MALAYSIA
SITE

Taiping
-- Taiping
-- Tekah Airstrip
-- Taiping Bukit Larut
-- Taiping Bus Station
-- Taiping Gevangenis
-- Taiping Heritage Trail
-- Taiping Hotels
-- Taiping Lake Gardens
-- Taiping Markt
-- Taiping Shopping
-- Taiping Zoo
-- Sepetang/ Mangrove
-- Perak
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

Mangrove Reservaat
Kuala Sepetang
Ben van Wijnen

Pad door de mangrove

Kuala Sepetang is een plaatsje op zo'n 18 km van Taiping. Het is een bloeiend vissersdorp aan de riviermonding van de Kuala Sangga. Het is een Chinese vissersgemeenschap aan deze riviermonding, die gespecialiseerd is in het kweken van vissen in kooien. Je kunt het mangrove reservaat bezoeken als je bij Taiping van de snelweg afgaat en naar de kust rijdt. Het is heel gemakkelijk te vinden. Een overnachting in Taiping is aan te bevelen.
In Kuala Sepetang bevindt zich ook het mangrove bos, dat nog niet door het toerisme is ontdekt. Toen wij het bezochten was er geen niemand, die het bezocht. Dit mangrove reservaat bevat een rijke en gevarieerde fauna, waarvan natuurliefhebbers kunnen genieten.
Een lang, houten pad slingert zich door het mangrove bos (zie de foto's). Als je over het pad loopt, zie je onder je allerlei dieren wegschieten, zoals krabbetjes en moddervisjes. Bij vloed stroomt het water over de wortels en is het een beschermde plaats voor kleine visjes en andere dieren, die gemakkelijk een prooi zouden kunnen zijn voor roofvissen. Tussen de wortels kunnen ze zich beschermen. Het wordt ook beschouwd als de kraamkamer voor tal van schaaldieren zoals krabben, garnalen, kreeften, hoefijzer krabben en garnalen. Maar ook voor vissen.
Het is een ongewoon gezicht om te zien, hoe deze bomen zich verweren tegen het zoute water en hun luchtwortels zich vastzetten in de drassige bodem. De mangrovewortels filteren het water bij eb en vloed, waardoor de sedimenten worden verwijderd, voordat ze het open zeewater ingaan, anders zouden koraalriffen kunnen doodgaan.

 

Hoewel het Mangrove Reservaat vaak het "Matang Mangrove Forest Reserve" wordt genoemd, moet u niet naar het plaatsje Matang rijden. Dit is een klein plaatsje op zo'n 5 kilometer afstand van het reservaat en dit moet u voorbij rijden.
Tenslotte nadert u Kuala Sepetang. Net vůůr het vissersplaatsje ligt het reservaat.
Het levendige Kuala Sepetang ligt slechts op zo'n 200 meter van het reservaat. U moet dus vanuit Taiping ťťn weg volgen (zonder af te slaan) naar de mangrove bossen.
Zelfs in Kuala Sepetang is het moeilijk aangegeven, waar het reservaat begint. U ziet nŤt voor het dorp een bord (zie foto rechts). Dit bord vertelt in het Maleis " Klein Bos Kantoor, Mangrove, Kuala Sepetang" (vertaald).
 
 

Aankondiging: hier rechtsaf

U komt bij een kantoortje met een slagboom en u mag doorrijden naar een verder gelegen parkeerplaats. Als het onduidelijk is kunt u bij het kantoortje iets vragen. U hoeft niets te betalen. De entree is geheel gratis.
Na twee bochten, zie je enkele gebouwen in aanbouw zijn. Er is hier genoeg parkeerruimte en een toilet.
Bij deze parkeerplaats begint het houten pad, dat u door de mangrove leidt.
Alles is nog in ontwikkeling; geen enkele toerist is te bekennen. Er staan langs het pad enkele huisjes, die niet in gebruik zijn, maar waarschijnlijk door natuurliefhebbers in de toekomst gehuurd kunnen worden.

Het Mangrove Forest Reservaat heeft bewezen een natuurlijke barriŤre te kunnen zijn tegen tsunami's. De mangrove bossen zijn golfbrekers en kunnen de kracht van stormen doen afnemen, zodat er weinig schade ontstaat aan eigendommen. Ongetwijfeld is de mangrove een belangrijke plaats aan de kust voor langs trekkende watervogels en voor bosvogels. Maar liefst 43.000 tot 85.000 vogels maken tijdens hun trektijd gebruik van dit mangrove bos. Volgens sommige ornithologen, is er een kleine populatie van de zeldzame en schuwe Grote Argus Fazant (Argusianus argus), plaatselijk door de Maleiers "Kuang" genoemd. Deze vogel blijft dicht bij de grond en maakt korte vluchten naar de laaghangende takken van de mangrove bomen.
Het Mangrove moeras vormt dus een voedsel- en broedgebied voor vele dieren, onder andere vissen, reptielen en amfibieŽn, zoogdieren en vogels. De dode bladeren en takken,die in het water groeien zijn micro-organismen, die weer het voedsel voor jonge zeedieren.

Pad door mangrove bos

Wij logeerden in het Flemington Hotel *** in Taiping. Een schoon, mooi gelegen hotel aan Lake Gardens (Tasik Taman). Gemakkelijk te vinden.
U kunt bij overnachting in Taiping de volgende attracties bezoeken:

- Bukit Merah
- de Nacht-Zoo van Taiping
- de Lake Gardens in Taiping
- Bukit Larut (2 km vanaf het hotel)
- de mangrove bossen in Kuala Sepetang
- een rondvaart maken in Kuala Sepetang om de witte dolfijnen te zien
- een houtskool fabriekje bezoeken in Kuala Sepetang
- Kuala Gula (vogelreservaat)
- vuurvliegjes in Kampong Dew

Flemington Hotel

Gunstig gelegen in Taiping aan de Lake Gardens, is het Flemington Hotel een goede uitvalsbasis om deze levendige stad te ontdekken. Vanuit dit hotel kunnen gasten genieten van alles wat de levendige stad te bieden heeft. Voor mensen die er op uit willen, bevinden de attracties Taiping Lake Gardens, Bukit Larut, Mangrove bossen, vuurvliegjes, of het vogelreservaat Kuala Gula zich op korte afstand.
Bij het Flemington Hotel staan de excellente dienstverlening en superieure faciliteiten garant voor een onvergetelijk verblijf. Voor het comfort en gemak van de gasten heeft het hotel restaurants, lift, bar aan het zwembad op het dak, bar, Wi-Fi in de kamer en openbare ruimtes.
Alle accommodaties beschikken over doordachte voorzieningen om een ongeŽvenaard gevoel van comfort te garanderen. Het hotel biedt vele unieke recreatiemogelijkheden zoals de Lake Gardens (50 meter), zwembad (voor kinderen), zwembad (buiten), beide op het dak. Wat de reden van uw bezoek ook is, het Flemington Hotel is een uitstekende keuze voor uw verblijf in Taiping.

Meer informatie en foto's: Flemington Hotel |klik nu|

 

 

 

  Ben van Wijnen

 

 


Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite