MALAYSIA
SITE

Melaka
-- A'Famosa Waterpark
-- Cheng Hoon Teng
-- Dutch Burgers
-- Geograhér Café
-- Melaka - Ontdekken
-- Freeport Outlet
-- Hop-on Hop-off Bus
-- Hotels
-- Jonker Street (Walk)
-- Krokodillenboerderij
-- Maritiem Museum
-- Melaka - KL by bus
-- Melaka - Nu
-- Melaka - Vroeger
-- Melaka - Plattegrond
-- Menara Taming Sari
-- Monorail
-- River Cruise
-- Pulau Besar
-- Pulau Udan
-- Puri Hotel
-- St. John Fort
-- VOC
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club Maleisië
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Links
Contact
  

Stads Excursie
Melaka

Ben van Wijnen


 


1. Porta De Santiago - De Oude Poort

De Porta De Santiago of de Oude poort van de A Famosa stond eerder bekend als Borts Poort (naar één van de Nederlandse gouverneurs).

Wanneer inwoners je verwijst naar de oude poort in Malakka (de A Famosa of Porta de Santiago), denken ze vaak dat het een Portugese poort is. Maar, dan moet je eens boven de poort kijken. Daar zie een stadswapen, dat vastgehouden wordt door twee figuren. Eén ervan is een soldaat met een schild. En op dat schild staan de letters VOC. De Vereenigde Oost-Indische Compagnie werd opgericht in Nederland in 1602 voor handel met het Verre Oosten. De Nederlandse naam voor de poort was Bort's Poort, genoemd naar gouverneur Balthasar Bort, gouverneur van Malakka van 1665 tot 1679. Het stond ook bekend als de landpoort, omdat het toegang gaf van het fort naar het land (in tegenstelling tot de andere poort, die zeepoort werd genoemd en  leidde naar de zee).

xx

       
2. Nederlandse Begraafplaats

Nederlandse Kerkhof ligt aan de voet van St Paul's Hill.
Als je St Paul's Hill wilt beklimmen, vind je rechts aan de voet van de heuvel, het Nederlandse Kerkhof voor VOC-ambtenaren en hun families. Het werd gebruikt door de Nederlandse van 1670-1882. Er zijn 38 graven, maar slechts vijf zijn er van Nederlanders. Er zijn ook Nederlandse grafstenen in St Paul's Church boven op de heuvel. Er was een garnizoen van 550 Nederlanders en een bevolking van 50.000. De begraafplaats bij St Paul's Church deed dienst, totdat de Nederlandse Hervormde Kerk (nu bekend als Christ Church) klaar was. In 1932 verwijderde de Malacca Historical Society de grafstenen in de ruïnes van St Paul's Church en plaatste ze tegen de binnenwanden van de kerkruïne om hen te beschermen tegen de elementen.
 

       
3. St Paul's Church

Het standbeeld van St Francis Xavier Statue staat voor St Paul's Church.
St Paul's Church was geen Nederlandse kerk. Nederlanders noemden hun kerken niet naar heiligen. Na de verovering van Melakka werd de Potugese kerk omgebouwd tot een Nederlands Hervormde Kerk voor de Malacca gemeenschap. De naam was Bovenkerk of Kerk op de Heuvel. Door zijn strategische positie op de top van de heuvel werd het gebruikt als een observatiepunt voor het fort en de omliggende gebieden.
 

       
4. Het Stadthuys

De Stadthuys is eigenlijk de oude spelling van Stadhuis. Het werd gebouwd kort nadat de Nederlanders Melakka veroverd hadden. Er wordt gezegd, dat ontwerp van het Oude Stadhuis van de gemeente Hoorn is. Echter, het Oude Stadhuis van Hoorn bestaat niet meer, dus de enige plaats in de wereld om het te zien, is in Melakka.

 

       
5. Christ Church

stond oorspronkelijk bekend als Kerk onderaan de Heuvel.
Christ Church is nu een Anglicaanse kerk. Deze werd gebouwd door de Nederlandse gemeenschap in Melaka om de honderdste verjaardag van de Nederlandse bezetting te herdenken. Hij was alleen bekend als Benedenkerk of de Kerk onderaan de Heuvel. De granieten stenen, die de vloer van de kerk liggen, zijn niet afkomstig uit Malakka, maar werden hier naar toe gebracht als ballast van schepen. De ingesneden letters op een aantal van hen zijn blijkbaar kenmerken van opslag. De voorste deuren zijn versierd met ingewikkeld houtsnijwerk. De deuren komen uit het Stadthuys en waren waarschijnlijk afkomstig van een Nederlands schip.

 

       
6. Administratieve gebouwen

Het Youth Museum en Art Gallery was ooit een Nederlands administratief gebouw.
Vlak achter Christ Church is een smalle weg, die parallel loopt aan de rivier en leidt tot het dorpsplein. Het heeft de sfeer van een binnenplaats met veel traditionele winkelpanden. Het belangrijkste gebouw hier is het Administratie gebouw, gebouwd in 1784, die later de Malakka Vrije School in 1826 werd. Het werd later tot General Post Office omgedoopt, alvorens het een Youth Museum en Art Gallery werd.

 

       
7. Authentieke Nederlandse winkeltjes

Deze vind je op nummer 8 in de Heeren Straat.
Kampung Belanda (of Nederlands Village) is opgebouwd uit de Heeren Straat en Jonker Street. Dit is waar de oude Nederlandse gemeenschap woonde. Hun huizen werden uiteindelijk overgenomen door de rijke Peranakans van Malakka. In de Heerenstraat of Heeren Street zijn een aantal van de prachtige huizen omgebouwd tot hotels of privé-musea. Een subsidie is toegekend voor het herstel van het Nederlandse winkelpand op No.8 Heeren Straat.

 

       
8. No.18 Jonker Street

De Bistro Jaar 1673 is gevestigd in de voormalige Nederlandse belastingkantoortje.
Parallel aan Heeren Street loopt Jonkerstraat of Jonker Street. De handelaren en kooplieden waren hier gevestigd. Voor de hoofdingang waren trappen en drempels leidden naar een open gedeelte (air well), waar het koel was. Het gaf de sociale status van de eigenaren aan. In het twee verdiepingen tellende Nederlands huis uit 1673 is nu "Bistro Jaar 1673" gevestigd, een populair restaurant. Het oude gebouw was een voormalig belastingkantoor van de VOC waar de havengelden en belastingen werden geïnd. De deuren en ramen van het huis werden gegoten uit de 17e eeuw metaal.

 

       
9. Middelburg Bastion

Het Middelburg Bastion werd gebouwd door de Nederlanders in de jaren 1660 aan de oude kade om de rivier Melaka te verdedigen.
Velen die hier de monding van de Melaka rivier passeren, beseffen niet dat hier aan de voet St Paul's Hill ooit eens een prachtige oude stad ooit lag, 1,2 m onder de nieuwe. De muren van de ruïnes van het Middelburg Bastion werden ontdekt in 2006. De 1,5 hoge vestingmuur, die omringde de stad omringde, werd door de Portugezen gebouwd in het midden van de jaren 1500. De Nederlanders voegden het de Middelburg Bastion en Henrick Bastion toe in de jaren 1660 om de oude kade beter te kunnen verdedigen.

 

       
10. Architectuur Museum

Het museum werd gebouwd in de jaren 1700. Het Architectuur Museum is een typisch voorbeeld van de Nederlandse architectuur en design, met zijn dikke muren, symmetrisch plattegronden, rechtop trap op de bovenste verdiepingen, grote ramen en een uitstekende balken. Het was de officiële residentie van het hogere VOC personeel. In de vroege jaren 1960 werd het de Malacca State Library en was vol met studenten. Vandaag de dag zijn er items met betrekking tot de architectuurgeschiedenis in Maleisië te bewonderen.

 

       
11. Museum en Antiquities Department

Het Museum en Oudheden heeft ook een typische Nederlandse structuur. Het werd dan ook gebouwd rond dezelfde periode en heeft dezelfde typische Nederlandse architectuur en design. Ook werd bewoond door het hogere VOC personeel.

 

       
12. Het Postzegel Museum

Het Postzegel Museum is het eerste museum in de staat Melaka. Het ligt in dezelfde in de straat als het vorige museum. Het werd 300 jaar lang, tot 1930, werd het bewoond door de familie Westerhout. Na 1957 werd het omgebouwd tot het eerste museum van de staat Melaka.

 

Een selectie van de beste hotels in Melaka <klik>

 

     

 

  Ben van Wijnen

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite