MALAYSIA
SITE

Sarawak
-- Afstandstabel Sarawak
-- Bako NP
-- Bario
-- Batang Ai NP
-- Bintulu
-- Hornbills
-- Iban - the people
-- Jangkar Waterfall
-- Kapit
-- Kuching
-- Longhouses
-- Lundu/Gunung Gading
-- MASwings
-- Miri
-- Mulu NP
-- Neushoornvogels
-- Neusaap
-- Niah, de Grotten
-- Openbaar vervoer
-- Orang Oetans
-- Pinnacles (rotspunten)
-- Sarawak
-- Sarawak/ Annelies
-- Semenggoh
-- Sibu
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club Maleisië
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Tijger

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Links
Contact
 



 

De Ibans  

Traditional Iban family

Nauw verbonden met de dood cultus is het koppensnellen van de Iban, maar dat is lang geleden. In het verleden hoorden de hoofdtrofeeën (Antu pata) bij een eindceremonie van een lange en strenge periode van rouw na een overlijden. Andere belangrijke gebeurtenis,waar men de hoofdtrofeeën nodig had, zijn de dood van leider, of de geboorte van een kind, in het bijzonder een mannelijk kind. Hoofdtrofeeën werden ook veroverd tijdens onderlinge stamoorlogen. De verovering van een hoofdtrofee werd als teken gezien van moed tijdens de strijd en zo veroverde de krijger meer prestige.

De dominante stammen in Sarawak zijn die van de Dayaks. De Dayaks wonen in longhouses. Ze zijn onderverdeeld in de Iban (Zee-Dayak) en de Bidayuh (Land-Dayak). De Iban leeft in het kustgebied; de Bidayuh leeft in het binnenland.
Alle stammen van Maleisië voelen een sterke spirituele verbinding met het regenwoud. De Iban verbouwen rijst en fruit, en jagen en vissen.
De Iban vormt het grootste percentage van de bevolking van Sarawak, die samen ongeveer 30% (= 400.000 mensen). Bekend als de meest geduchte headhunters (koppensnellers) op het eiland Borneo. de Iban van vandaag is een royaal, gastvrij en rustig volk.

De Iban is een vriendelijk en gastvrij volk. De meerderheid van de Sarawak Iban, vooral in het laagland, wonen voornamelijk in longhouses langs de grote rivieren en hun zijrivieren.
Het zijn tegenwoordig christenen, maar ze nog steeds gehecht aan hun sterke culturele identiteit en erfgoed.
De IBAN staan ​​ook bekend om hun tuak, een zoete rijstwijn, die wordt gedronken tijdens grote feesten en feestelijke gelegenheden.

Onthoud goed, dat wanneer u een bezoek brengt aan een longhouse, u bij de ingang een glas tuak krijgt, als blijk van warme gastvrijheid. Zeg nooit "nee", want dat getuigt niet van respect voor hun vriendelijke aanbod.

Een Iban jongen begint al jong met het bewerken van houten voorwerpen. De versierde bamboe kokers zijn teken van genegenheid van een vrijgezel aan een jonge, ongebonden vrouw. Maar het is ook een teken van zijn eigen prestatie en kunstzinnigheid.
Zodra het een serieuze affaire wordt na het eerste grotendeels fysieke aantrekkingskracht, kerft de jonge man een versierde bamboe koker als een permanente teken van zijn liefde.
Eenmaal getrouwd, verhuist de Iban bruidegom naar de familie van zijn vrouw of de bruid verhuist naar de familie van de man.

xx

Iban man and his prize winning fighting cock
Iban man en zijn prijs van het hanengevecht

 

 

Een longhouse bestaat 4 - 50 onafhankelijke gedeeltes, waarin een familie huist.  Zij worden bilek families genoemd. De bilek familie bestaat uit  3 - 14 mensen. Er huizen vaak 2 tot 3 generaties in.
Ongeveer twee jaar na het huwelijk, meestal wanneer er een kind is geboren, zal het paar wegtrekken uit de ouderlijke bilek zijn eigen bilek familie starten. Het is de taak van de man om zijn familie en velden te beschermen tegen aardse en buitenaardse ongedierte en roofdieren. Landbouw is een zeer belangrijke activiteit voor de Iban familie, omdat het een belangrijk onderdeel is en die hen in leven houdt.


Glimlachend Iban-meisje

De Iban kennen veel feesten,die men 'Gawai' noemt. Zo is er een 'Gawai Kenyalang' (feest van de neushoornvogel), 'Gawai Antu' (feest voor de doden) en 'Gawai Dayak' (een oogstfeest). Tijdens dergelijke feesten wordt er, naast de naleving van de gebruikelijke rituelen,  meestal veel drinken van lokaal gebrouwen rijstwijn, die 'tuak' heet. Er is veel vrolijkheid en er wordt gedanst: de 'ngajat' en men draagt dan de traditionele klederdracht.

Recept Tuak
Tuak is hun speciale rijstwijn. Het is een drank voor alle gelegenheden, of het nu is voor een Gawai, bruiloften of voor het vermaken van toeristen. Westerse toeristen die tuak geproefd hebben, vinden het zo lekker dat ze in sommige gevallen de wijn mee naar huis smokkelen!
Bereiding:
Men kookt leefrijst wordt gekookt en laat het daarna afkoelen in een 'tapan'. Voor elke 5 kg van kleefrijst heb je 5 kg ronde 'ragi' (gist) nodig en 5 dunne plakjes ragi. (ronde ragi voor bitterheid, plakjes ragi voor zoetigheid). De gist wordt gestampt tot poeder en gemengd met de rijst, als het afgekoeld is. Dit mengsel laat men vervolgens een week lang gisten in een schone container (pot). Dan wordt er gekookt water (koud) plus suiker (stroop) toegevoegd aan dit mengsel (10 kg suiker voor 20 liter water).
Afhankelijk van uw smaak, uw tuak is nu klaar. Als u wilt, kunt u nog een week wachten.

In de afgelopen decennia is veel van hun regenwoud verdwenen door houtkap en aanleg van plantages. De Iban en andere stammen hebben vaak boswegen geblokkeerd om te proberen om hun bos te beschermen. /font>

In veel longhouse van de Iban ziet u alleen oude mensen en jonge kinderen. Ik kreeg het gevoel dat de hele gemeenschap gereduceerd is en men vast houdt aan het verleden uit angst voor een onzekere toekomst. Veel jongeren zijn weggetrokken om elders geld te verdienen.
Zonder de jongere generaties kan men de rijke culturele erfenis niet doorgeven en sterven tradities. De oude ambachten, zoals het maken van boten, het opbouwen van longhouses, weven, dansen, tatoeëren, en inheemse kunst zal nu snel uitsterven. Zelfs de hele traditie van het vertellen van verhalen en mythen is aan het verdwijnen.

Native iban hunting nearby a waterfall in Batang Ai.
Native iban hunting nearby a waterfall in Batang Ai.

 

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite