MALAYSIA
SITE

Kids Club
-- Kids Abseilen/ Raften
-- Kids Canopy Walk
-- Kids Dierentuin
-- Kids Duiken
-- Kids Hello Kitty
-- Kids Kabelbaan
-- Kids Kajakken
-- Kids Kookles
-- Kids Krokodillen
-- Kids Legoland
-- Kids Lost World
-- Kids Oerwoud
-- Kids Olifanten
-- Kids Orang Oetan
-- Kids Onderwater
-- Kids Pretparken
-- Kids Slangen
-- Kids Snorkelen
-- Kids Vissen
-- Kids Vleermuizen
-- Kids Vlinders
-- Kids Vogels
-- Kids Waterparken
-- Kids Wonderland
-- Kids Zonneberen
-- Kids Zwarte Panter
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

orang utan

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
 


Kajakken in de Mangrove

De dochter van het indianenopperhoofd Pocahontas krijgt te horen dat een andere indiaan om haar hand heeft gevraagd. Zelf ziet ze hem echter niet zitten. Ze vraagt grootmoeder Wilg, een pratende boom, om raad. Die vertelt Pocahontas dat ze naar haar hart moet luisteren.
Kort hierop arriveren de Britse kolonisten. Pocahontas wordt nieuwsgierig en ze besluit samen met haar wasbeer Meeko en de kolibrie Flit een kijkje te nemen. De avonturier John Smith verkent de omgeving en Pocahontas volgt hem. Als ze ontdekt wordt door Smith, klikt het meteen tussen de twee en worden ze verliefd.

Mooi weer vraagt om een leuke watersport. Want kajakken is niet alleen een fijne bezigheid, het werkt ook verkoelend. kajakken is weer in opmars. Wil je het ook eens uitproberen? Dat kan op Langkawi. Langkawi is niet alleen beroemd om zijn mooie zandstranden, maar ook om zijn mangroves. Daar is een kajaktocht door de mangrove, welke wel een paar uur kan duren.
's Morgens is het heerlijk fijn in de mangrove. Het is heerlijk om in alle stilte te kajakken, voordat andere toeristen er komen en de motorboten gigantisch veel herrie maken. Ook is de zon 's ochtends niet zo fel. Het is heerlijk rustig om in alle stilte door de mangrovebossen te kajakken.

Een mangrovebos is een bos met luchtwortels (of ademwortels). Je vindt deze bossen op Langkawi langs kust in het noorden. Ze hebben wortels in de lucht en lopen bij vloed onder water. Tussen deze wortels krioelt het van leven. De mangroves zijn dus uiterst geschikt als broed- en kinderkamer voor een kleurrijke visjes, krabbetjes e.d. Zij zoeken bescherming tussen de wortels, ander zouden ze een prooi zijn voor roofvissen en vogels. Die kunnen moeilijk tussen de wortels komen.

Je maakt zo'n kajaktocht onder leiding van een gids. Onderweg legt hij alles aan je uit. Je ziet apen, roofvogels of zelfs slangen, die in de takken van de bomen leven. Blijf dus met je kajak in de buurt van de gids. Hij zal je attent maken op allerlei diere, zoals zeearenden, reigers, hagedissen en moddervisjes. Bij zo'n georganiseerde tour is een (lokale) lunch met een drankje inbegrepen.
Er worden ook tochtjes door de mangrove met boten georganiseerd. De motoren van de boten maken veel lawaai en zorgen voor vervuiling. Het is absoluut aanrader om met een kajak te gaan.

Het Mangrove Reservaat heeft bewezen een natuurlijke barriŤre te kunnen zijn tegen heftige stormen. De mangrove bossen zijn golfbrekers en kunnen de kracht van stormen doen afnemen, zodat er weinig schade ontstaat aan dorpen met de bewoners.
Ongetwijfeld is de mangrove een belangrijke plaats aan de kust voor langs trekkende watervogels en voor bosvogels. Maar liefst 43.000 tot 85.000 vogels maken tijdens hun trektijd gebruik van een mangrove bos.
Er zijn veel plaatsen in MaleisiŽ, zowel op Borneo als op het schiereiland, veel plekken met mangroves langs de kust. Deze kun je dus bezoeken met de boot en wandelend. Op Langkawi is het Kilim Geoforest Park een goede plek. Mocht je echter in de buurt van Ipoh/ Taiping overnachten, dan Kuala Sepetang een uitgelezen plek.

Dit is een plaatsje op zo'n 18 km van Taiping. Het is een bloeiend vissersdorp aan de riviermonding van de Kuala Sangga. Het is een Chinese vissersgemeenschap aan deze riviermonding, die gespecialiseerd is in het kweken van vissen in kooien. Je kunt het mangrove reservaat bezoeken als je bij Taiping van de snelweg afgaat en naar de kust rijdt. Het is heel gemakkelijk te vinden. Een overnachting in Taiping is aan te bevelen.
In Kuala Sepetang bevindt zich ook een mangrove bos, dat nog niet door het toerisme is ontdekt. Toen wij het bezochten was er geen niemand, die het bezocht. Dit mangrove reservaat bevat een rijke en gevarieerde fauna, waarvan natuurliefhebbers kunnen genieten.
Een lang, houten pad slingert zich door het mangrove bos. Als je over het pad loopt, zie je onder je allerlei dieren wegschieten, zoals krabbetjes en moddervisjes. Bij vloed stroomt het water over de wortels en is het een beschermde plaats voor kleine visjes en andere dieren. Het wordt ook beschouwd als de kraamkamer voor tal van schaaldieren zoals krabben, garnalen, kreeften, hoefijzer krabben en garnalen. Maar ook voor vissen.
Het is een ongewoon gezicht om te zien, hoe deze bomen zich verweren tegen het zoute water en hun luchtwortels zich vastzetten in de drassige bodem. De mangrovewortels filteren het water bij eb en vloed, waardoor de sedimenten worden verwijderd, voordat ze het open zeewater ingaan, anders zouden koraalriffen kunnen doodgaan.

Pad door de mangrove

 

Wij logeerden in het Flemington Hotel *** in Taiping. Een schoon, mooi gelegen hotel aan Lake Gardens (Tasik Taman). Gemakkelijk te vinden.
U kunt bij overnachting in Taiping de volgende attracties bezoeken:

- Bukit Merah
- de Nacht-Zoo van Taiping
- de Lake Gardens in Taiping
- Bukit Larut (2 km vanaf het hotel)
- de mangrove bossen in Kuala Sepetang
- een rondvaart maken in Kuala Sepetang om de witte dolfijnen te zien
- een houtskool fabriekje bezoeken in Kuala Sepetang
- Kuala Gula (vogelreservaat)
- vuurvliegjes in Kampong Dew

 

 

 

  Ben van Wijnen

 

 


Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite