MALAYSIA
SITE

Penang
-- Air Hitam Dam
-- Balik Pulau
-- Batu Ferringhi
-- Batu Maung
-- Botanic Gardens
-- Bussen Penang
-- Busstation Sg Nibong
-- Cheong Fatt Tze
-- Chowrasta Bazaar
-- Clocktower
-- Escape Pretpark
-- Exclusieve Hotels
-- Fietsen op Penang
-- Fort Cornwallis
-- George Town
-- George Town-kaart
-- Gertak Sanggul
-- Hard Rock Hotel
-- Hawker Stalls
-- Hawker Centre
-- Hop-0n Hop-off Bus
-- Hotels
-- Hotel Reserveren
-- Jelutong
-- Kapitan Kling Moskee
-- Kek Lok Si
-- Kerachut - turtles
-- Kerachut - foto's
-- Khoo Kongsi
-- Komtar
-- Kuan Yin
-- Liggende Boeddha
-- Massage strand
-- Monkey Beach
-- Pasar Malam
-- Penang Hill
-- Penang Wegenkaart
-- Pulau Jerejak
-- Pulau Payar
-- Pulau Payar - duiken
-- Saint Anne's Church
-- Satelliet foto
-- Shopping
-- Slangentempel
-- Spice Garden
-- Stoepa's Penang Hill
-- Straits Quay
-- Swettenham Pier
-- Tanjung Bungah
-- Teluk Bahang
-- Vleermuizentempel
-- Vlooienmarkt
-- Wandelen in G'town
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club Maleisië
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Links
Contact
 



 

JELUTONG
Ben van Wijnen

Jelutong is de zuidelijke buitenwijk van George Town en ligt langs de zuidelijke oevers van de rivier de Pinang (Sungai Pinang in Maleis), ten zuiden van George Town. Het is voor het grootste deel een voorstad van de arbeidersklasse. Jelutong heeft echter een aanzienlijke ontwikkeling doorgemaakt sinds de jaren 1980 en vandaag is de Karpal Singh Drive langs de oostkust een favoriete promenade langs de kust bij de bevolking.
Jelutong wordt al in de late 18e eeuw bewoond, toen handelaren uit Atjeh en India zich in het gebied vestigden.

Herkomst van de naam "Jelutong"
Jelutong dankt zijn naam aan de Jelutong boom, de Dyera costulata. Een boomsoort uit de oleandersubfamilie, deze Jelutong-boom kan tot 60 meter hoog worden en is geliefd om zijn hardhout en rubber. De Jelutong-boom is inheems in tropisch Zuidoost-Azië en het gebied rond Jelutong in het bijzonder.
Men neemt aan dat deze boomsoort ooit overvloedig aanwezig was in het nu bekende gebied als Jelutong.

Geschiedenis
Zelfs voordat kapitein Francis Light in 1786 op het eiland Penang landde, handelden Maleisiërs, Atjezen (uit Acheh in het noorden van Sumatra) en Indiase kooplieden al langs de Pinang-rivier. Volgens de mondelinge overlevering handelden de Atjezen in wat nu Kampung Pulau is aan Perak Road. Inderdaad, sommige dorpen in Jelutong, zoals Kampung Rawa, werden gesticht door Maleise of Atjehse handelaren die zich vestigden op het eiland Penang ver voordat Captain Francis Light voet zette.
Het gebied ten zuiden van George Town werd midden 19e eeuw geschikt gemaakt voor agrarische doeleinden. Later leidde een industriële bloei van o.a. rijst tot de bouw van fabrieken en molens in het gebied. De voormalige Khie Heng Bee Mills, waar witte rijst werd gemalen en gekookt in grote vaten voordat deze op boten werd geladen, was één van de eerste fabrieken die werden gebouwd. Industriële groei in het gebied zou echter snel leiden tot vervuiling van de Pinang-rivier; tot op de dag van vandaag is de Pinang-rivier nog steeds zwaar vervuild.

Fabrieken leidden veel later dat de stedelijke bevolking vanuit George Town naar het zuiden stroomde. Ondanks de industrialisatie bleven sommige vissersgemeenschappen tot voor kort bestaan en houtskoolmakers leven nog steeds van de mangrovemoerassen langs de kust.

Door de groeiende bevolking in Jelutong ontstond er ongebreidelde misdaad en schurken die door de straten zwierven.
Pas in de jaren 1980 met een stijging van de levensstandaard en verstedelijking leidde er toe, dat de criminaliteit in Jelutong werd uitgeroeid.

Dyera costulata, de jelutong, is een boomsoort in de familie Apocynaceae. Hij wordt ongeveer 60 meter hoog met diameters van 2 meter. Bomen tot 80 meter hoogte met diameters tot 3 meter komen ook voor. Rechte stammen kunnen wel 30 meter recht zijn.
Het heeft brede bladeren, die wordenafgewisseld met jonge, rode bladeren na een lange, droge periode.

Het groeit in Maleisië, Borneo, Sumatra en Zuid-Thailand. De natuurlijke verdeling ervan is verspreid in laaggelegen tropisch groenblijvend bos. Jelutong levert witte latex op, vaak te zien op gewonde delen van de boom.
De jelutong latex was de jaren 1920 tot de jaren 1960 een belangrijke grondstof voor kauwgom.
De Jelutong werd in het verleden teveel gekapt en is in veel gebieden een bedreigde boomsoort. Het is een beschermde boomsoort in delen van Maleisië en Thailand. De boom wordt nog wel commercieel voor het hardhout verbouwd.
xx


Jelutong boom

De Karpal Singh Drive is de populairste bestemming van Jelutong geworden en een opkomende promenade in George Town. De promenade is genoemd naar wijlen Karpal Singh, een advocaat en politicus van Penang. Hij kreeg ooit de bijnaam 'De Tijger van Jelutong.' Vanaf de promenade heb je een schilderachtig uitzicht op de Straat van Penang, de haven van Penang, de Penang-brug en de stad Butterworth op het vasteland van het Maleisische schiereiland aan de overkant van de zeestraat. Langs de promenade zijn ook een aantal kunstwerken te bewonderen van een Japanse kunstenaar, die op Penang gewoond heeft.
Jelutong wordt de thuisbasis van nasi kandar genoemd, een Indiaas moslimgerecht dat populair is in Maleisië en Singapore. Een nasi kandar-kraam die actief is in de Tai Min Coffee Shop staat erom bekend een van de beste nasi kandar- gerechten in Penang te serveren.
Heerlijke Penang asam laksa is te vinden op een paar plekken in Jelutong, zoals een foodtruck achter het Jelutong-postkantoor en het Jelutong Hawker Centre aan de Jelutong Highway.

 


Karpal Singh Drive

 

Gemakkelijk boeken: Bustickets Online:

Klik op deze banner om te reserveren

 

Gemakkelijk boeken: Trein Tickets
cheap booking
Klik op deze banner om te reserveren

 

 

   Ben van Wijnen

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite