MALAYSIA
SITE

Perak
-- Bukit Merah
-- Bidor
-- Gopeng/ Caves/Rafting
-- Gopeng/ Tea Valley
-- Ipoh
-- Kampar/ oude tinstad
-- Kuala Kangsar
-- Lumut
-- Mangrove/ K. Sepetang
-- Pangkor
-- Pangkor Laut
-- Pulau Jarak
-- Tapah/ to the Cameron
-- Taiping
-- Teluk Intan
-- The forgotten bridge
-- Tua Pek Kong Tempel
-- De Westkust
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

LUMUT

De stad Lumut werd in de 17e eeuw gesticht. Het werd vastgelegd in het akkoord van Perjian Pangkor, dat in 1874 werd ondertekend. Het verdrag werd ondertekend door de Raja van Perlis en een Engelse Company, dat hierin beloofde alle zeerovers de stad Lumut uit te jagen.
Voor deze periode heette de stad Tanah Merah. De stad werd toen bestuurd door de zoon van de Raja van Selangor, genaamd Raja Engku Busu. In zijn bestuursperiode vielen piraten de stad aan en verjaagden de Raja Engku Busu en zijn aanhangers. Het stadje werd toen een echt spookstadje. Met de ondertekening het verdrag kwam daar weer een einde aan.
Waar Raja Engku Busu begraven ligt, weet men niet, maar zijn naam is nog steeds bij iedereen bekend.
De heuvel, die achter de stad ligt (zie foto) heeft de naam Bukit Engku Busu.
Het vissersplaatsje is inmiddels uitgegroeid tot kleine, maar volwaardige stad, waar de Maleise marine haar thuishaven heeft. Deze kun je vanaf de waterkant bewonderen. Wanneer je besluit om naar Pangkor te varen, komt de ferry langs de scheepswerf van de marine. Er liggen oorlogsschepen aan de kade en er is een grote loods voor de reparatie.

Lumut ligt 84 km ten zuiden van Ipoh en is het vertrekpunt van verboten naar het eiland Pangkor. Er kunnen geen auto's mee. 
Lumut is eigenlijk een agglomeraat van de aan elkaar gegroeide plaatsje: Lumut, Sitiawan en Seri Manjung.
Het busstation van Lumut ligt in het centrum van de stad en de ferry jetty is op loopafstand (5 min.).
Er bevinden zich bij de ferry een bazaar en een aantal restaurantjes, waar behalve de toeristen ook de lokale bevolking graag komt.
De jetty is laatst nog opgeknapt.
Overigens kun je de auto niet meenemen naar Pangkor. Deze blijft dus achter in Lumut. De gemeenteraad heeft een parkeergarage meet meerdere verdiepingen gebouwd voor toeristen. Het is hier betaald parkeren en er is toezicht, maar laat geen kostbare spullen onbeheerd achter in de auto.
In het weekend en op feestdagen kan het behoorlijk druk zijn in Lumut. Velen benutten hun vrije dagen om naar Pangkor af te reizen. Hou hier rekening mee!

Er is ook een tweede mogelijkheid om naar Pangkor te varen. De ligt op Marina Island. Dar is een opgespoten eilandje vlakbij Lumut. je moet daar echter eerst lid van worden.

xx


De jetty

Lumut is typisch, klein stadje, dat beroemd is om zijn mooie zeeschelpen en artikelen, die van koraal gemaakt zijn. De beste tijd om dit dromerige, kleine stadje te bezoeken zijn  de maanden augustus en November, wanneer het jaarlijkse Sea Festival "Pesta Laut" wordt gehouden. Er zijn wedstrijden op zee, cultureel shows, kermisattracties en vooral veel eetstalletjes, waar jong en oud van kan genieten.  Vraag bij de Perak Tourist Information Centre even na, wat de juiste data zijn van dit jaarlijks terugkerende festijn.

 

In Lumut zijn Italiaanse (Capri) en Duitse restaurants (German Kitchen). Pubs en cafťs zijn er de laatste jaren in grote getale. Ze liggen allemaal op loopstad van bij. de jetty of het Orient Star Resort. Als je niet van Westers eten hout, zijn er ook nog een aantal Indiase restaurantjes en lokale restaurantjes, waar u heerlijk kunt eten.

Een opmerkelijk bezienswaardigheid vlakbij Lumut is Kampung Pasir Panjang Laut, dat aan de Straat van Melaka ligt. Hier bevindt zich een TaoÔstisch tempelcomplex, dat gemakkelijk te bezoeken is. Er komt geen toerist en men is verheugd, wanneer je belangstelling hebt voor de grote beelden, die zich buiten de muur bevinden. Binnen de muren van het complex, wat op de Chinese Muur lijkt, bevindt zich nog veel meer. Bekijk hiervoor de aparte pagina over Kampung Pasir Panjang Laut.
 


Boot naar Pangkor

 

 


Klik voor bussen of boot naar Pangkor

     

 

  Ben van Wijnen

 

 

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite