MALAYSIA
SITE

Kids Club
-- Kids Abseilen/ Raften
-- Kids Canopy Walk
-- Kids Dierentuin
-- Kids Duiken
-- Kids Hello Kitty
-- Kids Kabelbaan
-- Kids Kajakken
-- Kids Kookles
-- Kids Krokodillen
-- Kids Legoland
-- Kids Lost World
-- Kids Oerwoud
-- Kids Olifanten
-- Kids Orang Oetan
-- Kids Onderwater
-- Kids Pretparken
-- Kids Slangen
-- Kids Snorkelen
-- Kids Vissen
-- Kids Vleermuizen
-- Kids Vlinders
-- Kids Vogels
-- Kids Waterparken
-- Kids Wonderland
-- Kids Zonneberen
-- Kids Zwarte Panter
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

orang utan

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
 


Vleermuizen
(Bats' Cave Tempel)

Vroeger was het een angstige tijd. Veel slechte mensen werden misdadiger. Daarom besloot Bruce de strijd aan te gaan tegen deze misdadigers. Hij dacht: "Misdadigers zijn angstige en bijgelovige mensen, ik heb een vermomming nodig, die hen bang maakt. Ik moet een dier van de nacht zijn, zo zwart, zo verschrikkelijk als ... als ..."
Op dat moment verscheen er een vleermuis in het raam. "Een vleermuis! - riep uit hij- Dat is als een voorteken ... Ik wil een vleermuis zijn!". Dus koos ik daarom de naam Batman (het Engels voor Vleermuisman).

"Vind jij muggen in je kamer ook zo vervelend? Vleermuizen vinden muggen hartstikke lekker. Dus als er vleermuizen in de buurt leven, heb je geluk! Als je ze met rust laat, eten ze zoveel mogelijk muggen voor je op. Hoe klein muggen ook zijn, vleermuizen kunnen ze overal vinden.
Een beetje apart is hij wel, het is het enige zoogdier dat echt kan vliegen. Een vleermuis is niet een muis met vleugeltjes. De vleermuis lijkt niet op een muis. Bij zijn familie horen aapjes, zoals de chimpansee. Vleeraapje was dus een betere naam voor hem geweest. "

Een vleermuis vliegt uit als het donker wordt. Spookachtig vliegt hij dan door het nachtelijke luchtruim. Feilloos ontwijkt hij bomen en andere obstakels op zoek naar eten. Trefzeker grijpt hij insecten tussen de bladeren. Dankzij een speciale techniek (sonar) behoren vleermuizen tot de meest doeltreffende jagers van de nacht.
Hij verdraagt geen daglicht en als hij gaat slapen, zoekt hij een donker plekje. Vleermuizen hebben geen nest en ze maken die dan ook niet. Ze hangen op hun kop aan de achterpoten. Vleermuizen leven vaak samen met een grote familie, deze groep noem je een kolonie. Soms bestaat zoín familie wel uit vijfhonderd vleermuizen! Als ze met een grote groep zijn kunnen ze ook een gigantisch lawaai maken. Dat is voor hen gezellig gekwebbel en het schrikt vijanden af.
Vleermuizen worden vaak afgebeeld als enge dieren, als vampier, tekenfilm, strip of film (Dracula).Niet in alle culturen worden vleermuizen aanzien als onheilsbrengers. In China en Japan representeert de vleermuis geluk! Het Chinese woord, teken 'Fu' betekent zelfs zowel 'geluk' als 'vleermuis'. En in MaleisiŽ wonen veel Chinezen, vooral op het eiland Penang en daar vinden we de "Vleermuizentempel", oftewel "Bats'Cave Temple".

De vleermuizentempel is ťťn van die verborgen bijzonderheden van het eiland. Het is geen dagbezoek waard, maar je moet het combineren met een bezoek aan Penang Hill. Het ligt namelijk op loopafstand van het vertrekstation van de kabeltrein, die je naar de top van Penang Hill brengt.
De tempel is absoluut niet toeristisch, want de weg er naar toe is bochtig, gaat steil omhoog en er is geen parkeerplaats voor bussen. Het is bestemd voor de lokale bevolking. Jaren geleden bezocht ik de tempel voor het eerst. Veel inwoners van Penang. die ik sprak, wisten toentertijd niet van het bestaan af. Tegenwoordig hebben veel touroperators mij gevolgd.

Deze kleine tempel is gebouwd aan de voet van Penang Hill. De tempel is beroemd en uniek omdat een paar duizend vleermuizen hun verblijfplaats maken in de grot die zich in de tempel bevindt. Ze vliegen erop uit om 's nachts voedsel te zoeken dat voornamelijk op insecten zit en slapen door zich overdag op te hangen.

Deze kleine tempel is dus gewijd aan de god van de welvaart Tua Pek Kong. Velen kunnen je niet vertellen, wie hij is, maar komen hun eigen welvaart aanbidden.
Bij binnenkomst wordt er een bel geluid. Je koopt een kaarsje (RM1 - RM5); steekt deze in brand en plaatst hem op de tafel bij de andere. Je ziet de brandende kaarsjes en ruikt de wierook.
Hierna kun je de tempel ontdekken en iedereen zal je op een bijzonderheid wijzen.

Als je je omdraait, zie je het beeld van Tua Pek Kong. Aan zijn voeten zijn de giften voor de god te zien: sinaasappels, rijst, limonades en veel, veel, veel Guinness bier. Blikjes en flesjes!
Dit moet wel de god van de welvaart zijn.

Achter het beeld van Tua Pek Kong bevindt zich een kleine grot. Je hoort de vleermuizen geluid maken. Je ogen moeten wennen aan het donker.

xx


Wat staat hier?

Dan ontwaar je schimmen van de vleermuizen. Ze hangen naar beneden.
Niemand weerhoudt je, als je in het donker je flits gebruikt om te fotograferen. Je wordt zelf gewezen, waar de meeste hangen. Dieper in de grot is een altaartje te zien. Hierop liggen ook geschenken: wierook, kaarsjes, rijst, sinaasappels e.d. Naast het altaartje staan twee witte kraanvogels (zie de foto beneden).

Het is niet ongewoon, dat Chinezen, voordat ze gaan gokken of materieel gewin zoeken, een bezoek aan de tempel brengen. Zij zoeken immers geluk. Ze komen met hun gebeden naar deze tempel om enig gewin te zoeken. Hun dankbaarheid blijkt uit de geschenken. Er wordt verteld, dat de uitbreiding van de tempel tot stand is gekomen met gokgeld.

Het koperen beeld

De tempel moet al oud zijn, meer dan honderd jaar. De tempel wordt al genoemd in 1917.
Hij werd toen bewoond door een kluizenaar, terwijl Boeddhistische monniken de vleermuizen beschermden. Hoe deze Boeddhistische tempel een Taoistische tempel is geworden wordt niet verteld.

Een andere versie vertelt, dat er een feng shui meester in de grot leefde met twee witte kraanvogels. De feng shui meester was degene, die met de verering van Tua Pek Kong begon. hij overleden vervolgens ook de kraanvogels. 
Na zijn overlijden namen de vleermuizen bezit van de grot.


De Vleermuizentempel

 

 

 

 

    Ben van Wijnen

 

 

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite