MALAYSIA
SITE

Ipoh
-- Ipoh
-- Ipoh - Airport
-- Ipoh - Busstation
-- Ipoh - Hotels
-- Ipoh - Kellie's Castle
-- Ipoh - Tibetan Tempel
-- Ipoh - Sam Poh Tong
-- Ipoh - Lost World
-- Perak
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

IPOH
Ben van Wijnen

In het midden van de vorige eeuw was de noordwestelijke Maleise stad Ipoh 's werelds grootste producent van tin en het profiteerde van het bloeiende succes van de tin.
Informeel werd het door de lokale bevolking beschreven als de 'stad die op tin is gebouwd'. De stad Ipoh groeide uit van een slaperig dorp in de Kinta-rivier tot een broeinest of cabarets, nachtleven en opvallende consumptie, een stad gevoed door de lotgevallen van de Chinese mijnbouw-towkays (bazen )."

Townhall 

Ipoh is met zijn 700.000 inwoners de vierde stad van MaleisiŽ. Het wordt wel "De stad van de miljonairs" genoemd. Het is een relatief "rijke" stad in MaleisiŽ. Ipoh ligt in de Kinta vallei en is de hoofdstad van Perak, dat bekend is geworden door de handel in tin. De handel in tin is bijna stil komen te liggen. Helaas wordt er nu zelfs tin geÔmporteerd vanuit China. Het grootste deel van de bevolking is van Chinese afkomst. De meest beroemdste inwoonster is Michelle Yeoh. Zij speelde mee in de Bond-film "Tomorrow Never Dies", maar heeft ook andere films gemaakt, zoals Crouching Tiger en de Hidden Dragon.
Ipoh is nu het commerciŽle en administratieve centrum van Perak.

"Wij logeerden de keren, dat wij in Ipoh waren in het centrum van de stad, in "Hotel Excelsior" en "Hotel Syuen". Wij waren beide typische Chinese†hotels. Er lag zelfs prijslijsten, indien je wat van de kamer mee wilde nemen. Opvallend was, dat wij een paar oude sandalen niet mee wilde nemen, dus wij plaatsten deze naast de overvolle prullenbak.
Toen we de volgende dag uit Hotel Excelsior wilden vertrekken, werden wij beneden bij de receptie er attent op gemaakt, dat we iets vergeten waren. Vůůr het uitcheckten was onze kamer al gecontroleerd. Even later stonden onze oude sandalen weer keurig naast ons!
We hebben hier het ergste noodweer meegemaakt, welke ik ooit beleefd hebt sinds 1986. Straten stonden blank, hevig onweer en ondertussen kon ik het schouwspel rustig op video vastleggen.† De highlights van de stad vonden wij de beroemde Chinese grottempels in kalksteen en Kellie's Castle. Deze "musts" moet je beslist niet vergeten"

xx

De stad Ipoh wordt door de toeristen meestal aangedaan als tussenstop op hun rondreis door MaleisiŽ. Er wordt gelogeerd in een hotel en de volgende dag vertrekt men meestal weer.

De stad ligt op de route KL - Penang en zodoende stopt elke snelbus in Ipoh. Elk uur vertrekt er wel een bus naar ťťn van deze plaatsen. Andere plaatsen, zoals Taiping en Kangsar zijn gemakkelijk met de bus te bereiken.

Ook is de stad per trein bereikbaar en beschikt het over een vliegveld, die door diverse luchtvaartmaatschappijen wordt aangedaan. Zo kan van hier vliegen naar het eilandje Pangkor of naar Penang. 
Ipoh lijkt op het eerste gezicht geen bijzonder plaats, maar bezit toch interessante gebouwen, musea en plekjes.
 
Eťn van de opvallendste gebouwen is het treinstation. Het heeft een Moorse architectuur en wordt door  de lokale bevolking ook wel de "Taj Mahal van Ipoh"  genoemd. Het is in 1917 gebouwd en heeft een mooie grote bloementuin aan de voorkant. In het station is ook het Majestic Station Hotel gevestigd. Men noemt dit hotel ook wel een het "Grandioze Moorse Koloniale Hotel".
Het treinstation werd voor de komst van de trein gebruikt als ziekenhuis.

Een ander mooi monument is de moskee: de Masjid Negeri. Het heeft een mooie architectuur en hoge minaretten.
De Birch Memoral Toren (foto rechts) is ook zo'n bekend "landmark" van Ipoh. Deze toren is gebouwd ter nagedachtenis aan de Britse resident J.W.W. Birch, die vermoord werd door revolutionairen op de Pasir Salak (2 november 1875).

Hier bevindt zich ook een speelplaats voor kinderen en de meest befaamde hawkerstalls van Ipoh! Hier kun je van een heerlijke maaltijd genieten.

 

the Railway Station Ipoh

Ipoh is een "Chinese" stad en dat is goed te merken. Buiten de stad zijn een aantal Chinese grottempels. Deze zijn prachtig om te zien. Drie van hen zijn het bezoeken zeker waard: Perak Tong (aan de weg naar Jelapang), Kek Lok Tong en de  Sam Poh Tong (beide aan de weg naar Gopeng en Batu Gajah). 

Goedkope hotels in Ipoh vind je ook hier!
Per kamer; per nacht (met z'n tweetjes)
<klik hier>

De Sam Poh Tong ligt 5 km ten zuiden van Ipoh. De tempel is indrukkend en er staan Boeddha beelden tussen de stalactieten en stalagmieten en is de grootste grottempel van MaleisiŽ. Zijn geschiedenis gaat terug tot 1890, toen er monnik uit China langs kwam en besloot om deze grot zijn thuis en een domicilie van meditatie te maken. Hij bleef hier 20 jaar wonen tot zijn dood. Er wonen nu nog steeds monniken en nonnen, die hun leven aan Boeddha wijden. De voorkant van de tempel dateert uit 1950 en een klim van 246 treden leidt je naar  boven. Vandaar heb je een mooi uitzicht over Ipoh en omgeving. Buiten de tempel is een Japanse vijver met Japanse karpers en schildpadden. Tot het complex hoort ook een vegetarisch restaurant.
Ook de warme bronnen  Tambun Hot Springs zijn de moeite waard. Het is klein stukje met bus of auto naar de warme zwavelbronnen van Tambun, waarin je kunt baden. Er is hier zelfs een (om)kleedruimte.
Een goede selectie van de beste hotels in Ipoh <klik>

Anna and the King
Dit klassieke, heerlijk romantische verhaal werd in 1956 verfilmd als musical van Rogers & Hammerstein, waarin Yul Brynner de show stal, werd o.a. opgenomen in Kellie's Castle. Meer hierover: <klik>

 

 

 Ben van Wijnen

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite