MALAYSIA
SITE

Johor - East Coast
-- Johor
-- JB - de stad
-- JB - Hello Kitty
-- JB - Hotels
-- JB - Larkin Bus
-- JB - Legoland
-- JB - Plattegrond
-- Johor Oostkust
-- Gunung Ledang
-- Gunung Pulai
-- Batu Pahat
-- Kluang
-- Muar
-- Muar - Tempels
-- De Westkust
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

Gunung Pulai
(Johor)

"De wandeling naar boven en weer naar beneden kostte ons ongeveer 3 uur, zonder veel te stoppen. Het vereist een redelijke hoeveelheid inspanning, dus ik zou op zijn minst een gemiddeld niveau van fitness hebben? Het kan echter behoorlijk steil zijn. Terwijl de gang omhoog vermoeiend is, brengt naar beneden komen veel stress op de knieŽn en voeten."

Gunung Pulai (Gunung is het Maleis voor "Berg")is een 654 meter hoge heuvel in de buurt van de stad Johor Bahru. Het is het enige belangrijke hoogtepunt in een verder vlak gebied. Maar wat deze plek speciaal maakt, is omdat het nog steeds een aanzienlijke primaire regenwoudbedekking heeft en omdat het een waterwingebied is voor het nabijgelegen Johor Bahru en Singapore en het heeft ook een spectaculaire waterval.
De Gunung Pulai is gemakkelijk te bereiken via de North South Highway en je neemt de afslag Kulai, waarna je onder de snelweg door moet rijden. Door een bord aan je rechterkant te volgen (net na het verlaten van het tolplein) volg je de weg en passeert oliepalmplantages en een steengroeve. Na ongeveer 5 of 6 km bereik je een dorpje: Kampung Sri Gunung Pulai.

xx

De weg die door dit dorp loopt, leidt naar de ingang van een recreatief bos, dat zo'n 10 jaar geleden gesloten is geweest na een fatale aardverschuiving en enkele levens kostte. Je moet de auto parkeren aan het begin van deze weg. Je mag niet verder met de auto, dus nu moet je 5 km te voet naar de top (waarop enkele telecommunicatietorens staan). Een paar honderd meter verderop splitst de weg zich in tweeŽn. De ene gaat omhoog naar de top en de andere gaat een picknickplaats en watervalgebied. Je ziet de boog waaronder je verder gaat naar boven.

Het bereiken van de top van de berg is een eenvoudige klim over een smal geasfalteerde weg, die ongeveer 1,5 tot 2 uur in beslag neemt. De meeste wandelaars klimmen slechts een deel van de weg. De waterval, die je onderweg tegen komt,valt van zo'n 40 tot 50 meter hoogte in verschillende etages naar beneden. Er zijn boven 3 telecommunicatietorens, twee op de top en ťťn een beetje lager. Een aantal uitkijkpunten bieden een adembenemend uitzicht op het regenwoud, dat de heuvel omkleedt.

                     

xx

De meeste mensen hebben er absoluut geen idee van, dat tenminste een deel van het bos van de Gunung Pulai ťťn van de meest magnifieke, onbelemmerde, donkervolle regenwouden van het schiereiland MaleisiŽ. Er is een zeer hoog percentage grote houtbomen in dit onaangeroerde regenwoud, waarvan de meeste bomen een diameter van ťťn of meer meter heeft. De stevige stammen hebben bijna allemaal zeer goed gevormde, dichte kronen. Een majestueus gezicht om dit vandaag-de-dag te aanschouwen, aangezien deze bossen bijna verdwenen zijn.

Dit deel behoorde vroeger tot het Titiwangsa gebergte, dat dwars door MaleisiŽ loopt. Helaas heeft houtkap de verbinding van de Gunung Pulai en het gebergte verbroken. Gunung Pulai is ťťn van de weinige nog overgebleven maagdelijke delen met oorspronkelijk regenwoud. Waarschijnlijk is het gespaard vanwege het feit, dat het een belangrijk waterwingebied is.

De bomen bereiken hier vaak hoogtes tussen de 40 en 50 meter. De suikerpalm, Arenga pinnata, lijkt hier heel gewoon te zijn, terwijl er ook hier en daar Licuala-waaierpalmen verspreid op de bosbodem groeien.

Tijdens mijn bezoek merkte ik de roep van gibbons op, maar ze leken zeldzaam en beperkt tot een paar individuen op slechts ťťn plek. Dit kan te wijten zijn aan de jacht op de gibbons en / of het vernietigen van hun leefgebied. Sterker nog, ik zag sommige mensen valstrikken zetten in het bos (mogelijk om civetkatten te vangen), dus je moet aannemen dat wat fauna betreft, er nog maar heel weinig overblijft. Er zijn misschien wel tapirs en herten, die door het regenwoud lopen, maar ik geloof dat het grootste deel van de fauna in het Gunung Pulai-woud al is uitgeroeid.

Op dit moment werkt de spectaculaire waterval en de weg naar de top als een magneet voor bezoekers om een duik te nemen of om te joggen. Elke dag, regen of zonneschijn, weekend komen niet, er komen altijd bezoekers.


 

 

 

  Ben van Wijnen

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2023 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite