MALAYSIA
SITE

Perak
-- Bukit Merah
-- Bidor
-- Gopeng/ Caves/Rafting
-- Gopeng/ Tea Valley
-- Ipoh
-- Kampar/ oude tinstad
-- Kuala Kangsar
-- Lumut
-- Mangrove/ K. Sepetang
-- Pangkor
-- Pangkor Laut
-- Pulau Jarak
-- Tapah/ to the Cameron
-- Taiping
-- Teluk Intan
-- The forgotten bridge
-- Tua Pek Kong Tempel
-- De Westkust
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club Maleisië
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Links
Contact
  

KAMPAR
Ben van Wijnen

"Nu tin-mining bijna niet bestaat in het gebied, hebben de oude mijnsites worden natuurlijke meren. Met de natuur die zijn loop heeft genomen, zijn deze visgebieden geworden, gevuld met een verscheidenheid aan zoetwater vissen, dat lokale en niet-lokale vissers aantrekt. De overvloed aan zoetwater in de meertjes van Kampar droeg ook bij aan de bekendheid van Tanjung Tualang in garnalengerechten. "


De klokkentoren

 

Bij het binnenrijden van Kampar werden wij begroet door de klokkentoren. Dit was het eerste van Kampar, wat wij zagen. Een rechte brede straat met oude Chinese winkelpanden aan weerszijden was het vervolg. Veel ouds heeft Kampar niet, want de stad is in het begin van 1900 ontstaan. De rivieren, die naar het laagland stromen, brachten met de aangespoelde grond ook veel tin mee. Eerst waren het de Maleiers uit Melaka, die brood zagen in de winning van het erts, daarna de Nederlanders (vanuit Pangkor) en de Britten. Uiteindelijk werd het een geliefd handelsobject voor de Chinezen, die hier wel geld mee wilden verdienen.
Kampar werd een centrum voor de winning van tin in de provincie Perak. Ipoh werd de administratieve hoofdstad van de tinwinning. Zonder het vinden van tin, had Kampar nooit zo'n multiculturele identiteit kunnen hebben. Perak betekent "zilver" in het Maleis, wat waarschijnlijk is afgeleid van de zilverachtige kleur van tin.

De winning van tin gebeurd bij dagbouw. Dit betekent, dat er aan de oppervlakte tin gewonnen wordt en men dus geen diepe mijnen bouwt. In het begin was het eenvoudig. Men graaft de tin gewoon met schoppen uit de grond. De tin wordt gescheiden van het zand, zoals men dat doet met goud: je gaat met water en pannen het zand en tin zeven. Het zwaardere tin blijft in de pannen achter.
Later werd er machinaal tin gewonnen. Door het graven ontstaan er in de oppervlakte grote kuilen (zie de foto rechts).

Op sommige plaatsen stopte men met het zoeken naar tin, omdat er op die plaats niets meer te vinden was. Later stortte de wereldwijde tinindustrie volledig in. Vervolgens werden vele lokale tinmijnen gedwongen te sluiten en dit had tegelijkertijd verlammende werking op de economie van Perak. De kuilen zich met water. De streek rond Kampar heeft dan ook vele meertje met stilstaand water.
xx

In Kampar staat Kinta Tin Mining (Gravel Pump) Museum. In dit museum kun je de ontwikkeling van het tin zien. Beelden uit vroeger tijden zijn buiten te bewonderen en binnen zijn maquettes van de tinwinning te zien en er liggen "broodjes" van zilverachtig tin te blinken. Het museum ligt in het nieuwe centrum, vlakbij het Grand Kamper Hotel. Dit is niet te missen, want het steekt markant boven de omgeving uit. De meeste bezoekers blijven ca. 1 uur in het museum, dat vrij toegankelijk is.

De stad is momenteel weer in opbouw. Grote flatblokken worden gebouwd en Kampar heeft de University Tunku Abdul Rahman, wat veel studenten naar de stad lokt. Voor hen worden speciale studentenwoningen gebouwd. Aan de kampus te zien, studeren hier vooral kinderen van welgestelde ouders. Er is voor hen een nieuw uitgaanscentrum, dat er uitziet als een soort Disneyland. Sommige straatnamen verwijzen daar naar. Overal in de stad en 's avond in de restaurantjes zie je wel studenten.
De universiteit ligt tussen twee van deze volgelopen tinmijnen: East Lake en West Lake.


Een volgelopen tinmijn en Hotel Grand Kampar op de achtergrond, dat boven de bosschages uitsteekt

De stad Kampar ontwikkelt zich in rap tempo. Er is station en een nieuw winkelcentrum "Econsave" gebouwd (vlakbij het museum). Er is een sporthal en een bioscoop (de Lotus Five Star (LFS)), waar driftig gebruik van wordt gemaakt. Er zijn gelegenheden, die druk bezocht worden door jong en oud, zoals een McDonalds en een Star Bucks.
Er zijn hele, grote supermarkten (Tesco en Giant) met diverse winkeltjes, voordat je de supermarkt binnengaat. De één heeft een KFC en de ander heeft een uitgebreid hawker center. In de Tesco zit Sushi King, dat vooral druk bezocht wordt door de studenten.
Er wordt bij deze supermarkten van alles verkocht: van brillen en gebak tot kleding. Zelfs alcoholische dranken zijn in deze supermarkten te koop. Deze winkels worden in het weekend vaak door hele gezinnen bezocht. Het is er dan heel druk en de parkeerplaatsen zijn overvol.

xx

Wat moet je bezoeken, als je in Kampar verblijft?

  Gaharu Tea Valley in Gopeng
Een heel bijzondere theeplantage. Totaal anders dan in de Cameron Highlands. Men verbouwt hier thee, maar de blaadjes groeien aan bomen. De verbouw van thee is ook niet het belangrijkste: uit de stam van de boom, haalt men een grondstof voor de parfumindustrie. Dit levert het meest op.
De entree was slechts RM10 en dan krijg je een rondleiding over de plantage met een mini-van. Deze stopt op een belangrijk punt en daar stap je uit: geniet, fotografeert e.d. Het busje rijdt door en na enkele minuten stopt er een ander busje, waar je weer in kan stappen. Dit herhaalt zich zo enkele keren.
De thee is ook medicinaal: tegen diabetes, hoge bloeddruk e.d. Gopeng bevindt zich op 16 km afstand van Kampar.
  Kinta Tin Mining (Gravel Pump) Museum
Het museum ligt in de stad in een gedeelte, dat wel "Tin Village" wordt genoemd. In dit museum zie je aan de hand van beelden, hoe vroeger tin gewonnen werd. Er is een buitengedeelte en een binnengedeelte. De toegang is gratis, hoewel je een entreebewijs krijgt. In het buitengedeelte vind je veel standbeelden, die het winnen van tin uitbeelden; in het binnengedeelte zie je hele mooie maquettes over de tinwinning.
  Lata Kinjang Waterval
Dit is één van mooiste en populairste watervallen van Maleisië. Als je over de noord-zuid snelweg rijdt, zul je hem zeker te zien krijgen. Hoewel je van de drukste snelweg kunt zien is het al een ervaring om er te komen. Je rijdt langs enkele kleine dorpjes en op het laatst ga je (via een viaduct) over de snelweg. Nog even en je bent er. Er zijn enkele souvenirwinkeltjes en eetgelegenheden. Om de waterval echt te zien moet je nog een klein eindje door de jungle lopen. De waterval komt in enkele cascades (etages) naar beneden. Er is zelfs een hangbrug naar de hogere waterval, waar het water spectaculair naar beneden valt.
Er zijn genoeg parkeerplaatsen.
  Kellie’s Castle
Het kasteel was bedoeld om het centrum te zijn van het sociale leven voor de planters en ambtenaren in het gebied. Het zou een statig herenhuis moeten zijn met een toren van zes verdiepingen, een wijnkelder en er moesten statige zuilen komen. Moorse bogen en muren zouden versierd worden met Grieks-Romeinse ontwerpen. Er was een dak op de binnenplaats, waar feesten gehouden werden en er was zelfs een lift. De eerste in Maleisië.
Meer over Kellie's Castle (klik).
  White Water Rafting
De hoofdattractie van de streek is het white water rafting. Je beleef een spannende 1½ - 2 uur met raften op de rivier door de stroomversnellingen van de rivier Kampar. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan het water wild of wilder zijn. Kinderen moeten 12 jaar zijn en goed kunnen zwemmen. U wordt geïnformeerd over de veiligheidsaspecten en hoe het op de rubberen boot op gaat door professionele instructeurs.Alle deelnemers krijgen een PDF (Personal Floatation Device). Mocht u te water geraken, dan houdt een PDF u rechtop in het water.    Ben van Wijnen

 

 


Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite