MALAYSIA
SITE

Kelantan
-- Kota Bharu (KB)
-- KB by Bus
-- KB - Hotels
-- KB - Plattegrond
-- KP - Thaise grens
-- Tumpat
-- Wat Machimmaram
-- Wat Phothivihan
-- Pasir Belanda
-- Gunung Reng
-- Gunung Stong
-- Kuala Besut
-- Kuala Besut Hotels
-- Tok Bali
-- Maleise Huizen
-- De Eilanden
-- De Oostkust
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

GUNUNG RENG

"Ik kon geen trappen of paden zien die de zijkant van de heuvel opgaan, dus ik denk dat het niet mogelijk is om naar de top te klimmen tenzij je een ervaren bergbeklimmer bent met alle juiste apparatuur. Het is een spectaculaire kalkstenen rots dichtbij de snelweg tussen de steden Jeli en Belimbang."

U kunt Gunung Reng niet missen, als op de Oost-West Highway rijdt. Gunung Reng ligt in de buurt van deze snelweg bij Jeli en het ligt op ongeveer 15 minuten van Kampung Kalai. Gunung Reng ziet er ui als een enorme rots, dat plotseling in het landschap omhoog rijst. Het valt op, omdat het in een gebied ligt, waar geen reeks van bergen of rotsen ligt. Volgens de lokale bevolking is Gunung Reng is een stuk rots, dat door een god naar beneden is geworpen om een dorp te vernietigen. Dit gebeurde, omdat de bevolking slecht en wreed was en ze verdienden om gestraft te worden. Het dorp en zijn inwoners moest verdwijnen van de aarde.

Het is een geliefde picknickplek voor de Maleiers en het is in een zeer goede staat. De kalkstenen rots heeft met een paar grotten. Het is omgeven door dorpen en bos. Er zijn rubber- en oliepalmplantages. De rivier is zeer verkoelend en men vindt het ook leuk om hier te kamperen.
Een richtpunt is de moskee vlakbij de Gunung Reng. Net voor de moskee is er een ruwe weg, die leidt naar het recreatiepark aan de voet van de rots.
Er zijn geen trap of pad, dat je omhoog brengt boven op de rots. Daar kun je niet komen, mits je bent een ervaren bergbeklimmer met de juiste uitrusting bij je hebt. Het recreatiepark bestaat uit een parkeerplaats, speelplaats voor kinderen, een winkeltje en een eettentje, surau (gebedsruimte), toiletten etc.
De grot is het hoogtepunt van de Gunung Reng, wanneer je het bezoekt. De grot is gemakkelijk toegankelijk en bevindt zich naast de speeltuin.

 

Zelfs van buiten hoor je het gekrijs van vleermuizen, want ze zijn nogal luidruchtig. Binnen in de grot is de ruimte groter, dan je verwacht. De stank van de vleermuis uitwerpselen is heel overweldigend en de vloer van de grot is glad van groene en zwarte guano. Het krijsende geluid lijkt voornamelijk te komen uit een soort schoorsteen, die in de donkere binnenste van de rots verdwijnt.
Je zou verwachten, dat de grot diep de rots in gaat en dat denk ik ook. Er moeten nog meer ruimtes zijn, die ontdekt moeten worden. Maar er is helaas geen gids beschikbaar, toen ik Gunung Reng bezocht. Ik was niet enthousiast om zelf verder te gaan zonder een zaklantaarn.
De grot heeft ook de unieke structuur van de stalactieten en stalagmieten, waarvan sommige lijken op een mensaap of andere dingen. Het is een feit, dat bepaalde rotsformaties, graniet/ kalksteenberg dezelfde zijn als in Gua Musang.


 
Buiten de grot staat een slecht verweerde Tourism Malaysia informatiebord, die wat informatie geeft over de legende, die deze berg omringt biedt. Helaas is deze informatie wel in het Bahasa.

De legende in het kort:

"Volgens de overlevering stond er op deze plaats een dorp, dat Kampung Tok Tala heette. Het speelde zich ongeveer 1400 jaar geleden af. Er was een losbandig feest, dat 7 dagen en nachten duurde. Een hoogtepunt was een wedstrijd, waar een hond werd ingezet tegen een kat. Ze deden dit op een moment dat de dorpelingen eigenlijk hadden moeten bidden.

De god werd boos over dit schandalige gedrag en dierenmishandeling. Hij zorgde er voor, dat er een storm kwam en deze sleude een rots mee, die van heel ver kwam. De rots viel boven op het dorp. De overblijfselen van het dorp liggen, tot op de dag van vandaag, begraven onder de berg (Mensen geloven, dat de steen (Gunung Reng) uit Perak komt)."

De legende is waarschijnlijk een verzonnen verhaal en heeft veel bezoekers aangetrokken om naar Gunung Reng te komen en daar van de prachtige natuur en het heldere, schone water van de rivier te genieten. Onderzoek en opgravingen in en rond Reng Berg hebben aangetoond, dat de berg ooit bewoond werd. Vandaag de dag, zijn de kalkstenen grotten van Gunung Reng uitgegroeid tot een toeristische attractie.

Er wordt geen toegangsprijs gevraagd en er is geen poortje bij de ingang van de grot, dus ik denk, dat je kunt gaan op elk moment van de dag. In de schemering word je misschien getrakteerd op de aanblik van duizenden vleermuizen, die de grot uitvliegen voor hun avondmaal.

 

 

 

  Ben van Wijnen

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite