MALAYSIA
SITE

De Highlands
-- Bukit Broga
-- Bukit Larut
-- Bukit Tinggi
-- Bussen - Cameron
-- Cameron Highlands
-- Cameron H. Brinchang
-- Cameron H. Ringlet
-- Cameron H. Tanah Rata
-- Cameron H. Hotels
-- Cameron - Oostkust
-- Cameron Thee
-- Fraser's Hill
-- Fraser's Hill Hotel
-- Genting Highlands
-- Genting Casino
-- Genting Hotels
-- Gunung Jerai
-- Gunung Ledang
-- Lojing Highlands
-- Orang Asli Cam. H.
-- Orang Asli Senoi
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

Lojing Highlands
Ben van Wijnen


Lojing Highlands

De Lojing Highlands is het laatst ontdekte stukje Highlands In MaleisiŽ. Het gebied is pas ontgonnen sinds de highway bestaat tussen Simpang Pulai (nabij Ipoh) en Gua Musang. Het gebied ligt op zo'n 1000 meter hoogte en is eigenlijk een voortzetting van de Cameron Hghlands, maar dan in een andere staat. Het is daarom net zoals de Cameron Highlands een landbouwgebied. Je ziet hier kassen tegen de bergen aangebouwd, waarin groente en fruit wordt geteeld. Er bevinden zich hier geen dorpen; slechts landbouwplantages.

De Lojing Highlands liggen echter niet in Pahang zoals de Cameron Highlands), maar in Kelantan. Dit is de meest noordelijke staat aan de oostkust van MaleisiŽ. Kelantan is ťťn van de meest economische achtergebleven gebieden. Dit komt waarschijnlijk mede doordat de landbouwgebieden in Kelantan geleased moeten worden. Tevens heeft Kelantan een streng Islamitische gemeenschap. Maar..... Kelantan is absoluut mooi. Vanaf het Titiwangsa bergketen in het Westen naar de stranden aan de oostkust is het absoluut mooi.
Wie vanaf de Cameron naar beneden rijdt naar de Blue Valley komt aan in Kampong Raja. Daar moet je de weg nemen naar Gua Musang. De tocht duurt ongeveer een uur. De heuvels rondom zijn groen en bedekt met jungle. De uitzichten op de jungle zijn adembenemend. Je rijdt plotseling vanzelf door de Lojing Highlands en ziet de kassen met groente en fruit.


Landbouwplantages hoog in de bergen

In de Lojing Highlands rijd je soms in de wolken, of boven de wolken. In de december (moessontijd) is het weer bijzonder mistig en bewolkt. Toen de boeren in de Cameron niet meer verder konden met uitbreiding van landbouwgrond, zijn ze verhuisd naar de Lojing Highlands. Men kapte een bosgebied en maakte er een plantage van. Als je 's nachts door de Lojing rijdt, is het net als het rijden langs enkele sprookjeskastelen, omdat alle "kassen" met gele lampen van binnen verlicht zijn (voor de plantengroei en warmte). De berghellingen zijn verlicht met duizenden en duizenden van deze lichten. Het is een geweldig gezicht.
Wie in de Lojing Highlands wil verblijven, moet een kamer boeken in de Moonriver Lodge, wat ongeveer 12 kilometer van de Cameron Highlands is verwijderd.


Gua Musang

Na de Lojing Highlands, bereikt u Gua Musang. Gua Musang is bepaald geen slaperig stadje meer. Het is een leuke stad geworden. Hier bevindt zich ook het nieuwe hoofdbureau van de politie. Het gebouw is nog vrij nieuw. Bijna alle nieuwbouw in Kelantan staat onder toezicht van de federale regering.

Er is een nieuwe dealer van tractoren in Gua Musang. De meste van deze tractoren (ik geloof met "Made In China" er op) zijn bedoeld voor de nieuwe landbouwboerderijen in de Lojing Highlands. Tapah in Perak is het centrum van de landbouwboeren op Cameron Highlands. Gua Musang heeft deze rol voor de Lojing Highlands. Tractordealers, leveranciers van kunstmest en landbouwmaterialen vind je allemaal in de winkels in Gua Musang. Er is nieuwe welvaart in het stadje gekomen. Het is geen houthakkersplaatsje meer. Je ziet, dat hier een belangrijke ontwikkeling gaande is.

In Gua Musang kun je ook Four Wheel Drive excursies maken in de jungle. Er zijn enkele hotelletjes om te overnachten en restaurantjes om te eten. Bekend is de Cita Rasa 1.
In Gua Musang is ook een bekende grot (Civet Cave). De ingang van de grot bevindt zich achter het treinstation. Steek het perron over en volg het pad langs de huizen. Nog een stukje naar boven en je vindt de ingang van de grot. De ingang is nauw, maar je komt weldra in een grote ruimte.
Toen we vertrokken Gua Musang en richting Kuala Krai reden, zagen we een bord langs de weg, dat buitenlanders verwelkomde.
Vanuit Gua Musang kunt u ook naar Kuala Terengganu rijden.


De KFC in Gua Musang

xx

 

   Ben van Wijnen

 

 

 

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2023 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite