MALAYSIA
SITE

Melaka
-- A'Famosa Waterpark
-- Cheng Hoon Teng
-- Dutch Burgers
-- Geograhér Café
-- Melaka - Ontdekken
-- Freeport Outlet
-- Hop-on Hop-off Bus
-- Hotels
-- Jonker Street (Walk)
-- Krokodillenboerderij
-- Maritiem Museum
-- Melaka - KL by bus
-- Melaka - Nu
-- Melaka - Vroeger
-- Melaka - Plattegrond
-- Menara Taming Sari
-- Monorail
-- River Cruise
-- Pulau Besar
-- Pulau Udan
-- Puri Hotel
-- St. John Fort
-- VOC
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club Maleisië
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Links
Contact
  

PULAU BESAR

Pulau Besar, de grootste van een cluster van eilanden, bij Melaka en is gehuld in mythen en legendes. Het is bedekt met weelderige groene vegetatie en beschikt over fijne zandstranden. Het 120 hectare grote eiland ligt vijf zeemijlen van Melaka. Het heeft een aantal oude graven, waaronder één van de oprichters van Melaka, Sheikh Ismail. Toegewijden komen van heinde en verre om gebeden op te dragen.
Pulau Besar ligt op slechts 10 minuten varen van Umbai (dichtbij Melaka), waar reizigers stoppen om te genieten van de beroemde gegrilde vis, voordat ze aan boord gaan van boten naar het eiland. Tegenwoordig vertrekken ook boten dichtbij de blauwe Moskee in Melaka.
In de jaren negentig, toen een groot bedrijf naar Maleisië kwam, richtten veel buitenlandse investeerders hun blik op Pulau Besar. De investeerders huurden een super dure Italiaanse sterarchitect in, waardoor het leek op een klein Europees paradijs op het Maleisische eiland. De kronkelende straatjes, smalle huizen met openslaande deuren, luxe restaurants en stijlvolle winkels zorgden voor de sfeer van de Mediterrane Rivièra.


Op Pulau Besar is de straatverlichting altijd ingeschakeld. Niemand kan uitleggen waarom,

Desalniettemin bestond het hotel slechts 5 jaar. De machtige religieuze lobby in de Maleisische regering overtuigde de gevestigde exploitanten ervan dat het hotel de gevoelens beledigde van de hindoeïstische en islamitische pelgrims die elk jaar naar het eiland kwamen om te bidden en absolutie te vinden. Als gevolg hiervan moest het hotelmanagement het eiland verlaten. Met achterlating van dure meubels en matrassen, bestek en linnengoed, een klein volledig functioneel elektriciteitsstation en zelfs water in de zwembaden.
De reden, waarom het grote bedrijf het eiland moest verlaten, is de hoge concentratie van hindoeïstische en islamitische heilige plaatsen. De belangrijkste is de tombe van Sultan Ariffin. Momenteel omgeven door de metalen kooi.
In feite zijn alle graven op het eiland niet erg indrukwekkend, je zult geen prachtige heiligdommen of adembenemende tempels zien. De meeste graven zien eruit als kleine grasvlekjes, gemarkeerd door een paar witte stenen.
Er is ook een zogenaamde bron van rijkdom. Het ziet eruit als een heel vies gat met water op de bodem. Volgens de legende zul je daar ontelbare gouden munten vinden als je diep genoeg duikt.
Om de één of andere onverklaarbare reden is het verboden om op het eiland te slapen. Deze reden is bijzonder belachelijk, als je bedenkt dat er één pension op het eiland is, een klein tentenkamp waar pelgrims wonen, en het enorme verlaten hotel, waarvan de presidentiële pakken worden bevolkt door enkele dakloze tieners.
De hoteladministratie wilde een prachtige botanische tuin creëren voor de gasten om lange romantische wandelingen te maken. Het hotel is niet meer in gebruik. Toch blijven tropische tuinen groeien, waardoor dit kleine eiland een aantrekkelijke habitat is voor een verscheidenheid aan vogels en vlinders.
Het meest verbazingwekkende is dat de golfbanen niet overwoekerd zijn! Ze hebben dezelfde mooie groene kleur en zachte textuur als op de openingsavond van het hotel. Grootste mysterie onder alle interessante feiten van Pulau Besar.


De grote golfbaan heeft 18 holes en beslaat het hele westelijke deel van het eiland.

Historische plekken van Pulau Besar

HEILIGDOM VAN SULTAN ARIFFIN
Volgens de legende stopte sultan Ariffin van Bagdad op weg naar huis in Pulau Besar, terwijl hij het islamitische geloof in Acheh van 1416-1420 verbreidde. Op weg naar huis ging hij van boord op het eiland en werd daar ziek. Al snel stierf hij en werd begraven op het eiland. Zijn tombe, die ongeveer negen meter lang is, wordt beschouwd als de oudste die ooit in Melaka is gebouwd. Destijds werd aangenomen dat de grootte van het graf werd bepaald door de leeftijd van de overledene. Als hij 30 jaar oud was op het moment van zijn dood, dan zou zijn tombe vijf kubieke meter lang zijn. Als hij zestig was, zou het graf tien kubieke meter of negen meter lang zijn.
 

GUA YUNUS (GROT VAN YUNUS)
De mysterieuze grot, waar een wijze man, genaamd Yunus, de grot gebruikte als onderdeel van zijn training in zelfdiscipline en silat-oefeningen.

TELAGA AIR TAWAR (ZOETWATER BRON)
Het is een unieke zoetwaterbron die buitengewoon dicht bij de zee ligt. Volgens de legende zou het water in de put bij eb zout zijn, maar bij eb zou het zoet zijn.

TELAGA TEMPAYAN (DE WENSBRON)
Volgens de legende zou deze put je wensen kunnen laten uitkomen als je je hand in de put doopt en de wens doet.

HEILIGDOM VAN DE ZEVEN PRINSESSEN
Het graf van zeven prinsessen uit India die tijdens een bezoek aan Pulau Besar werden getroffen door een epidemie. De prinsessen werden op het eiland begraven en hun graven werden gemarkeerd als een heiligdom.

 


De Wensbron

BATU BELAH (GESPLETEN ROTS)
De beroemde rots op de golfbaan, waar meer dan een eeuw geleden Panglima Lidah Hitam zijn macht demonstreerde door met zijn tong de rots in tweeën te breken.

HEILIGDOM VAN SHARIFAH RODZIAH
Rodziah was een vrome vrouw en een vrome moslima. Ze zou de 'goeroe' zijn van de Maleise koninginlegende Siti Zubaidah. Sharifah Rodziah speelde een prominente rol bij de verspreiding van de islam in de regio.

 

 

 

  Ben van Wijnen

 

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite