MALAYSIA
SITE

Kelantan
-- Kota Bharu (KB)
-- KB by Bus
-- KB - Hotels
-- KB - Plattegrond
-- KP - Thaise grens
-- Tumpat
-- Wat Machimmaram
-- Wat Phothivihan
-- Pasir Belanda
-- Gunung Reng
-- Gunung Stong
-- Kuala Besut
-- Kuala Besut Hotels
-- Tok Bali
-- Maleise Huizen
-- De Eilanden
-- De Oostkust
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

Busstations Kota Bharu

Ben van Wijnen
 

"Op wat turbulentie na een prima vlucht en rond twee uur waren we in Kotha Baru in het noordoosten van MaleisiŽ. Deze staat is een stuk islamitischer dan plaatsen waar we eerder waren. Zo zijn alle borden (zowel straatnamen als winkelnamen) in zowel Malay Bahasa als in Arabisch, draagt elke vrouw een hoofddoek en iedereen bedekkende kleding en wordt er nergens varkensvlees verkocht.
Bovendien waren wij er op een vrijdag en dat is rustdag, dus bijna alle winkels dicht. Even niet bij stil gestaan van te voren... We liepen daarom naar de markt om iets te eten, maar deze was te smerig. Gelukkig was er nog een Indiaas open, en hoewel die maar twee gerechten had waar we uit konden kiezen hadden we in ieder geval iets te eten. Na de lunch zijn we verder gelopen door het stadje en kwamen we langs een soort van weekendmarkt, met wel lekkere hapjes, ja. nu hadden we net gegeten."


Kota Bharu (ook: KB, Kota Bahru of Kota Baru) is de hoofdstad van Kelantan. Kota Bharu betekent vertaald "nieuw kasteel" en ligt aan de oostkust van het schiereiland MaleisiŽ. Veel reizigers willen vanuit KB doorreizen naar de Perhentian Eilanden. Deze busrit duurt ongeveer anderhalf uur.
Kota Bharu is een zeer sociaal-conservatieve stad in een staat geregeerd door de Islamitische Partij van MaleisiŽ (PAS). Wees respectvol voor de culturele en religieuze gevoeligheden van de voornamelijk islamitische inwoners.
Er zijn drie busstations in Kota Bharu:

 • Central Bus Station - hier vandaan vertrekken stads- en streekbussen. Meestal stappen de passagiers van lange afstandsbussen hier uit.
 • Langgar-busterminal - hier vertrekken stad-, streekbussen en ook lange afstandsbussen.

 • Stesen Bas Kota Bharu achter Tesco Kota Bharu (of naast het nieuwe AEON-winkelcentrum in Kota Bharu). Dit is het lange afstands express busstation.

Stesen Bas Kota Bharu in het Maleis ligt bij de Jalan Pendek op slechts 4 km afstand van het centrum bij de levendige markt Pasar Besar Siti Khadijah, achter Tesco Kota Bharu of naast het nieuwe AEON-winkelcentrum. Bij van de brug over de rivier Sungai Kelatan ten noorden van Kota Bharu. Dit busstation fungeert als de terminal voor de meerderheid van de lange afstandsbussen die Kota Bharu binnenkomen en verlaten.

Het busstation is bedoeld voor lokale bussen om routes te verbinden met naburige steden. Reizigers kunnen hier directe busdiensten nemen naar de ferry in Kuala Besut om op de boot te stappen naar de Perhentian eilanden, of via de Rantau Panjang naar Sungai Kolok aan de grens met Thailand. Rond het busstation (terminal) vind je tal van voorzieningen in de omgeving, zoals restaurantjes, winkeltjes en slaapaccommodatie.
Er zijn nogal wat busoperators (Prime Express, Mahligai Exress, Transnasional, Sani Express),die dagelijks bussen laten rijden tussen Kota Bharu en andere locaties op het schiereiland van MaleisiŽ. Veel expresbusaanbieders gebruiken hun busroutes van en naar het busstation van Kota Bharu. De meeste lange afstand bussen vertrekken vanaf dit station.
Drie busstations in KB kan tot verwarring leiden bij zowel passagiers als boekingskantoren, die meestal in het busstation bevinden. Het is nog ingewikkelder, als je weet, dat sommige nachtbussen naar Penang vanaf het Centrale Busstation vertrekken.

 

Tip: Wanneer u van plan bent om een lange afstand bus vanuit Kota Bharu te nemen, moet je altijd naar het dichtstbijzijnde van de twee busstations in Kota Bharu gaan om te controleren, welk busstation voor de bus, die je geboekt hebt. Transnasional is het gemakkelijkst om mee te reizen, aangezien het ticketkantoren heeft op alle busstations.

Bus # 639 van het Centrale busstation rijdt tussen Kuala Besut en Kota Bharu en vertrekt uit Kota Bharu om 08:00, 09:30, 10:30, 13:00, 14:00 en 16:00 uur. De rit kost ca 10. ringgit en duurt ongeveer 90 minuten. Houd er rekening mee, dat als je de bus van 16:00 uur neemt, je de laatste officiŽle boot naar de Perhentians mist en dus moet overnachten in Kuala Besut. Hoewel er veel hotels zijn in Kuala Besut, denken we dat Kota Bharu een betere plek is om te overnachten.

De tarieven van de expres bussen veranderen steeds en zijn daarom moeilijk te geven. Wel kan ik enkele reistijden van de bussen opschrijven:

 • Penang - 6.45 uur

 • Kuala Terrenganu - 3 uur

 • Kuanatan - 6 uur

 • Kuala Lumpur - 9 uur

 • Singapore - 13 uur

 • Melaka - 10 uur

 • Ipoh - 7 uur

 • Kuala Besut - 1.30 uur

 

Bus Ticket met een stoelreservering boek je door op de onderstaan banner te klikken. Zo ben je altijd zeker van een plaats.

 

 

 

 

  Ben van Wijnen

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite