MALAYSIA
SITE

Ipoh
-- Ipoh
-- Ipoh - Airport
-- Ipoh - Busstation
-- Ipoh - Hotels
-- Ipoh - Kellie's Castle
-- Ipoh - Tibetan Tempel
-- Ipoh - Sam Poh Tong
-- Ipoh - Lost World
-- Perak
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club Maleisië
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Links
Contact
 



 

Kellie's Castle
Ben van Wijnen

"Het onafgemaakte, verwoeste landhuis werd gebouwd door een Schotse planter genaamd William Kellie-Smith. Hij maakte het plan voor eenkasteel met 6 verdiepingen: de eerste lift van Maleisië, een indoor tennisbaan en een binnenplaats op het dak voor entertainment. Kellie's Castle is gehuld in mysterie. Drie geheime tunnels werden ontdekt waarvan er meer geloofden dat ze verborgen waren. Er zijn ook geheime ondergrondse kamers en trappen. Een plan voor de toren met 6 verdiepingen was ook de eerste lift van Maleisië, een indoor tennisbaan en een binnenplaats op het dak voor entertainment. Kellie's Castle is gehuld in mysterie. Drie geheime tunnels werden ontdekt waarvan er meer geloofden dat ze verborgen waren. Er zijn ook geheime ondergrondse kamers en trappen."

Kellie's Castle

Buiten Ipoh (30 minuten rijden) bevindt zich het plaatsje Batu Gajah. Hier bevindt zich de ruines van het halfafgebouwde Kellie's Castle. Deze ruines lijken op een echt Schots kasteel. Het kasteel was bedoeld om het centrum te zijn van het sociale leven voor de planters en ambtenaren in het gebied. Het zou een statig herenhuis moeten zijn met een toren van zes verdiepingen, een wijnkelder en er moesten statige zuilen komen. Moorse bogen en muren zouden versierd worden met Grieks-Romeinse ontwerpen. Er was een dak op de binnenplaats, waar feesten gehouden werden en er was zelfs een lift. De eerste in Maleisië.
William Kellie Smith werd geboren in het Schotse dorp Kellas. Hij ging op 20-jarige leeftijd in 1890 naar Maleisië en werd daar o.a. rijk door de handel in tin en rubber.

Hij keerde terug naar Schotland om zijn oude geliefde te trouwen. In 1903  keerde hij terug naar Maleisië. Het huwelijk werd gezegend met  één dochter (Helen), maar William wilde zo graag een zoon. Deze werd in 1915 geboren en Anthony genoemd. Om de geboorte van deze zoon te vieren, besloot hij zijn herenhuis groter te maken. 
Zo kwamen er de plannen voor een kasteel. Hij zou het "Kellas House" noemen, naar zijn geboorteplaats in Schotland. Het zou een mooi kasteel worden met de allereerste lift in Maleisië.
Er zouden twee onderaardse gangen komen: één naar een Hindoe tempel en eentje naar het oude huis. Op de eerste etage zou een overdekte tennisbaankomen.
Door zijn fascinatie voor het Hindoeïsme en de Indiase cultuur besloot Smith er ook invloeden van   architectuur van Madras er in te verwerken. Er werden zelfs bakstenen en dakpannen geïmporteerd uit India. Hij heeft zelfs gebruik gemaakt van een grote groep van de Indiase arbeiders om zijn droomhuis te bouwen, om de Kellas Huis authentiek Indiaas te maken.
Het herenhuis is bereikbaar vanaf de hoofdweg via een brug die over een beek.
xx

Kellas House
Dit is Kellie's eerste huis: Kellas House (het staat achter het kasteel).


Kort nadat de bouw was begonnen, sloeg het ongeluk toe!
In Europa was de Eerste Wereldoorlog afgelopen en het virus van de Spaanse griep spreidde zich ook over Azië uit. Het zorgde er voor, dat veel arbeiders van de Kellas Estate stierven.
Korte tijd later kwam er een tweede griepgolf en er stierven nog eens 70 werknemers. Smith, die al een fortuin in het Kellas House had gestoken, verloor hierdoor nog meer geld.
Uiteindelijk werd Kellas House niet afgebouwd. William Kellie Smith stierf aan longontsteking, toen hij een korte reis naar Portugal maakte. Het hart van zijn vrouw was gebroken. Zij pakte de koffers, verkocht alles en keerde terug naar Schotland. Kellas House kwam in handen van een Brits bedrijf "Harrison en Crosfield". Deze bouwden het kasteel echter nooit af.

xx


Om een of andere reden is Kellas Home nooit voltooid. Later werd Kellas Home bekend onder de naam Kellie's Castle of Kellie's Folly.
Ondanks meer dan tachtig jaar van vandalisme en verwaarlozing werd Kellie's Castle door de overheid in 2000 gerenoveerd.
Het kasteel was echter al jaren daarvoor een toeristische trekpleister.
Nu heeft men een parkeerterrein, restaurant en toiletten gebouwd


Vandaag de dag kunnen bezoekers William Kellie Smith en zijn twee kinderen in Kellie's Castle nog steeds "ontmoeten".
Beelden van hen staan zijn nog steeds op de buitenmuur. Het beeld van zijn geliefde vrouw viel van enkele jaren geleden af.
Om veiligheidsredenen echter hebben de tunnels zijn afgesloten. Waarschijnlijk bevindt zich ergens in een van de tunnels nog de auto van Kellie!
Ondanks de tand des tijds en verwaarlozing straalt het hele landgoed  de romantiek van de koloniale tijd uit.

Vergeet niet na een bezoek aan Kellie's Castle om een ​​korte wandeling te maken naar het Hindoetempeltje, dat gebouwd werd door Smith om de goden gunstig te stemmen, nadat zijn arbeiders gestorven aan de Spaanse griep.
De architectuur van de tempel is een merkwaardige mix van Moorse, Grieks-Romeinse en Indiase design. Bovenin de tempel, bij het dak, zie je zestig goden, waaronder Kellie in zijn planterspak en tropenhelm. Een beetje misplaatst staat hij daar tussen.

Heel weinig tempels Maleisië danken hun bestaan ​​aan een koloniale expat, zoals deze onbelangrijke tempel aan de rand van Batu Gajah. En natuurlijk was William Smith gefascineerd genoeg door deze tempel, omdat hij een ondergrondse, geheime tunnel van zijn huis naar de tempel liet graven.
xx

 

Kellie's Castle

Anna and the King
Dit klassieke, heerlijk romantische verhaal werd in 1956 verfilmd als musical van Rogers & Hammerstein, waarin Yul Brynner de show stal, werd o.a. opgenomen in Kellie's Castle. Meer hierover: <klik>

 

  Ben van Wijnen

 

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite