MALAYSIA
SITE

Melaka
-- A'Famosa Waterpark
-- Cheng Hoon Teng
-- Dutch Burgers
-- Geograhér Café
-- Melaka - Ontdekken
-- Freeport Outlet
-- Hop-on Hop-off Bus
-- Hotels
-- Jonker Street (Walk)
-- Krokodillenboerderij
-- Maritiem Museum
-- Melaka - KL by bus
-- Melaka - Nu
-- Melaka - Vroeger
-- Melaka - Plattegrond
-- Menara Taming Sari
-- Monorail
-- River Cruise
-- Pulau Besar
-- Pulau Udan
-- Puri Hotel
-- St. John Fort
-- VOC
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club Maleisië
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Links
Contact
  

JONKER STREET
Ben van Wijnen

"Echt leuk om door te wandelen. Veel kraampjes met eten en drinken en daarnaast veel prul. Leuk om de Chinese cultuur te zien. Gek op karaoke en als je goed kijkt gaat het leven achter de kraampjes in de panden voor hen normaal door...we zagen een dansschool voor senioren...netjes in de maat op westerse klassiekers. De kleuren en geuren zijn prachtig."

Jonker Walk

Jalan Hang Jebat, vroeger bekend als Jonker Street, bevindt  zich parallel aan de Heerenstraat. Jonker Street is wereldwijd bekend bij de verzamelaars van antiek en geldt als één van de beste plaatsen om op koopjesjacht te gaan. Tegenwoordig is de straat onderdeel van het "Chinatown van Melaka" en ligt in het centrum van de stad. Het is een smalle straat van ca. 500 meter lengte en aan beide zijden staan nog huizen, waarvan sommigen dateren uit de 17e eeuw. Toen men met de bouw van Jonker Street startte, was het rij houten huisjes op westelijke oever van de rivier.

Het verhaal van Jonker Street gaat terug naar de Nederlandse (VOC) tijd in Melaka.
De belangrijke mensen van de VOC woonden in de Heeren Straat. Alle bediendes en ondergeschikten woonden 100 meter achter hen. Dat was Jonker Straat. Het Puri Hotel in Heeren Street is 100 meter diep naar achteren.
Toen de Nederlanders echter waren verdwenen werd deze straat bewoond door de beter gesitueerden van Melaka. Rijke Baba's en Bibiks gingen er wonen en handelen. Zij gaven hun diepgewortelde etnische en culturele kleur aan de straat.
Tegenwoordig heet de straat Jalan Hang Jebat, maar is nu bij gewone bevolking bekend als "Jonker Walk". Er is hier nog redelijk veel antiek te koop, maar pas op voor nagemaakte handwerk voorwerpen.
Door de Chinese invloeden noemt men dit gebied ook wel China Town.

In Jonker Street vind je de oudste huizen van Melaka. Sommige daarvan dateren uit de 17e eeuw. Daarom noemt men het wel een de antiekstraat. De antiekwinkels verkopen voorwerpen die uit verschillende koloniale perioden komen: de Portugese, de Nederlandse of de Britse periode.
xx

Jonker Walk

Als u tijd hebt, moet u eens goed rondkijken in één van de vele winkeltjes. U zult er waardevol antiek meubilair vinden, of Chinees porselein, koperwerk, lampen, munten, onbetaalbare Boeddha beelden, oude nota's etc. Probeer eens, als u een leuk antiek voorwerp hebt gevonden, eens af te dingen bij de verkoper. Ze vinden u echt niet lastig en gunnen u alle tijd om rustig rond te kijken.Als u tijd hebt, moet u eens goed rondkijken in één van de vele winkeltjes. U zult er waardevol antiek meubilair vinden, of Chinees porselein, koperwerk, lampen, munten, onbetaalbare Boeddha beelden, oude nota's etc. Probeer eens, als u een leuk antiek voorwerp hebt gevonden, eens af te dingen bij de verkoper.
Ze vinden u echt niet lastig en gunnen u alle tijd om rustig rond te kijken.
Hoe dan ook, slenteren in Jonker Walk, is als lopen door een museum. Het is één van de plaatsen in Melaka, die je gezien moet hebben.

 

Elke vrijdag-, zaterdag- en zondagavond is de straat afgesloten voor al het gemotoriseerde verkeer van 18.00 uur tot 24.00 uur, want dan is er avondmarkt (pasar malam). Dan zetten de handelaren stalletjes neer op het trottoir om hun handelswaar te tonen en te verkopen. Zo vind je er stalletjes met traditionele (en lokale) hapjes, antieke koperen munten, sieraden, fraai gebeeldhouwde houtstukken en houten slippers (cloqs).
Als je de brug over Sungei Melaka (Melaka rivier) oversteekt en Jonker Street in loopt tijdens de pasar malam,zie je als eerste een Maleis/ Chinese show van Ho Eng Hui. Een banner met "Maleisië Boleh" wordt op de plaats neergezet, waar hij zal optreden. Eerst vraag hij aan het publiek om een kokosnoot te kiezen en deze voor hem te breken met zijn handen. Natuurlijk lukt dat niet. Dan laat hij het publiek zijn kromme vinger zien, die zo krom is door het breken van kokosnoten. Vervolgens laat hij een fles vloeistof zien, dat de pijn verlicht en spieren stimuleert. Dan begint zijn show.

Ho Eng Hui plaatst 4 kokosnoten voor zich en hij breekt er eentje open met één vinger. De keuze welke openbreekt, is aan het publiek. Op verzoek breekt hij ook een kokosnoot met zijn elleboog open. Deze artiest staat ook met zijn act in "Malaysia's Book of Records" voor het breken van een aantal kokosnoten met één vinger binnen een bepaalde tijd.

De laatste tijd zijn er tal van van cafeetjes in de Jonker Walk geopend. Hier ontmoet jong en oud Melaka elkaar.

Een selectie van de beste hotels in Melaka <klik>

 

Jonker Walk

 

  Ben van Wijnen

 

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite