MALAYSIA
SITE

Algemeen
-- Afdingen
-- Batik
-- Boeken
-- Chinese Maleiers
-- Chinees Nwjr 2024
-- Drinkwater
-- Feesten in MaleisiŽ
-- Fietsen in MaleisiŽ
-- Geschiedenis MaleisiŽ
-- Homestay in MaleisiŽ
-- Klimaat en Geld
-- Kid Club MaleisiŽ
-- Koning - de huidige
-- Koophuis MaleisiŽ
-- Meren in MaleisiŽ
-- Pasar Malam
-- Pensioen MaleisiŽ
-- Politiek MaleisiŽ
-- Studeren MaleisiŽ
-- Strandhotels MaleisiŽ
-- Telefoneren
-- Tips
-- Trouwen MaleisiŽ
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

De Koning van MaleisiŽ

Ben van Wijnen

"MaleisiŽ heeft aangekondigd dat de volgende en 17e koning sultan Ibrahim Sultan Iskandar uit de zuidelijke staat Johor zal zijn.
Sultan Ibrahim werd vrijdag door de negen sultans van het land gekozen tijdens een zitting van de Conferentie van Heersers en zal volgend jaar op 31 januari 2024 worden geÔnstalleerd voor een periode van 5 jaar."

 

Yang di Pertuan Agong Sultan Ibrahim, Sultan van Johor Darul Ta'zim
en Dennis Verbaas

Yang di Pertuan Agong Sultan Ibrahim, Sultan van Johor Darul Ta'zim. Hij is de 17e koning van MaleisiŽ.
Melaka, Penang, Sabah en Sarawak - de staten zonder sultan - hebben geen rol van betekenis bij het kiezen van de agong. Zij hebben geen sultan, maar een gouverneur. De verkiezing van koning is allťťn voor de sultans. Zo is besloten bij de onafhankelijkheid in 1957. De officiŽle koning van MaleisiŽ heeft de titel "de Hoogste Regeerder" of "Yang di-Pertuan Agong", die gewoonlijk de koning wordt genoemd. De macht ligt echter bij het parlement met z'n prime-minister (Premier).

Elke sultan krijgt bij de verkiezing tot koning een stembiljet en er wordt verlangd of zij denken dat de volgende vorst van het roulatiesysteem een geschikte of ongeschikte keuze is voor agong. Als een sultan niet minstens vijf stemmen krijgt, of als die persoon beslist dat hij de taak als koning niet wil, dan kiezen de sultans de volgende naam op de lijst van het roulatiesysteem. Ze kunnen ook besluiten, dat een sultan niet geschikt is om heerser te zijn om redenen zoals slechte gezondheid.
De koninklijke familie Johor dateert uit het begin van de 16e eeuw en beschikt over een eigen privťleger. Voor veel van de Maleiers die in meerderheid in het land wonen, vooral op het platteland, blijft het koningschap een krachtig symbool van identiteit. Sultans zijn de bewakers van de islam in hun eigen staten, terwijl de koning ook de beschermer van de religie is in staten waar geen erfelijke monarch bestaat. De Maleiers in MaleisiŽ zijn altijd moslim.

 

 

De schoonvader van Dennis Verbaas, voormalig fotomodel uit Lisse, wordt koning van MaleisiŽ. Verbaas, die tegenwoordig door het leven gaat als Dennis Muhammad Abdullah, trouwde in 2017 met de dochter van de aanstaande koning.
De twee liepen elkaar een paar jaar eerder tegen het lijf in een cafť in Kuala Lumpur. Verbaas, zoon van een bloemenhandelaar, werkte in die stad als model. In 2015 bekeerde hij zich tot de islam, op verzoek van de familie van de prinses. Sindsdien is zijn officiŽle naam Dennis Muhammad Abdullah.
De Nederlander behoort nu tot een zeer vermogende adellijke familie uit het aan Singapore grenzende Johor. Dat is een van de negen sultanaten van MaleisiŽ. De sultan van Johor en zijn familie genieten enige bekendheid in Nederland. In 2017 kwamen ze in het nieuws toen fotomodel Dennis Verbaas uit Lisse met prinses Tunku Tun Aminah Maimunah Iskandaria (kortweg Aminah), de enige dochter van Ibrahim, trouwde.
De nu 34-jarige Dennis, die voor zijn huwelijk het islamitische geloof aannam, trouwde in augustus 2017 met de drie jaar oudere Aminah. Samen kregen ze in maart 2020 hun eerste dochtertje: Laila Sofiah. Van zijn steenrijke schoonvader kreeg Dennis een koninklijke onderscheiding waardoor hij zich nu Ďdatoí mag noemen - enigszins te vergelijken met het Britse Ďsirí.


Aminah en Dennis met hun baby

In MaleisiŽ is het niet geheel ongebruikelijk om erg gesloten te zijn over een zwangerschap en de geboorte van het kind. De moeder van het geboren kindje blijft vaak veertig dagen in huis, en gaat dus niet de deur uit. Vervolgens vindt er een ceremonie plaats waar mensen kennis kunnen maken met het kindje. Hoewel Dennis en zijn vrouw zelf geen fotoís van het kindje hebben vrijgegeven, post de zus van Aminah wel fotoís op Instagram.
In het koninklijk paleis in Johor Bahru knipten familieleden van het stel om beurten een plukje haar af bij de baby. De eerste knipbeurt van een baby is in de Maleise cultuur een feestelijke gelegenheid, waar het kind welkom wordt geheten in de familie. De ceremonie vindt gewoonlijk 40 tot 44 dagen na de geboorte plaats.
 


Een deel van de Royal Family

 

  Ben van Wijnen

 

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite