MALAYSIA
SITE

Jungle
-- Belum Park
-- Endau Rompin
-- Gemas (Jungle Train)
-- Gua Musang - Raften
-- Gua Musang -Klimm.
-- Honingbeer -Sun Bear
-- Jerantut
-- Jungle Trein
-- Kancil (dwerghert)
-- Kenong Rimba Park
-- Kuala Gandah-Olifant
-- Kuala Lipis
-- Neusaap
-- Neushoorns
-- Neushoornvogel
-- Orang Asli
-- Orang Oetans
-- Silver Leaf Monkey
-- Sungai Ketiar -Olifant
-- Naar Taman Negara
-- Taman Negara
-- Taman Negara -rugzak
-- Taman Negara -Tahan
-- Taman Negara -Resort
-- Tasik Bera
-- Tasik Chini
-- Temerloh
-- Tijgers
-- Ulu Muda (Kedah)
-- Ulu Muda Tour
-- Vuurvliegjes
-- Zwarte Panter
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Kancil

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

Kancil

Kancil of kantjil

De allerkleinste onder de hoefdieren is de kancil (kantjil). In het wild zul je hem weinig tegen komen. Hij is nogal schuw. Zijn bijnaam is "mousedeer" (muishert of nog beter: dwerghert). Wie hem eens wil zien, kan hem het best bekijken in de Lake Gardens. Behalve de orchideeŽntuin, de vlinderboerderij, het birdpark is er ook een hertenpak, waar de kancil vrij rond loopt en niet zo schuw is!
Hij leeft voornamelijk van afgevallen vruchten en bladeren en weegt zo'n 2 ŗ 3 kilo. De kancil is een intelligent dier en leert snel de tekens en geluiden te herkennen van een naderend fruitfeest: apen, die zich te goed doen aan vruchten laten nogal wat fruit vallen.
Zijn lengte kan zo'n 40 - 80 cm bedragen en zijn hoogte 20 - 25 cm. Het is een echte planteneter (herbivoor) en gaat zowel overdag als 's nachts op zoek naar voedsel.

De kancil leeft in de dichte vegetatie aan de rand het dichte oerwoud. Altijd in de buurt van water. Het dwerghert is meestal heel stil, maar als hij geluid maakt is dat een schrille hoge schreeuw. Als er gevaar is of er komt een ander dier in zijn territorium, dan maakt de kancil een trommelend geluid met zijn hoef op de grond. Hun territorium bakenen ze af met urine en uitwerpselen.

Het dwerghertje heeft ook vijanden: grote roofvogels, tijgers en andere katachtige, slangen en andere grote reptielen. De locals beschouwen de kancil als een delicatesse, maar ze worden ook als huisdier gebruikt, omdat ze gemakkelijk te temmen zijn. Hoewel ze geen bedreigde diersoort vormen, zijn ze wel kwetsbaar geworden. Door ontbossing wordt hun woongebied vernietigd.

xx

De kancil trippelt gewoonlijk heel alleen door het lage struikgewas met zijn potlood-dunne pootjes.
Ze leven heel alleen of hebben een vrouwtje bij zich. Ze zijn trouw aan hun partner en zijn dus monogaam.
Mannetjes van de dwergherten heeft geen hoorns, maar wel slagtanden, die net op hoektanden lijkt. Hiermee kunnen ze zich verdedigen en in de grond wroeten.
De vrouwtjes hebben een korte zwangerschap van 2 - 4 maanden en krijgen slecht ťťn jong. Deze wordt dan 10 - 13 weken door de moeder verzorgd en na 4 - 5 maanden is het volwassen.
De kancils worden 12 - 14 jaar oud in gevangenschap.

 

In de legendes, die in MaleisiŽ verteld worden, is de kancil steeds de tijger, de slang en de krokodil te slim af.
Een voorbeeld:

Op een dag wilde Kancil een rivier oversteken. Tevergeefs had hij al geruime tijd rondgelopen, zinnend op een middel om aan de overkant te komen, tot hij eindelijk in de verte een krokodil zag drijven.
Hij ging erheen en zei: "Dag vriend krokodil! Zeg, ik geloof dat ons geslacht talrijker is dan het uwe."
"Hoe komt u daarbij?" antwoordde de krokodil, die zich verbaasde over zo'n brutaliteit.
"Ik denk dat het onze veel talrijker is."
"Nee hoor," hield Kancil vol. "Het onze!"

Nu begon de krokodil zich boos te maken en hij dacht erover om het brutale dwerghert op te peuzelen. Dan was hij meteen van het gezeur af.
"En toch is het onze talrijker, vriend!" riep de krokodil en hij liet zijn blinkende tanden zien, maar Kancil was daar helemaal niet van onder de indruk.
"Nu dan," sprak het dwerghert, "indien uw geslacht werkelijk veel talrijker is dan het mijne, kom dan met u allen hier bij elkaar, zodat ik het kan nagaan, want ik kan het nog steeds niet geloven. Volgens mij zijn er toch meer dwergherten."

"Goed!" riep de krokodil. "Ik zal alle krokodillen bij elkaar roepen en dan zul je het zelf zien dat wij met meer zijn." Hij dook onder en na enige tijd kwam hij weer boven met al zijn makkers. "
Zo," riep het dwerghert, "nu zal ik u eerst tellen. Ga maar in een rij liggen van hier tot aan de overkant!" En de krokodillen deden wat Kancil zei.
Toen ze zich zij aan zij hadden geschaard van de ene oever tot de andere, sprak Kancil: "Nu zal ik u gaan tellen."
"Best," zeiden de krokodillen en ze bleven doodstil liggen terwijl hun hart heftig klopte van nieuwsgierigheid.

"Eťn... twee... drie... vier... vijf... zes... zeven!" zei Kancil en hij was aan de overkant.
"Ha, krokodillen!" riep hij. "Het was helemaal niet mijn bedoeling om jullie te tellen. Ik moest aan de overkant zijn! Bedankt voor jullie hulp!" En lachend huppelde hij weg.

 

 

 

Bent u geÔnteresseerd in de jungle en natuurreservaten? Dan is een reis door MaleisiŽ zeker een aanrader. Vooral Borneo kenmerkt zich door veel oorspronkelijke natuur, met vele diersoorten, zoals talrijke apensoorten en wilde Olifanten.

Van Verre Reizen organiseert individuele reizen op maat naar MaleisiŽ. Van Verre Reizen is reisspecialist voor maatwerkreizen naar AziŽ, met een groot reisaanbod naar MaleisiŽ. Kwaliteitsreizen met goede prijs-kwaliteitsverhouding. Alles kan! U geeft uw wensen aan, wij stellen uw unieke MaleisiŽ reis samen. Maatwerk: uw eigen route door het prachtige MaleisiŽ.

 

 

Gemakkelijk Trein Tickets boeken
cheap booking
klik op de banner

 

    Ben van Wijnen

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2023 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite