MALAYSIA
SITE

Kids Club
-- Kids Abseilen/ Raften
-- Kids Canopy Walk
-- Kids Dierentuin
-- Kids Duiken
-- Kids Hello Kitty
-- Kids Kabelbaan
-- Kids Kajakken
-- Kids Kookles
-- Kids Krokodillen
-- Kids Legoland
-- Kids Lost World
-- Kids Oerwoud
-- Kids Olifanten
-- Kids Orang Oetan
-- Kids Onderwater
-- Kids Pretparken
-- Kids Slangen
-- Kids Snorkelen
-- Kids Vissen
-- Kids Vleermuizen
-- Kids Vlinders
-- Kids Vogels
-- Kids Waterparken
-- Kids Wonderland
-- Kids Zonneberen
-- Kids Zwarte Panter
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
 


Kids en Krokodillen
Ben van Wijnen

Als je aan een krokodil denkt, denk je misschien aan een gemeen dier.
Hoewel deze dieren misschien niet specifiek proberen om achter mensen aan te komen, staan ze bekend om hun agressieve gedrag en sterke kaken.
Krokodillen zijn natuurlijke roofdieren en het is het beste om gewoon weg te blijven!
Krokodillen worden soms 'levende fossielen' genoemd omdat ze al sinds de tijd van de dinosauriŽrs op aarde leven. Hun lichaam is sinds die tijd niet veel veranderd, omdat ze zulke succesvolle roofdieren zijn. De lichamen van de krokodillen zijn ook erg ge-stroomlijnd, wat betekent, dat ze snel door het water kunnen glijden om hun prooi te vangen.
Krokodillen eten vooral voedsel, dat in tropische klimaten voorkomt, zoals vissen, kik-kers, vogels, reptielen en andere kleine dieren.

Zet jij ook wel eens een grote mond op? Misschien doe je dat wel eens, maar veel tanden heb jij niet. Wie wel?
Dan praat je dus over een krokodil. Die heeft een grote mond en een bek vol tanden. Hij heeft ongeveer 68 tanden. De tanden zitten in een superkaak, waarmee hij drie keer zo hard kan bijten als een leeuw
of een tijger. Een krokodil heeft een bijzonder gebit. Elke tand of kies die breekt of uitvalt, kan wel 50 keer opnieuw gaan groeien!
In MaleisiŽ zijn ook krokodillen. Die kunnen we 3 tot 4 meter groot worden. En die zijn gevaarlijk! Lees het onderstaande krantenbericht eens:

 

Man (47) gedood door krokodil in MaleisiŽ

Op Borneo is een man het slachtoffer geworden van een aanval door een krokodil. Het was al de derde dodelijke aanval van die aard op het Zuidoost-Aziatische eiland in zowat een maand tijd. De 47-jarige man was in de Maleisische staat Sarawak een boot aan het herstellen toen het reptiel hem in een rivier sleurde. Dat meldt het Maleisische persbureau Bernama vandaag.

Een woordvoerder van de plaatselijke reddingsdiensten zei dat wanneer hulpverleners tot bij het slachtoffer probeerden te komen, de krokodil de man weer in het water trok. Het lichaam kon nog niet worden geborgen. De aanval gebeurde ongeveer 200 kilometer van de regionale hoofdstad Kuching.

In de visrijke rivieren van Borneo leven talrijke zoutwaterkrokodillen, de grootste krokodillen op de planeet. Begin juli werd een 62-jarige man ook in Sarawak door zo'n krokodil doodgebeten. Amper een week eerder was een 50-jarige vrouw om het leven gekomen op de oever van een rivier in de staat Sabah.

De eerste krokodil, die ik zag was op een krokodillenboerderij. Het was in Melaka. Dat was meteen de laatste keer. Zij zaten veilig in een grote stenen bak, waarover ik dan heen kon kijken. Ze zijn gevaarlijk: elk wild dier is gevaarlijk: apen, slangen of krokodillen. Dat maakt niet uit. Je moet dus altijd oppassen met wilde dieren. Iets verder, op veilige afstand, was een meertje. Hierin dobberden enkel krokodillen. Een krokodil kan wel twee uur onder water blijven zonder te ademen. Later zagen we hoe ze gevoerd werden met een dode kip: een wild gevecht in het water om een stuk kip. Je hoorde het geklepper van dichtslaande kaken, want een krokodil kan zijn tong niet gebruiken. Die zit aan zijn onderkaak vast. Was het een leuk schouwspel? Nou nee, voor mij hoeft het niet meer.
Iets verder op de boerderij zag ik nog een grote, witte emmer met kleine krokodilletjes. Die waren net uit het ei. Voor deze diertjes moet je goed oppassen, want die kunnen dan kan behoorlijk bijten. Het is zeer pijnlijk, werd mij verteld.
Van de buikhuid van de krokodil werden later schoenen en tassen gemaakt. Daardoor werden er vroeger veel afgeschoten. Tegenwoordig worden ze gefokt op boerderijen voor hun vlees en het bijzondere leer.

 

Bij een groep krokodillen zie je vaak vogeltjes: de krokodilwachter of het tandenstokervogeltje. De vogeltjes eten restjes vlees tussen de tanden vandaan.
Het lichaam van een krokodil is gebouwd voor een leven in het water. Tussen de tenen zitten zwemvliezen. Wanneer hij zwemt drukt de krokodil zijn poten dicht tegen zijn lichaam. Hij gebruikt daarbij zijn staart als roer en om zich voort te stuwen. Een krokodil kan wel twee uur onder water blijven zonder te ademen. Ook kan hij onder water zijn bek open houden. Dan komt er een waterdicht schot voor zijn keelgat. Wanneer de krokodil onder water is, komt er een vlies over zijn oog, als een soort duikbril. Zo kan hij ook onder water goed zien.

De uitvoer van†krokodillenleer†niet†verboden, maar het doden van de dieren is aan banden gelegd en krokodillen in het wild mogen niet meer worden gevangen. Leer van deze beschermde dieren, zoals een krokodil, †mag alleen verkocht worden als dit afkomstig is van dieren die binnen de Europese Unie zijn gekweekt. †Zo wordt de verkoop van krokodillen schoenen en jassen aan banden gelegd. Gelukkig maar!

Vlakbij Malakka ligt Ayer Keroh (direct als je van de snelweg afkomt). Hier bevinden zich enkele hotels, een soort Madurodam en een dierentuin. Ook is hier een krokodillenboerderij, waar zo'n 200 krokodillen (6 soorten) gehuisvest zijn. Deze krokodillenboerderij heeft een educatief karakter. Je moet er dus iets van kunnen leren. Je ziet er dus ook groepjes schoolkinderen lopen.

De krokodillenboerderij is erg groot en ligt 18 km van de binnenstad van Malakka verwijderd. Het is gemakkelijk bereikbaar voor mensen, die over de snelweg (NSE) de krokodillenboerderij willen bereiken.
Voor wie er naar toe gaan: de dierentuin en de Mc Donalds zijn een goed richtpunt.

Er zijn verschillende krokodillenboerderijen:

Melaka Crocodile Melaka
Langkawi Crocodile Farm Langkawi
Tuaran (Sabah) Crocodile Farm Tuaran
Sandakan Crocodile Farm Sandakan

 

Krokodillenboerderij

 

 

  Ben van Wijnen

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite