MALAYSIA
SITE

Pulau Kapas
-- Pulau Kapas
-- Kapas - Kaart
-- Kapas - Jungle Trek
-- Kapas - Resorts
-- Marang - Ferry
-- Marang - Safari
-- Pulau Gemia
-- Pulau Gemia - Turtles
-- De Eilanden
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club Maleisië
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Links
Contact
  

Pulau Gemia
Zeeschildpadden en Haaien
 

Als je op Pulau Kapas verblijft is Pulau Gemia vlakbij. Het is een klein eilandje net voor de kust van Kapas. Als je op dat eiland eens een kijkje wil nemen, kun je er gemakkelijk met een gehuurde kajak naar toe, of goede zwemmers kunnen er gemakkelijk naar toe zwemmen. Als je wilt, kun je er desnoods naar toe snorkelen. De afstand tussen de twee eilanden bedraagt slechts 800 meter.
Wie zich niet wil inspannen is er nog een mogelijkheid om op Gemia een kijkje te nemen. Ga gewoon naar de jongens op de Longsha Camping op Kapas. Zij zullen een boottocht voor je regelen naar Gemia.
Er zijn twee hele mooie stranden, die perfect zijn om te zwemmen, snorkelen en om je te ontspannen. Er is slechts één resort op dit privé eilandje. Het is een heel mooi resort. Het is zeker een beetje prijzig, maar het is een geweldige plek om je vakantie door te brengen.
 

Pulau Gemia is ook de thuisbasis van één van de "Shark-baaien", waar je de kans hebt om met haaien te zwemmen. Ik zag twee haaien tijdens het zwemmen en het was ongelooflijk!
's Avonds moet er een groep haaien zwemmen in het water tussen het eiland Gemia en het eiland Kapas, op zoek naar voedsel. Medewerkers van het resort noemen dit gebied "haaienlijn". Maak je geen zorgen, het zijn alleen haaien met een lengte van minder dan 2 meter. Ze zijn ongevaarlijk.
Er is echter nog meer te zien. Als je goed oplet, zie je zeearenden, rifreigers en sterns. Ook komt de zeldzame "leatherback turtle" (zeeschildpad) elk jaar naar het eiland om hier haar eieren te begraven. Volgens sommige van de elk jaar terugkerende toeristen, die hun vakantie op dit eiland doorbrengen, zijn ook de groene zeeschildpadden, de karetschildpad en de Olive Ridley zeeschildpad regelmatige bezoekers.

xx


Olive Ridley

Het is daan ook geen wonder, dat op Pulau Gemie een "Turtle Conservation Sanctuary" is. Het personeel van het resort zoekt schildpadeieren op de afgelegen stranden van Gemia en ook op het nabijgelegen Kapas. De eieren worden verzameld en overgebracht naar het schildpaddenreservaat om daar in het zand begraven te worden tot de eieren uitkomen. De zeeschildpadjes breken de zachte schaal open en klimmen naar boven. Daar worden de jonge schildpadjes in een speciaal aangelegd zwembad bij de steiger gehouden, voordat ze in open zee worden losgelaten. Voor zeearenden en roofvissen zijn deze schildpadjes een gewillige prooi. Als bezoeker van het zeeschildpadden opvangcentrum kun je geluk hebben, als je één van schildpadjes mag loslaten naar zee.
Opmerkelijk is, dat deze kleine diertjes direct de weg weten naar zee. Ook als zet je ze met de kop naar de lanrichting, ze draaien zich om en lopen naar de zee. Hier wacht hen een groot avontuur en heel veel jaren later keren ze terug naar Pulau Gemia (of Kapas) om daar hun eieren weer te begraven.
Mocht je niet op Pulau Kapas verblijven en toch dit opvangcentrum willen bezoeken, kun je altijd met de speedboor vanuit Marang mee.

 

 

    Ben van Wijnen

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2022 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite