MALAYSIA
SITE

Vervoer
-- Selangor
-- Shah Alam
-- Bukit Broga
-- Kelong Paradise
-- Kuala Selangor
-- Kuala Selangor vuurvliegjes
-- Kuala Selangor foto's
-- KLIA (Airport)
-- Pulau Ketam
-- Sepang (race circuit)
-- De Westkust
 
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

Kuala Lumpur International Airport 
KLIA
 

Speciale pagina voor Transit Passagiers op weg naar IndonesiŽ/ Nw Zeeland en AustraliŽ. Klik hier!

"Kuala Lumpur International Airport (KLIA) is de belangrijkste internationale luchthaven van MaleisiŽ, en ligt op ongeveer 45 kilometer van het centrum van Kuala Lumpur. Op KLIA opereren ongeveer 70 commerciŽle vervoerders, waaronder AirAsia, AirAsiaX, Malaysia Airlines en Malindo Air, die allemaal de luchthaven als knooppunt hebben aangewezen. Kuala Lumpur International Airport heeft drie start- en landingsbanen en drie passagiersterminals: The Main Terminal Building, Satellite Terminal A en klia2, de thuisbasis van goedkope luchtvaartmaatschappijen."

De luchthaven ligt zo'n 75 kilometer buiten Kuala Lumpur bij het plaatsje Sepang. Dit plaatsje is bekend om zijn circuit voor de Formule 1 raceauto's en de motorraces, die er jaarlijks worden gehouden.
De luchthaven ziet er fantastisch uit. Het is ťťn van de meest moderne en uitgestrekte luchthavens van de wereld. Het werd ontworpen door de Japanse architect Kisho Kurokawa. Kuala Lumpur International Airport, kortweg: KLIA, werd op 27 juni 1998 geopend door de toenmalige koning van MaleisiŽ:
Yang di-Pertuan Agong Tuanku Ja'afar.

Deze prachtige luchthaven heeft een futuristisch uiterlijk en is oorspronkelijk gebouwd op een stuk jungle. Bij het ontwerp was rekening gehouden, dat men spoedig de 21ste eeuw zou ingaan. Alles werd zeer ruimtelijk en sereen opgezet. Het lijkt af en toe, of je in een ruimtestation loopt. Veel wit, veel glas, glimmende vloeren, alles lijkt steriel. Dit was de bedoeling van de ontwerper: een gebouw gereed maken voor de 21ste eeuw.

De internationale luchthaven heeft eigenlijk twee locaties, die verbonden zijn met een monorail. In het ene gebouw vindt de kofferafhandeling/ inchecken plaats en vertrekken de binnenlandse vluchten. 
In het andere gebouw (Satellite Building) vinden de internationale vluchten plaats. Heeft men ingecheckt, dan zal men na de douane met de monorail naar de Satellite Building moeten.

xx

Hier kan taxfree gewinkeld worden en hier bevinden zich ook veel restaurantjes.
Na de landing van uw internationale vlucht loopt men naar het midden van de "Satellite Building". In het midden van dit gebouw bevindt zich achter glas een stuk oerwoud. Inclusief een watervalletje. Zo heeft de architect de natuurlijke omgeving toch nog behouden: "airport in the forest, forest in the airport".  Vanaf de Satellite Building moet men een monorail nemen om de koffers op te halen en de luchthaven te kunnen verlaten.


Achter deze glazen wand, bevindt zich nog een stukje oerwoud.
"airport in the forest, forest in the airport"


Wanneer u uit de monorail bent gestapt en de immigratie gepasseerd bent, kunt u nu eerst geld wisselen, of kunt u geld pinnen . Links en rechts bevinden zich loketten van diverse banken. Pinnen in MaleisiŽ is aan te bevelen het kan bijna in elke plaats.
Pinautomaten heten ATM's (Automatic Teller Machines).

Daarna kunt u de koffers van "de lopende band" halen.
Nadat u de de koffers heeft gehaald en de douane bent gepasseerd, moet u (rechts) aan een loket een kaartje voor de taxi kopen naar Kuala Lumpur (RM 98,-). Men vraagt hier aan u de naam van uw hotel! U betaalt het kaartje voor de taxi aan dit loket. Op dat kaartje staat de prijs en de eindbestemming. 
Pas als u het taxikaartje hebt gekocht, kunt naar de taxi of wachtende ophalers. U loopt ze voorbij en loopt recht op de taxi's af. Hier laat u uw kaartje zien en men wijst u een taxi aan. Nu geeft u het gekochte kaartje aan de taxichauffeur en hij rijdt u naar uw hotel.
U kunt ook met de trein naar Kuala Lumpur. Een kaartje voor de trein kost ongeveer RM35,- pp. U komt in aan in KL Sentral en vervolgens moet u een taxi nemen naar uw hotel.

 

De spoorlijn was overigens een vurige wens van de lokale bevolking, die de afstand naar de luchthaven te ver en de prijs van de taxirit te hoog vond. Een trein was dus een uitkomst. Inmiddels rijden er vanaf KL Sentral (treinstation) vele keren per dag heel goedkoop bussen naar de luchthaven.
De luchthaven zou een verdeelpunt moeten worden voor luchtvaartmaatschappijen in Zuidoost AziŽ. Er was berekend,  dat KLIA zo'n 25 miljoen passagiers per jaar zou kunnen afhandelen, maar of dit nu nog kan, is de vraag.
In het begin leek het zich goed te ontwikkelen, maar langzamerhand vertrokken enkele luchtvaartmaatschappijen voor goed van KLIA. Het is nu een rustige luchthaven, wat passagiers betreft.

 

Op welke manier kom ik van de luchthaven naar mijn hotel?

Van KLIA kun je op verschillende manieren naar je hotel. Je kunt met een taxi (zie banner hieronder) of limousine, met de trein (ERL), met de bus en je kunt ook een auto huren. Voor de taxi en limousine moet je eerst bij een balie een coupon kopen.
De bussen stoppen ook bij enkele belangrijke hotels. Je moet rekenen op ongeveer de volgende prijzen:

- met de taxi naar het centrum : RM100.00
- met de ERL naar KL Sentral RM35.00
- met de bus RM25.00

Uitrusten in hotels op/ bij de luchthaven <klik>

Boek van tevoren een taxi of bus naar uw bestemming.
Dat kan elke plaats zijn in MaleisiŽ. Klik op de banner.
 

 

 

   Ben van Wijnen

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite