MALAYSIA
SITE

Terengganu
-- Terengganu
-- Kuala Terengganu
-- Kuala Terengganu - Hotels
-- K.T. Bus Terminal
-- Kuala Besut
-- Kuala Besut Bus
-- Kuala Besut Hotels
-- Ketiar (Olifant)
-- Jerteh
-- Cukai
-- Terengganu Eilanden
-- Lake Kenyir
-- Pasir Raja Forest Reserve
-- Penarik
-- Perhentian Islands
-- Pulau Gemia
-- Pulau Kapas
-- Pulau Kapas Resorts
-- Pulau Lang Tengah
-- Pulau Redang
-- Pulau Redang Resorts
-- De Oostkust
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

Elephant Sanctuary,
Sungai Ketiar
Ben van Wijnen

"Sungai Ketiar is het tweede olifantenopvangcentrum in MaleisiŽ naast het populaire olifantenopvangcentrum Kuala Gandah. In het begin bezochten niet veel toeristen het opvangcentrum in vergelijking met Kuala Gandah. Rangers doen er echter goed werk, en tegenwoordig wordt het steeds populairder . Vanwege zijn locatie zal het waarschijnlijk nooit zo populair worden als Kuala Gandah, omdat dit opvangcentrum gemakkelijker te bereiken is vanuit Kuala Lumpur. Sungai Ketiar ligt in de buurt van Lake Kenyir, een prachtig merengebied in de Staat Terengganu. "

Suria
Suria

Olifantenopvangcentrum in Sungai Ketiar (nabij Terengganu)

Er is nog een ander olifantenopvangcentrum naast Kuala Gandah en deze bevindt zich in Sungai Ketiar. Er bevinden zich niet zoveel olifanten, als in Kuala Gandah, maar het terrein is veel groter. Dit opvangcentrum bevindt zich in de buurt van Kuala Terengganu. Het is een prachtige gelegenheid om dit centrum te bezoeken als u in de stad, of aan het Kenyir meer verblijft. Als u van de Cameron Highlands naar de Oostkust rijdt, komt u er ook langs.

Hier kun je o.a. de olifanten Suria en Chalil ontmoeten. Beide zijn 9 jaar (2010) en vermaken de bezoekers sinds de opening in 2008.  Net zoals in Kuala Gandah helpen Suria en Chalil om gevangen olifanten, die van hun kudde zijn afgedwaald, weer terug te zetten in de omliggende jungle. Het is goed om te zien, hoe deze dieren zich thuis voelen in Sungai Ketiar. Maar tegelijk is het confronterend om te beseffen, dat wij de natuurlijke omgeving van de olifanten afnemen voor huizenbouw, landbouw en wegenbouw.

Het opvangcentrum is gelegen aan de weg Gua Musang - Kuala Bering bij het kunstmatige meer Tasik Kenyir. Deze weg werd in 2007 geopend, maar door de hevige regenval en "landslides" moet je goed letten op kuilen als je hier rijdt (dit geldt voor meerdere wegen, die ver van de stad liggen). Regelmatig worden de werknemers van het opvangcentrum  ingezet om stroper op te sporen.

 

Het centrum ligt op een hoogte van 1047 meter en heeft een fascinerend uitzicht over Tasik Kenyir. De dichtstbijzijnde stad is Kuala Terengganu en deze stad is 52 kilometer verwijderd van het olifantenopvangcentrum.
De natuurlijke omgeving, waarin de olifanten leven, verzekert hun voortbestaan. Op het terrein zijn verschillende activiteiten, zoals het voederen van de olifanten en een ritje maken op de rug van een olifant. Boven op de rug van de olifant kun je flore en fauna van de omgeving beter bewonderen.

 

Chalil is een mannetjes olifant, die  in 2003 in de buurt van Gua Musang (Kelantan)gevangen werd. Dit is de streek, waar ook tegenwoordig nog tijgers in het wild voorkomen. Suria is een vrouwtjesolifant, die in Bandar Permaisuri (Setiu) in 2005 gevangen werd. Ze zijn getraind om gastheer en gastvrouw te zijn in het opvangcentrum. Beide zijn tam genoeg om een ritje op de rug mee te maken.

Zij worden gevoed met vruchten, zoals banaan, suikerriet, brood, korrels en rijst. Vijf keer per dag!
Er zijn ook vier goed opgeleide trainer, die voor de twee olifanten zorgen. Deze trainers laten de olifanten eens in de vier dagen rond struinen in nabij gelegen jungle. Hierdoor kunnen de dieren zich vertrouwd maken met hun natuurlijke omgeving en misschien kunnen zich aanpassen aan een kudden met andere wilde olifanten, die hier in de buurt leven.

Het olifantenopvangcentrum is een bezoekje waard, als je rijdt van Gua Musang naar Simpang Pulai, die eindigt vlakbij Ipoh op de NSE (of omgekeerd).
Sinds de opening heeft het al veel toeristen getrokken vanuit Japan, Nederland, Duitsland en Frankrijk.
Het opvangcentrum heeft een oppervlakte van 15.000ha en heeft speciale viaducten onder weg door om hen te beschermen tegen een botsing met auto's of andere voertuigen. Automobilisten moeten vooral oppassen tussen 04.30 en 06.30 's morgens, omdat vooral om deze tijd de olifanten over het terrein zwerven.

Het Terangganu Forestry Department, die het opvangcentrum beheert, beschermt ook enkele zoutputten voor de wilde dieren in de  Simpan Tembat jungle.
Het publiek kan het opvangcentrum dagelijks bezoeken van 09.00 to 18.00 uur.


Elephants

 

 

 

 

    Ben van Wijnen

 

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite