MALAYSIA
SITE

Perak
-- Bukit Merah
-- Bidor
-- Gopeng/ Caves/Rafting
-- Gopeng/ Tea Valley
-- Ipoh
-- Kampar/ oude tinstad
-- Kuala Kangsar
-- Lumut
-- Mangrove/ K. Sepetang
-- Pangkor
-- Pangkor Laut
-- Pulau Jarak
-- Tapah/ to the Cameron
-- Taiping
-- Teluk Intan
-- The forgotten bridge
-- Tua Pek Kong Tempel
-- De Westkust
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Reisverslagen
De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Reisaanbiedingen
Links
Contact
  

Kuala Kangsar
Ben van Wijnen

"Een zeer mooie oude moskee met gouden koepels, die naast de Perak rivier ligt. Meestal wordt deze moskee gebruikt bij plechtige gebeurtenissen en ceremonies, waarbij de Sultan van Perak betrokken is. De sultan woont ietsje verder langs dezelfde weg. De moskee is een bezienswaardigheid, waar je naartoe moet gaan als je naar Kuala Kangsar bent."


Istana Iskandariah

Kuala Kangsar ligt comfortabel in de bocht van de Perak rivier. Het is een goed bewaard gebleven oude Koninklijke stad, waar de rust en de goed onderhouden oude paleizen het vermelden waard zijn.
Kuala Kangsar heeft twee bruggen en deze verbindt Kangsar met Sayong. Dit is een klein plaatsje aan de overkant van de rivier, dat bekend staat om zijn aardewerk. Ze maken hier kruiken, die het water koel houdt.

Kangsar moet een vreemde invloed hebben gehad op de Sultan van Perak, Yusuf Sharifuddin Mudzaffar. Hij regeerde vanaf 1877 tot 1887. In tegenstelling tot vele andere heersers werd zijn paleis niet voorzien uitkijkposten, die hem en zijn paleis tegen de vijand moesten beschermen. Zijn eerste Koninklijke paleis bouwde hij langs de rivieroever. Hij noemde het toen 'Istana Sri Sayong'.
Bovendien was het grote gevaar van overstroming langs de rivier (bovenste foto). In de moessontijd zorgde regen ervoor, dat er veel water uit de zijriviertjes de Kangsar rivier instroomde. Eens was het zo erg, dat het paleis bijna weggevaagd werd.
In 1926 werd er besloten om het paleis wat hogerop een heuvel te bouwen.
Het huidige Koninklijk Paleis wordt Istana Iskandariah genoemd en heeft een art-deco-architectuur, wat eigenlijk heel bijzonder is in MaleisiŽ.
De naam Kuala Kangsar is afgeleid van 'Kuala Karong-Sa' en betekent '99 kleine zijrivieren stroomt in de Perak rivier'.

xx


Het huidige Kuala Kangsar ligt verspreid over glooiende heuvels, rondom de hoogte, waarop het huidige paleis is gebouwd. Hier vind je dan ook de andere belangrijke gebouwen, die de sultan eventueel nodig heeft, zoals postkantoor, rechtbank etc. Je komt, als je Kuala Kangsar binnen rijdt, aan bij een drukke, kleine rotonde. Als je direct naar het paleis of de moskee wilt, moet je deze rotonde oversteken. Links zie je een parkje met daarachter de rivier met in de verte de brug. De moskee en het paleis liggen niet zo ver van elkaar verwijderd.

Iets verder weg het koninklijk paleis (Istana Iskandariah) is nog een ouder paleis, dat Istana Hulu heet en in 1903 is gebouwd. Het gebouw is geÔnspireerd op Victoriaanse architectuur. Dit paleis was enkele jaren geleden nog een meisjesschool, de 'Raja Perempuan Mazwin School'.
Net buiten de poorten van het museum staat een eenzame boom. Niet een grote boom, waar tegen je 'WOW' zegt, maar het is wel een belangrijke boom. Deze boom heeft de loop van de Maleise economie verandert in het begin van 1900. Dit is een rubberboom en het is ťťn van de twee van de oudste rubberbomen op het schiereiland, die nog leeft. Sir Hugh Low, een Britse Inwoner van Perak uit die tijd, moedigde het planten van rubberbomen aan, omdat de auto-industrie zich in West-Europa zich zeer snel uitbreidde. Binnen zeer korte tijd werden jungles omgezet in rubberplantages. Veel gebieden, die ooit oerbossen waren, werden nu commercieel gebruikt. Hugh Low plantte een aantal rubberbomen in zijn tuin in Kuala Kangsar. Een andere oude rubberboom uit die experimentele tijd staat op de kruising van Jalan Raja Chulan en Jalan Tun Abdul Razak. Deze bomen ziet er niet al te goed uit. Waarschijnlijk komt dat, omdat de boom is ingesloten door het asfalt bij de verbreding van de weg.

 


Ubudiah Moskee

In het oude gedeelte van Kuala Kangsar zijn de wegen rondom de heuvel opnieuw geasfalteerd, daardoor zijn ze zeer geschikt om een wandeling te maken. De Ubudiah Moskee is zeer dominant in het stadsbeeld, wanneer u na binnenkomst in Kangsar, rechtdoor gaat na de rotonde. Links krijgt u een mooi uitzicht op de rivier met zijn brug. Daarna, iets hogerop, komt u bij de Ubudiah Moskee.  Deze stamt uit de koloniale tijd. Sultan Idris, (1887 - 1916) de heerser was toentertijd een goede vriend van de Britse resident Sir Hugh Low. De Sultan legde met zijn vriend de basis voor de bouw van de moskee. In 1913 werd de voltooiing van de moskee helaas uitgesteld als gevolg van de Eerste Wereldoorlog. Een incident, waarbij een paar Koninklijke olifanten, die ruzie maakten op het terrein, zorgde voor een tweede uitstel. De olifanten vernielden vooral de geÔmporteerde Italiaanse marmeren tegels van de vloer.
Sultan Idris 'opvolger, Sultan Abdul Jalil, nam de in Moorse stijl in gebruik. Dat was een jaar nŗ de dood van Sultan Idris. Naast de moskee is het Koninklijke mausoleum, de laatste rustplaats van de heersers van Perak, sinds het midden van de 18e eeuw.
De vrouwen en mannen rondom de moskee zullen u uitnodigen om een kijkje te nemen in de moskee. Als u niet goed gekleed bent, zullen zij u extra kleding geven (gratis). Na enig speurwerk in het gastenboek, zult u ook mijn naam ontdekken.

Op slechts een korte wandeling van de moskee is een ander paleis, ťťn die echt staat voor de traditionele Maleise architectuur. Deze is bekend als Istana Lembah of Istana Tepas. Dit paleis is de thuisbasis van het Koninklijk Museum van Perak. het is dagelijks open van 9:30-17:00. Vrijdag is het gesloten van 12:15-02:45 (voor gebed).
Het werd gebouwd in 1926 na de grote overstromingen van 1926 inn de vorm van een zwaard. Het hele paleis werd gebouwd zonder een blauwdruk en er werd geen enkele spijker werd gebruikt. De muren zijn gemaakt van geweven bamboe en met patronen in diamanten motieven (de 'kelarai'). Het paleis werd in 1931 voltooid en gebruikt als een tijdelijke residentie voor Sultan Iskandar Shah (1918-1938, de 30e Sultan van Perak). Ondertussen werd het oorspronkelijke koninklijk paleis of istana Negara afgebroken voor het nieuwe Istana Iskandariah.


Koninklijk Museum

 

    Ben van Wijnen

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite