

Om de bevolking aan de onafhankelijkheid te herinneren, heeft men op de plek, waar in 1957 de eerste vlag werd gehesen, een 95 meter hoge vlaggenmast geplaatst. De vlaggenmast, één van de hoogste in de wereld, markeert een plek met een platte, ronde zwarte marmeren plaat.
Elk jaar wordt hier op 31 augustus op de Onafhankelijkheidsdag de parade gehouden. De vlaggenmast is de hoogste ter wereld.
De mast ligt aan de zuidkant van het plein.

Onder het grasveld was de Plaza Putra, een soort winkelcentrum, waar ook wel optredens werden gehouden in the Actors Club. Helaas heeft een hevige regenbui op 10 juni 2003 het onder water gezet en sindsdien is het gesloten. Alleen de parkeergarage is nog open.
 

xx

De vlaggenmast.
De 95 metershoge vlaggenstok op Merdeka Square

Muzium Serajah Nasional
Muzium Serajah Nasional

xx
Links naast de vlaggenmast bevindt het Nationaal Historisch Museum (Muzium Serajah Nasional). Het gebouw heeft duidelijk Moorse invloeden. Op de achtergrond staat een lelijk gebouw. Het museum dateert uit 1910 en deed, voordat het museum werd, dienst als handelsbank.
Pas in 1996 opende het de deuren als museum.
Het was het tweede nationale museum in Maleisië.
Momenteel kun je het museum slechts aan de buitenkant bewonderen, want sinds 2007 is het gebouw gesloten en de collectie is verhuisd naar het Nationale Museum. Deze is ook gevestigd in Kuala Lumpur.

Het Nationale Historisch Museum liet met een permanente tentoonstelling bezoekers de rijkdom zien van Maleisië met artefacten en materialen.
De tentoongestelde, opgegraven voorwerpen omvatten o.a. een Homo Sapiens schedel van 40.000 jaar geleden en een achthoekige gouden muntstuk, dat uit de 15de eeuw dateert.
Verder waren er voorwerpen van het keizerrijk Johor-Riau, het sultanaat Melaka en de koloniale periode onder de Britten.
 

Het mooiste gebouw op Dataran Merdeka Square is, zonder twijfel, het Abdul Samad Gebouw (zie rechts). Het is een prachtig Moors ontwerp van de Engelse architect A.C. Norman en werd gebouwd in 1897.
Het is gelegen aan de drukke Jalan Raja, die tussen dit mooie gebouw en het cricketveld loopt.
In het midden zie je de klokkentoren, waar in 1957 de Britse vlag werd gestreken. Deze toren is 40 meter hoog. Links en rechts zie je drie koperen koepels.

Toen dit gebouwd werd, was het het enige gebouw in Kuala Lumpur, dat opgetrokken was uit steen.
Het diende voor de Britse administratie in Selangor.
Er zaten verschillende overheids- instanties in: Ministerie Openbare Werken, Districs kantoren, Ministerie van  Mijnwerken e.d.
Ieder had zijn eigen afdeling. Er waren ook kamers voor de Resident.

In 2012 werd het gebouw deels gerenoveerd en de koperen koepels kreeg een nieuwe coating van metallic lak. Er werd ook moderne LED-verlichting geïnstalleerd, met wisselende kleuren, om het gebouw 's nachts op te fleuren. Op bepaalde dagen wordt een deel van Jalan Raja (de voorliggende weg) afgesloten, om de mensen 's avonds te kunnen laten genieten van het mooie schouwspel.

xx

Abdul Samad Gebouw (Hooggerechtshof).
Abdul Samad Building..... leeg!!

 

Na de Britse overheersing werd het Abdul Samad Gebouw gerenoveerd en zetelde het hooggerechtshof er. De meeste denken dit nog steeds. Echter........
Het gebouw kreeg een andere functie! Het hooggerechtshof is verhuisd naar Putrajaya. Het nieuwe administratieve centrum van Maleisië.
Het gebouw huisvest tegenwoordig de kantoren van het ministerie van Informatie, Communicatie en Cultuur van Maleisië. 

 

 

 

    Ben van Wijnen

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite