MALAYSIA
SITE

Melaka
-- A'Famosa Waterpark
-- Cheng Hoon Teng
-- Dutch Burgers
-- Geograhér Café
-- Melaka - Ontdekken
-- Freeport Outlet
-- Hop-on Hop-off Bus
-- Hotels
-- Jonker Street (Walk)
-- Krokodillenboerderij
-- Maritiem Museum
-- Melaka - KL by bus
-- Melaka - Nu
-- Melaka - Vroeger
-- Melaka - Plattegrond
-- Menara Taming Sari
-- Monorail
-- River Cruise
-- Pulau Besar
-- Pulau Udan
-- Puri Hotel
-- St. John Fort
-- VOC
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club Maleisië
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Links
Contact
  

Melaka
Ben van Wijnen

"Bij het oude "Stadhuys" moeten we eruit en besluiten eerst om maar eens rustig onder een enorme boom te gaan zitten en uit te vogelen waar ons guest house is. Op het pleintje staan allemaal fietstaxi's, de één nog bonter gekleurd en versierd dan de ander. Kerstslinger, nepbloemen, allerlei auto-emblemen, noem maar op. Als het felgekleurd en anders is, zit het er wel tussen. Later zien we 's avonds nog 1 rondrijden met allerlei knipperende en flikkerende lampjes."

Tip 1 -
Ga's avonds eten in het "Portuguese Settlement". Het is een hawker centerin de Portugese wijk en onbekend bij de toeristen.
Tip 2 - Neem een drankje in het Geographer Café; softdrink of een echt Belgisch biertje tegen de dorst, zoals Hoegaarden met evt. een schijfje citroen.

Het huidige Melaka is niet alleen een stad, dat met zijn Portugese, Nederlandse en Britse verleden leeft.  
Melaka is per auto met de North South Highway en over zee per schip gemakkelijk te bereiken. De moderne haven ligt buiten de stad en heeft o.a. duty-free shops. Tevens heeft Melaka een luchthaven met een Nederlandse naam: Batu Berendam Airport.
Melaka is de hoofdstad van de gelijknamige deelstaat. Wanneer je van de snelweg naar Melaka rijdt, kun je zien, welk een rijkdom deze deelstaat bezit: mooie huizen, winkelcentra, aangename parken, luchthaven en een soort Madurodam.
Het is bedrijvige havenplaats met industrie geworden, terwijl de Melaka -rivier hier geen rol meer in speelt, omdat hier geen schepen meer kunnen aanmeren. 's Avonds kan men met een boot een River Cruise maken over de gekanaliseerde Melaka-rivier.
Er zijn hoge kantoren gebouwd. De armoedige huisjes maken plaats voor moderne flats. Je kunt er winkelen in de moderne winkelcentra. Even buiten de stad zijn mooie resorts en hotels gebouwd langs de Straat van Malacca. Voor iedere prijsklasse is er een hotel te vinden. Een speciale vermelding is er voor het gerestaureerde Puri Hotel.
In de omgeving van Melaka is veel te doen. Er is een "Madurodam" en een dierentuin. "Formosa Water World" is een waar tropisch zwemparadijs voor jong en oud. In de omgeving van de stad zijn golfbanen voor wie wil golfen.

 

De keren, dat wij in Melaka verbleven, was het altijd heel erg warm. We vergeten niet de hitte, toen we in Jonkersstreet liepen en St. Pauls Hill beklommen!
We kwamen steeds met een huurauto. De weg naar Melaka is gemakkelijk te doen. We namen de snelweg (North South Highway) en je waren er binnen twee uurtjes. Het is heel gemakkelijk om er te komen. Dichtbij de afslag van de snelweg zijn alle parken (dierentuin, luchthaven, "Madurodam" etc.)
Wij namen telkens één overnachting, omdat dat (volgens ons) voldoende is om geheel Melaka te bekijken. Tegenwoordig is er zoveel veranderd, dat men meerdere nachten moet boeken om de stad te bekijken. Het koloniale gedeelte met z'n terracotta-achtige gebouwen heeft een typische Nederlandse uitstraling. Het plein voor het "Stadthuys" is een favoriete plek voor ons en de pasgetrouwde stelletjes. Er worden dan ook veel trouwfoto's bij deze rotonde gemaakt.
Een bezoek aan St. Pauls Hill met zijn Nederlandse graven is zeker een bezoek waard. Het is een hele klim, maar bekijkt u eens op de grafzerken, welke beroepen deze werknemers van de V.O.C. hadden.
Melaka is een moderne stad, die zijn verleden niet vergeten is. Na al onze bezoekjes aan Melaka reisden we steeds met de auto direct door naar Kuantan, Genting Highlands of we keerden terug naar Kuala Lumpur Wij kwamen uiteraard om het koloniale gedeelte van de stad bezoeken. Daar waren wij in geïnteresseerd. Dit is overigens voorbeeldig bewaard gebleven. We wandelden veel in de stad en we klommen in de hete zon naar St. Pauls Hill, wat overigens de moeite waard is.
Je kunt in Melaka verblijven in één van de vele hotels in het centrum van de stad. Meestal hebben zij een aantrekkelijke aanbieding, waarvan je kunt genieten, wanneer je niet van tevoren gereserveerd hebt. De kortingen (aanbiedingen) worden meestal aan de voorzijde van het hotel met een spandoek duidelijk gemaakt.  Wij hadden zo een schone 2-persoonskamer met ontbijt, douche/toilet, koelkast en tv voor RM 120,- (Euro 30,00) in het Grand Continental. Het Grand Continental heeft een zwembad op het dak. Melaka blijft één van onze favoriete plekjes in Maleisië. 

Melaka is een interessante stad om te bezoeken: in de loop der eeuwen heeft het diverse overheersers gehad: Chinezen, Portugezen, Hollanders en Engelsen. Dit is terug te zien aan interessante historische gebouwen. De Hollandse invloed is hier ook duidelijk merkbaar. Hier vindt u restanten uit het VOC-tijdperk. Het oude Stadthuys en Jonker Street herinneren aan de Nederlandse kolonisten.
Van Verre Reizen organiseert voor u individuele reizen op maat naar Maleisië. Van Verre Reizen is reisspecialist voor maatwerkreizen naar Azië, met een groot reisaanbod naar Maleisië. Kwaliteitsreizen met goede prijs-kwaliteitsverhouding. Alles kan! U geeft uw wensen aan, wij stellen uw unieke Maleisië reis samen.
Bekijk onze Maleisië reizen op onze website. Maatwerk: uw eigen route door het prachtige Maleisië.

Melaka is één van de 13 staten van Maleisië. Het wordt geregeerd door een sultan. Iedere vijf jaar kiezen de sultans van deze 13 staten onderling een nieuwe koning. Dus eens zal één van sultans van Melaka koning over Maleisië zijn. Het "Sultanate Palace" is een bezoekje waard.

Nabij het museum kun je een boottrip maken over de Melaka rivier, langs oude Nederlandse huizen, bootwerven en kleurrijke markten aan de waterkant. Het gebied waar je vaart wordt ook wel klein Venetië genoemd, maar dat is wellicht wat overdreven. Leuk is het zeker. In principe vertrekt tussen 10 en 14 uur ieder uur een boot zodra deze vol is. Een kaartje voor de boot kun kopen bij de vertrekplaats en het toeristenbureau.

 


Het Nederlandse gedeelte

 


Toeristen in Melaka

 


De Christ Church, vlakbij het Stadthuys

Melaka / Malacca /Malakka
Tegenwoordig heet de stad: Melaka
Tijdens de Britse overheersing geschreven als "Malacca".
Tijdens de Nederlandse overheersing werd het geschreven als "Malakka" (of zelfs als "Slavenburgh").
Door de Moren werd het als "Mulaqua" geschreven.

 

 Ben van Wijnen

 

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite