MALAYSIA
SITE

Kelantan
-- Kota Bharu (KB)
-- KB by Bus
-- KB - Hotels
-- KB - Plattegrond
-- KP - Thaise grens
-- Tumpat
-- Wat Machimmaram
-- Wat Phothivihan
-- Pasir Belanda
-- Gunung Reng
-- Gunung Stong
-- Kuala Besut
-- Kuala Besut Hotels
-- Tok Bali
-- Maleise Huizen
-- De Eilanden
-- De Oostkust
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

De grens Thailand/MaleisiŽ
(Rantau Panjang)

Ben van Wijnen

De Maleise kant van de grens
Komplex Imigresen Rantau Panjang (foto: Bill en Jaz)

WAARSCHUWING

Deze grensovergang ligt tegen het zuiden Thailand. Daar vinden regelmatig onlusten plaats. Het is raadzaam om deze grensovergang NIET te gebruiken.
Doe je het toch, dan lees je op deze pagina, hoe dat gaat.


Op de landkaart staat een mooie spoorlijn aangegeven, die vanaf Kota Bharu (Tumpat) naar Thailand gaat. Er is echter geen enkele personentrein, die naar Thailand rijdt. De Kereta Api Tanah Melayu (KTM) treinen rijden tot de grens (ook bij Padang Besar) en vervolgens moet je uit de trein en met je bagage de grens oversteken, alwaar een Thaise trein op je wacht om je verder te vervoeren naar bijv. Bangkok. Tussen Kota Bharu en de Thaise grens rijden geen treinen, alleen maar bussen.
De grensplaats bij Kota Bharu heet Rantau Panjang en is populair bij de Maleiers, omdat je hier tax-free kunt winkelen. Er worden zelfs busreisjes georganiseerd naar Rantau Panjang om te winkelen.
Je neemt in Kota Bharu busnummer 29 en deze brengt in een uur tijd naar Rantau Panjang. De bussen vertrekken vertrekken elk half uur. Uiteraard kun je ook een taxi nemen en dan duurt het ritje een half uur.
Ben je uit de bus, dan is het klein stukje lopen naar Komplex Imigresen Rantau Panjang (foto boven), waar zich de douane bevindt. Eenmaal door de douane, moet je nog een brug oversteken (foto onder), voordat je welkom wordt geheten in het Thaise plaatsje Sungai Golok.
De best geselecteerde hotels Kota Bharu <klik hier>

 

 Midden op de brug
Midden op de brug. Achtergrond het douanekantoor (foto: Bill en Jaz)

De grens tussen Thailand en MaleisiŽ wordt hier gevormd door het riviertje de Golok, waar (nog steeds) veel wordt gesmokkeld. Er liggen veel houten bootjes aan de Thaise kant en men vermoedt, dat deze (wanneer het donker is naar MaleisiŽ varen. Zowel douane als het leger zetten speciale teams in langs de oevers van deze rivier. De foto hieronder is gemaakt op de brug, die Thailand met MaleisiŽ verbindt. Rechts zie een Thais dorp en er liggen enkele bootjes in de rivier.
Gesmokkelde waren kunnen zijn: (namaak-)kleding, rijst, (namaak-)horloges. De meeste artikelen zijn in Thailand iets goedkoper, dan in MaleisiŽ.
Overigens ziet men in het Komplex Imigresen Rantau Panjang regelmatig koeriers met een zak rijst de grens over lopen. De douane treedt hier niet tegen op, want het is vaak de enige broodwinning van zo'n koerier, terwijl de opdrachtgever buiten schot blijft.

 

De Golok rivier.........

Rantau Panjang is genoemd naar de lange rij huisjes, die er gebouwd waren, toen de spoorlijn in aanbouw was. Rentau Panjang betekent: de lange rij. Renta Panjang bezit overigens wel een spoorbrug en een heel mooi station. Af en toe komt er een goederentrein voorbij (treinnummer 703/704) van Thailand naar MaleisiŽ. Deze rijdt tussen Hat Yai en MaleisiŽ. Dagelijks? Indien nodig!
Het station van Rantau Panjang lijkt nieuw.  Het gebouw heeft alle faciliteiten. Er is een airconditioned wachtruimte en er is zelfs loket, waar men kaartjes kan kopen. Op de vraag of er ook een personentrein komt, antwoordt men ontkennend. Nee, alleen goederentreinen! Wanneer het station gebouwd is? Ze zeggen in 2000.

Aan de overkant van de brug wordt je welkom geheten door een bord (foto hieronder).

Welkom in Thailand!
Welkom in Sungai Golok (foto: Bill en Jaz)

Nu moet je het hek door en je bent in Thailand.
Een trishaw zal jou naar het Thaise station brengen. Hier kun je trein nemen naar Hat Yai. Denk nog niet, dat je er bent, want het ritje van Hat Yai naar Bangkok duurt nog 16 uur.

Er zijn vier officiŽle plaatsen, waar je de grens over kunt naar Thailand:
1. Sadao (Thailand) --- Changloon (MaleisiŽ)
2. Padang Besar (Thailand) --- Kaki Bukit (MaleisiŽ)
3. Betong (Thailand) --- Keroh (MaleisiŽ)
4. Sungai Golok (Thailand) --- Rantau Panjang (MaleisiŽ).

Het treinstation.
Het station van Sungai Golok (foto: Bill en Jaz)

 

  Ben van Wijnen

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite