"Kuala Lipis is een kleine stadje (het staat bekend als Little KL), dus de meeste bezienswaardigheden die ik vond, leken redelijk dicht bij elkaar te liggen. Er is een oude binnenstad nabij het treinstation, maar ik ging met Hotel Bestari in de nieuwe wijk aan de andere kant van de rivier. Het is ongeveer 10 minuten lopen van het treinstation. Zodra u de brug oversteekt, is er een kleine kortere weg over een heuvel op die u tijd zal besparen om bij het station te komen."
Kuala Lipis of Lipis was al bekend, voordat de Britten arriveerden in 1887, omdat de stad het centrum was van de omliggende goudmijnen. Tegenwoordig zijn er nog steeds enkele goudmijnen inde omgeving, maar zij opereren op kleine schaal. Kuala Lipis werd tijdens de Britse koloniale overheersing het administratieve centrum en ook de hoofdstad van de staat Pahang in juni 1898. In deze periode kon men Kuala Lipis alleen bereikt worden door twee of meer dagen hard peddelen over de rivier. De grote koloniale gebouwen in de stad dateren uit de Britse periode. De Sungei Jelai River en de Sungei Lipis stromen door de stad en vormen de machtige Pahang-rivier bij Kuala Tembeling, die vervolgens in de Zuid-Chinese Zee stroomt bij Pekan, de
Koninklijke hoofdstad van Pahang. De rivieren hebben ook de stad gevormd. in de regentijd overstroomde de lager gelegen delen van de stad en veroorzaakten veel schade. Dit is dan ook de reden waarom veel van de overgebleven koloniale gebouwen op heuveltoppen zijn gebouwd. Gelukkig zijn er genoeg van deze oude gebouwen over om ons een idee te geven, hoe het leven in vroeger tijden geweest moet zijn.
Kuala Lipis werd een belangrijke handelsstad toen de spoorlijn voor het eerst werd geïntroduceerd in 1924. De stad groeide en bloeide met de komst van de spoorwegen. De stad is gezegend met koloniale gebouwen uit het begin van de twintigste eeuw, zoals het imposante districtskantoor, de Clifford School en de Pahang Club, die gebouwd werden. Het mooie huis op de heuvel van de Britse Resident is nu een hotel en een museum. Kuala Lipis bloeide als een stad, maar de daaropvolgende daling was te wijten aan de daling van de productie van goud en tin uit het binnenland. Maar ook doordat Kuantan in 1955 werd aangewezen als nieuwe hoofdstad.
Kuala Lipis werd een dode stad, maar daar kwam verandering in. Er werden nieuwe wegen en bruggen gebouwd om Kuala Lipis met andere steden te verbinden. Daarnaast werd een nieuw stadsdeel ontwikkeld om het winkelgebied uit te breiden. Het was teken van vooruitgang. Tegenwoordig is Kuala Lipis niet langer een doodlopende straat of een dode stad. De stad heeft nu ca. 25.000 inwoners. Kuala Lipis is de laatste grote stad voor reizigers, die naar het noorden reizen met de spoorlijn jungletrain.
xx
In Kuala Lipis wonen Maleisiërs, Chinezen, Indiërs en Orang Asli's (inboorlingen). De meeste mensen verdienen hier hun geld als rubbertapper (grondstof voor het maken van plastic en autobanden), op palmolie plantages of als boer. De mensen in Kuala Lipis hebben een eenvoudig leven, het nachtleven is hier niet populair. De criminaliteit is laag en het is veilig om dag en nacht over straat te lopen. De meeste mensen hebben een goede relatie met hun buren. In dit kleine stadje is het afsluiten van je voordeur of hek niet nodig. Het district Kuala Lipis bestaat uit buurtdorpen en -stadjes, zoals Benta, Penjom, Padang Tengku, Jerokoh en Merapoh.
Kuala Lipis staat bekend als vertrekpunt voor een bezoek aan het nabijgelegen Kenong Rimba State Park, maar het trekt ook mensen aan vanwege de prachtige architectuur uit het koloniale tijdperk. Als je door de hoofdstraten loopt, zie je dat de winkels dateren uit 1900. Sommige winkels zijn veranderd in budgethotels. Het postkantoor van Kuala Lipis werd gebouwd in 1910. Het bevindt zich aan de hoofdweg en het heeft de beroemde ZERO-mijlpaal vlak voor de deur. Aan het einde van de Jelai Road staat de voormalige staatsmoskee. De voormalige staatsmoskee werd gebouwd in 1888 en staat bekend als de Madrasatul Fridaus en is voornamelijk gemaakt van hout. Deze moskee is gebouwd door een Yemenitische handelaar, Habib Hassan genaamd, die gaharu inruilde, een geurige houtsoort, dat een zeer gewaardeerd product is in het Midden-Oosten. In de Lipis-dierentuin leven ongeveer 42 diersoorten, waaronder alligators, herten, vogels, hagedissen en een zonnebeer. Je kunt een tussenstop maken met de kinderen voor een leuke en educatieve tour. Kenong Rimba Park ligt op ongeveer 10 km afstand. Het is een bosreservaat, dat bereikbaar is met trein of boot. Het is een goede plek voor trektochten en grotonderzoek. Vanuit de stad kunt u een bus of taxi nemen voor een reis van 30 minuten naar de steiger in Tanjung Kiara. Vanaf hier kun je ongeveer in anderhalf uur lopen (trekking) naar het basiskamp of met een 4-wheel drive in slechts 20 minuten.
Gelegen op de top van de hoogste heuvel in Kuala Lipis is het voormalige Residency Building, het officiële huis van de hoogste Britse functionaris in Pahang
Belangrijke (beroemde), die in Kuala Lipis geboren zijn:
De Maleisische popdiva Siti Nurhaliza werd hier geboren. Haar familie woont nog steeds in Kuala Lipis en het huis dat ze voor hen liet bouwen, werd de "talk of the town" omdat het gerucht ging, dat het miljoenen ringgit kostte. Het is nu een toeristische trekpleister geworden. Het stadsbestuur geeft op een bord zelfs een routebeschrijving naar het huis en maakte parkeerruimte voor tourbussen bij het huis. Tijdens haar bruiloft in 2007 werd haar huwelijksreceptie voor vrienden en fans kreeg door de gemeenteraad officieel tintje.
De premier van Maleisië, Najib Tun Razak, werd geboren in Kuala Lipis. Op 28 december 2014 bezocht Najib Tun Razak het overstroomde gedeelte van Kuala Lipis. In de Sekolah Kebangsaan Clifford was het evacuatiecentrum.
Tun Muhammad Ghazali bin Shafie (22 maart 1922 - 24 januari 2010) was een Maleisische politicus. Hij was tijdens zijn carrière minister van Buitenlandse Zaken en minister van Binnenlandse Zaken.
Gemakkelijk Trein Tickets boeken klik op de banner