De Koning van Maleisië
Ben van Wijnen
"Maleisië heeft aangekondigd dat de volgende en 17e koning sultan Ibrahim Sultan Iskandar uit de zuidelijke staat Johor zal zijn.
Sultan Ibrahim werd vrijdag door de negen sultans van het land gekozen tijdens een zitting van de Conferentie van Heersers en zal volgend jaar op 31 januari 2024 worden geïnstalleerd voor een periode van 5 jaar."
Yang di Pertuan Agong Sultan Ibrahim, Sultan van Johor Darul Ta'zim
en Dennis Verbaas
Yang di Pertuan Agong Sultan Ibrahim, Sultan van Johor Darul Ta'zim. Hij is de 17e koning van Maleisië.
Melaka, Penang, Sabah en Sarawak - de staten zonder sultan - hebben geen rol van betekenis bij het kiezen van de agong. Zij hebben geen sultan, maar een gouverneur. De verkiezing van koning is alléén voor de sultans. Zo is besloten bij de onafhankelijkheid in 1957.
De officiële koning van Maleisië heeft de titel "de Hoogste Regeerder" of "Yang di-Pertuan Agong", die gewoonlijk de koning wordt genoemd. De macht ligt echter bij het
parlement met z'n prime-minister (Premier).
Elke sultan krijgt bij de verkiezing tot koning een stembiljet en er wordt verlangd of zij denken dat de volgende vorst van het roulatiesysteem een geschikte of ongeschikte keuze is voor agong.
Als een sultan niet minstens vijf stemmen krijgt, of als die persoon beslist dat hij de taak als koning niet wil, dan kiezen de sultans de volgende naam op de lijst van het roulatiesysteem.
Ze kunnen ook besluiten, dat een sultan niet geschikt is om heerser te zijn om redenen zoals slechte gezondheid.
De koninklijke familie Johor dateert uit het begin van de 16e eeuw en beschikt over een eigen privéleger.
Voor veel van de Maleiers die in meerderheid in het land wonen, vooral op het platteland, blijft het koningschap een krachtig symbool van identiteit. Sultans zijn de bewakers van de islam in hun eigen staten, terwijl de koning ook de beschermer van de religie is in staten waar geen erfelijke monarch bestaat. De Maleiers in Maleisië zijn altijd moslim. |
|
|
De schoonvader van Dennis Verbaas, voormalig fotomodel uit Lisse, wordt koning van Maleisië. Verbaas, die tegenwoordig door het leven gaat als Dennis Muhammad Abdullah, trouwde in 2017 met de dochter van de aanstaande koning.
De twee liepen elkaar een paar jaar eerder tegen het lijf in een café in Kuala Lumpur. Verbaas, zoon van een bloemenhandelaar, werkte in die stad als model. In 2015 bekeerde hij zich tot de islam, op verzoek van de familie van de prinses. Sindsdien is zijn officiële naam Dennis Muhammad Abdullah.
De Nederlander behoort nu tot een zeer vermogende adellijke familie uit het aan Singapore grenzende Johor. Dat is een van de negen sultanaten van Maleisië.
De sultan van Johor en zijn familie genieten enige bekendheid in Nederland. In 2017 kwamen ze in het nieuws toen fotomodel Dennis Verbaas uit Lisse met prinses Tunku Tun Aminah Maimunah Iskandaria (kortweg Aminah), de enige dochter van Ibrahim, trouwde.
De nu 34-jarige Dennis, die voor zijn huwelijk het islamitische geloof aannam, trouwde in augustus 2017 met de drie jaar oudere Aminah. Samen kregen ze in maart 2020 hun eerste dochtertje: Laila Sofiah. Van zijn steenrijke schoonvader kreeg Dennis een koninklijke onderscheiding waardoor hij zich nu ‘dato’ mag noemen - enigszins te vergelijken met het Britse ‘sir’.

Aminah en Dennis met hun baby
In Maleisië is het niet geheel ongebruikelijk om erg gesloten te zijn over een zwangerschap en de geboorte van het kind. De moeder van het geboren kindje blijft vaak veertig dagen in huis, en gaat dus niet de deur uit. Vervolgens vindt er een ceremonie plaats waar mensen kennis kunnen maken met het kindje. Hoewel Dennis en zijn vrouw zelf geen foto’s van het kindje hebben vrijgegeven, post de zus van Aminah wel foto’s op Instagram.
In het koninklijk paleis in Johor Bahru knipten familieleden van het stel om beurten een plukje haar af bij de baby. De eerste knipbeurt van een baby is in de Maleise cultuur een feestelijke gelegenheid, waar het kind welkom wordt geheten in de familie. De ceremonie vindt gewoonlijk 40 tot 44 dagen na de geboorte plaats.

Een deel van de Royal Family