MALAYSIA
SITE

Kelantan
-- Kota Bharu (KB)
-- KB by Bus
-- KB - Hotels
-- KB - Plattegrond
-- KP - Thaise grens
-- Tumpat
-- Wat Machimmaram
-- Wat Phothivihan
-- Pasir Belanda
-- Gunung Reng
-- Gunung Stong
-- Kuala Besut
-- Kuala Besut Hotels
-- Tok Bali
-- Maleise Huizen
-- De Eilanden
-- De Oostkust
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club Maleisië
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Links
Contact
  

Gunung Stong State Park
Ben van Wijnen

"Er zijn ook een aantal kalksteengrotten in de buurt van Dabong, maar de echte reden om hier te stoppen is om de spectaculaire Jelawang-waterval in het Gunung Stong State Park (GSSP) te zien. Het park is vernoemd naar de prominente piek van Gunung Stong (1.422 m), een berg die in het park wordt gevonden."


 

Kelantan heeft dichte jungles, hoge pieken, mysterieuze grotten, kolkende stroomversnellingen en is gehuld in mysterie en folklore. Het verbergt romantische en spannende avonturen, je uithoudingsvermogen wordt getest, je lichamelijke en mentale grenzen worden bereikt.
Het is gewoon adembenemend. Het is een off-the-beaten bestemming, die nog maar weinig reizigers beleefd hebben.
Maar één ding is zeker: je komt terug naar Kelantan.

 

Het ruige landschap van het binnenland van Kelantan heeft veel spannends te bieden aan avonturiers. Van kalkstenen heuvels tot stroomversnellingen, van ondoordringbare tropische jungles tot koele, holle grotten. Kelantan is "must" voor avonturiers.

De beste manier om het binnenland van Kelantan te bekijken en tegelijkertijd een eerste blik te werpen op het typische dorpsleven, is door de KTM trein te nemen. Deze romantische rit met de Jungle Train is avontuurlijk en hij rijdt dwars door Kelantan. Eén van de haltes onderweg is het schilderachtige dorpje Dabong, ongeveer 155 kilometer van Kota Bharu langs de weg naar Gua Musang. Dabong ligt in het gebied, dat bekend staat als het Gunung Stong State Park (SGR) (voorheen Jelawang Jungle) en het ligt aan de rand van het massieve berggebied "Titiwangsa Range", die door het midden van Maleisië loopt. In Dabong stap je uit.

Dit bergachtige gebied bij Dabong heeft majestueuze bergtoppen, die wachten om beklommen te worden, zoals de Gunung Ayam, Gunung Stong, Gunung Tera, Gunung Saji, Gunung Koh, Gunung Baha, Gunung Beiroet en de Gunung Che Tahir (Gunung is het Maleise woord voor berg). Eén van de belangrijkste attracties van het State Park is Gunung Stong (1422 meter), een koepelvormig granieten top, die meer dan 500 miljoen jaar oud is. Hier vind je de zeven-trappige Stong Waterval. Deze waterval is de hoogste van Zuidoost-Azië en het water maakt een val van ongeveer 990 meter. Als je de top van de waterval wil bereiken, moet je er een trektocht van ongeveer twee uur voor over hebben. Je beklimt dan een kilometer lang steile hellingen.


Dabong Station

 

Het Gunung Stong State Park werd geopend in oktober 2005 Staatspark en is één van de vijf unieke ecotoerisme bestemmingen in Maleisië. Het heeft een oppervlakte van 21.950 hectare en is bezaaid met hoge pieken, dichte bossen, een grote verscheidenheid aan grotten, rivieren en watervallen. De dichte jungle is de thuisbasis van olifanten, tijgers, beren, gibbons, neushoornvogels en een reeks andere exotische dieren.
Daarnaast vind je hier ook 's werelds grootste bloem, de Rafflesia, de gespleten bamboe, een soort paars kruid (Didymocarpus kalkhoudend) en een unieke palmsoorten (Licuala stongesis). Met de hulp van deskundige gidsen, wordt pas echt avontuurlijk, want hij wijst je op wilde dieren die hij waarneemt tijdens de trektocht.
Bij goede weersomstandigheden neemt een ervaren gids reizigers mee langs de voet van de Gunung Stong waterval, voordat u verder dieper het oerwoud intrekt voor de rest van de tocht. U kunt de waterval goed bekijken, die trapsgewijs van grote hoogte naar beneden valt. Het is een adembenemend gezicht.


Baha's Camp

Boven aan de Stong Watervallen is Baha's Camp - een zeer gewaardeerde rustplek voor reizigers met vermoeide benen. Vermoeide reizigers maken in Baha's Camp een pitstop voor de nacht, want de volgende dag klim je omhoog naar de Gunung Stong. Er zijn in Baha's Camp zes houten hutten en twee kampeerplekken, die plaats bieden aan 150 tot 200 mensen.
Vanaf hier kun je, als je op één van de rotsen zit, genieten van het kristalheldere water van de Stong rivier, dat over de steile rand van de berg naar beneden stort. 's Morgens zweeft er een dikke mist, die een dromerige effect geeft, alsof je over de wolken kunt lopen. Tegen de middag lost de mist op en heb je een een magisch uitzicht op de weelderige groene vallei beneden. Als de nacht daalt en je gezellig bij het kampvuur zit, hoor je de mysterieuze legendes van de Gunung Stong.

De volgende dag is het vanaf Baha's Camp nog geen minuut lopen naar de Kolam Tuan Puteri (het zwembad van de prinses), waar je kunt genieten van een verfrissende duik bij de waterval. Wanneer je ongeveer 25 minuten loopt van Baha's Camp, kom je bij de Telaga Tujuh (Zeven Bronnen), een reeks kleinere watervallen met onderaan verschillen kleine zwempoelen.


's Morgens zweeft er een dikke mist

Andere plaatsen, die een bezoek waard zijn en gemakkelijk bereikbaar zijn vanaf Baha's Camp:

1.De Y Waterfalls, die ook bekend staan, als de "Last Waterfalls", waar watervallen van de Gunung Stong en Gunung Ayam, samen komen. Er zijn legendes in overvloed, dat degenen die het water drinkt eeuwig jeugdig zal blijven (30 minuten van Baha's Camp).
  
2.Sungai Rantai bij Check Point One (1) tot Mt.Stong & Mt.Ayam: - kun je bereiken na 60-90 minuten lopen.
  
3.Benta Balak bij Check Point Twee (2) tot Mt.Stong & Mt.Ayam: - geschikt om vogels te kijken en te kamperen. Ongeveer 60-90 minuten van Sungai Rantai.
  
4.Bogo Caves bij Check Point Drie (3) tot Mt.Stong: - een grotachtige formatie door twee enorme rotsblokken en een geschikt rustpunt voor de nacht op weg naar de top van de Gunung Stong. Rivier & natuur zwembad net naast de grot. 30-45 minuten van Benta Balak.
  
5.Sungai Baha bij Check Point Drie (3) naar Mt.Ayam: - geschikt voor rustpunt (lunch) vóór de klim naar Mt.Ayam piek. 60-90 minuten van Benta Balak.
  
6.De top van de Gunung Stong (Mt.Stong), die je bereikt binnen twee uur van de Bogo Caves.
  
7.Gunung Ayam (Mt.Ayam), de hoogste bergtop van het gebied, die een hoogte van 1504 meter ligt. Je bereikt de top na ongeveer zes uur klimmen. Het is de ideale plek om zowel de zonsondergang als de zonsopgang te bekijken. Kampeerplaatsen zijn aanwezig om te overnachten.

CHECKLIST: Water, rugzak, zaklamp, slaapzak, regenjas of poncho, waterdichte schoenen, hoofddeksel, sandalen, zwemkleding, handdoek, shirts, broeken, shorts, sokken, muggenspray, zonnebrand, persoonlijke toiletartikelen, enz.

 

 

  Ben van Wijnen

 

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite