Koning Lowietje (King Louie) is de allerbekendste orang oetan en hij woont in Maleisië. Hij is in Jungle Book de heerser van de Ancient Ruins en heeft een grote liefde voor swingende muziek. Koning Lowietje is zijn aapachtige levensstijl beu en hoopt het geheim van de 'rode bloem' van de mens te leren kennen om zijn droom te vervullen en een man te worden.
Orang oetans zijn grote apen en ze leven in bomen in regenwouden. Orang oetans hebben lange armen en slingeren van boom naar boom. Ze komen bijna nooit op de grond. Ze eten voornamelijk fruit, bladeren en bloemen. De orang oetan is één van de mensapen. Apen zijn de grootste van de primaten, een familie waar ook de mensen bijbehoren. Orang oetans zijn de enige apen die in Azië voorkomen. Ze zijn zeer nauw verwant aan de mens en zijn de grootste boombewonende (in bomen levende) zoogdieren . Orang-oetans leven in de oudste regenwouden ter wereld, en alleen op de eilanden Borneo en Sumatra. Het woord "orang oetan" betekent “mens van het bos”.
Op het moment dat je op de boot stapt, weet je dat je op weg bent naar een avontuur.
Terwijl de boot door het water snijdt, kont het Orang Oetan Eiland dichterbij. Het is nu geen mysterie meer in de verte, dat van ver kon zien Als je op de steiger uitstapt, kijk dan hoog tussen de bomen uit, je ziet misschien één of twee orang-oetans, die van boom naar boom slingeren, of misschien zelfs een dutje doen in de bomen.
Het grote Orang Oetan Eiland ligt in de idyllische omgeving van Bukit Merah, een milieuvriendelijk vakantieoord aan een meer.
Een wandeling door de halfronde tunnel van stalen hekwerk lijkt op een kooi waarin wij lopen. Door de tralies turen we naar buiten en kijken gefascineerd naar de orang-oetans, die vrij rondzwerven in de bomen, op het gras, door de struiken, bij het meer, zo ongeveer overal.
De Orang Oetans hebben dit eiland in bezit genomen. Zij zijn hier de baas. Wij lopen in een honderd meter deze lange "kooitunnel" en kunnen vanuit de tunnel de apen goed observeren.
Orang Oetan Eiland is bedoeld om te dienen als een tijdelijke opvang voor orang-oetans, die gered zijn uit handen van handelaars, die ze wilden verkopen. Ze worden op dit eiland opgevangen, voordat ze teruggaan naar hun natuurlijke omgeving: de jungle.
Het programma probeert ook de apen tegen uitsterven te behoeden door met de dieren te fokken. Ze willen de orang oetans zo snel mogelijk terug zetten in het wild.
Het eiland is zo'n groot succes, dat studenten van diverse universiteiten naar het eiland komen om de dieren te bestuderen.
voedertijd!
Je wordt ietsje door de "kooitunnel" beperkt met het observeren van de Orang Oetans. De dieren hebben aan de buitenkant alle gelegenheid om zich uit te leven in het dikke bos.
Wij zagen één of twee van hen, die zelfs hele hoge bomen beklommen. De meeste van de orang oetans komen dicht bij de randen van de kooi, zodat je ze heel goed kunt zien. Alle dieren hebben een naam, zo vertelde de gids. Als het voedertijd is, krijgen ze
meestal diverse soorten fruit, hoewel één een speciale traktatie kreeg in de vorm van een blikje met drank. Bukit Merah adverteert met posters met de zin: "Lunch with the Wild Man of the Forest".
De Orang Oetans zijn gewend aan bezoekers en het personeel zorgt er voor, dat geen enkele fotokans wordt gemist.
Los de
rebus op!
In een interview met een krant verklaarde de directeur, dat ze soms de baby Orang Oetans leren, hoe ze bomen moeten klimmen, waar ze naar voedsel moeten zoeken. Om dit laatste goed te leren, verstoppen ze verschillende vruchten op diverse plaatsen op het terrein. Ze verstoppen het in bomen of op houten verhogingen.
Het gehele eiland is ingericht op de toekomstplannen van de Orang Oetans. Momenteel zwerven er een aantal door het ongebruikte deel van het eiland, dat nog echte wildernis is. Dit is de ultieme test voor de herstelde Orang Oetans: leven in de wildernis, zonder afhankelijk te zijn van de mens.
De directeur vertelde ook, dat de meeste Orang Oetans uit Sarawak kwamen (een enkele kwam van Sumatra) en de meeste van hen waren "probleemkinderen". Sommige werden, wegens hun slechte gedrag, eerst in kooien
gestopt. Twee baby Orang Oetans werden aanvankelijk als huisdier in een flat gehouden. Ze werden hier, in Bukit Merah, opgevangen en nu zijn ze al weer zo ver, dat ze nu leven als
normale Orang Oetans. Gewone zaken, zoals het klimmen in bomen, die normaliter op natuurlijke wijze aangeleerd zouden moeten zijn, moesten deze aapjes opnieuw leren.
Ik heb Bukit Merah verschillende keren bezocht. Ik wilde gewoon weten, hoe het met de Orang Oetans ging. Orang Oetans leven niet op het vasteland van Maleisië, dus ze komen allemaal uit Borneo of Sumatra (Indonesië). Bukit Merah ligt aan een groot meer, waarin het bekende eiland ligt.
Bukit Merah (Rode Heuvel) is niet alleen voor de opvang van deze dieren. Het is ook een zwemparadijs en eco-park (dierentuintje). Je kunt je er dus de gehele dag vermaken, hoewel het Orang Oetan eiland een toppertje is.
Orang-oetans horen bij de mensapen thuis, en hebben dus duidelijk trekjes die menselijk lijken. Uit onderzoek blijkt dat hun DNA voor meer dan 97% overeenkomt met dat van ons. Dat feitje vind je ook in hun naam terug. Orang-oetan stamt van de Maleise woorden “orang” en “hutan” af, wat “mens van het bos” betekent. Het zijn dan ook ontzettend intelligente dieren.
Eco Park
Het Eco Park is gevestigd aan de rustige oever van het Bukit Merah meer en het ligt in een mooie natuurlijke omgeving. Het is een leuke bestemming voor
het eco-toerisme, waar je veel leert over de flora en de fauna van Maleisië. U kunt een boekje krijgen, ter "lering ende vermaeck". Op deze manier leert
u van alles over de dieren en planten. Er zijn meer dan 60 soorten van lokale en exotische vogels, verschillende soorten reptielen en kleurrijke vlinders zijn er te bewonderen en te
fotograferen. Geniet van dit stukje onbedorven oerwoud en wandel over het 400 meter lange, houten wandelpad, of zwerf over de natuurlijke paden. Bekijk de Bawean-herten, kancils en geniet van de exotische geluiden.