MALAYSIA
SITE


Perak
-- Bukit Merah
-- Bidor
-- Gopeng/ Caves/Rafting
-- Gopeng/ Tea Valley
-- Ipoh
-- Kampar/ oude tinstad
-- Kuala Kangsar
-- Lumut
-- Mangrove/ K. Sepetang
-- Pangkor
-- Pangkor Laut
-- Pulau Jarak
-- Tapah/ to the Cameron
-- Taiping
-- Teluk Intan
-- The forgotten bridge
-- Tua Pek Kong Tempel
-- De Westkust
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Reisverslagen
De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Reisaanbiedingen
Links
Contact
  

Gopeng
Ben van Wijnen

"We hadden een prachtige dag met een buitenavontuur: Waterfall Abseiling in de ochtend en White Water Rafting in de middag. Geweldige gids en het eten was inbegrepen. Het was een zeer redelijke prijs ook voor ongeveer RM180 voor 2 activiteiten en alle maaltijden en transport. Een aanrader voor mensen die van het buitenleven houden."


Rafting in de Kampar Rivier

Gopeng is weer zo'n onbekende bestemming in MaleisiŽ. De meeste bussen, auto's razen erbij, over de nabij gelegen snelweg. Wat men echter niet weet, is, dat Gopeng een prachtige bestemming is. Het ligt niet ver van Ipoh, Kelly's Castle en Bidor (opgravingen).
Vlakbij Gopeng vind je grotten, durian plantages, thee plantages, palmolie plantages en je kunt aan ungle trekking doen. Je kunt onder begeleiding van een gids  ook op zoek gaan naar de grootste bloeiende bloem in het regenwoud: de rafflesia.
Maar het allerbelangrijkste in de Kampar rivier. Hier kun je verschillende water activiteiten ondernemen, zoals raften met opblaasbare rubberboten. De beste locatie om te verblijven is het Gopeng Rainforest Resort. Het ligt verscholen in het regenwoud. Vanuit hier kun je alles organiseren en via de receptie krijg je de beste adviezen. Er is ook een mogelijkheid om aan homestay te doen in Gopeng. Uiteraard kun u ook voor een luxer hotel kiezen. Dan logeert u in Kampar of Bandar Seri Iskandar (ca. 20 km van Gopeng).

Gopeng stond vroeger bekend om zijn tinmijnen, maar sinds de ineenstorting van deze handel in 1980, is deze bedrijvigheid er niet meer. Echter, de liefde voor de stad is nooit vervaagd door de lokale bevolking. Gopeng is opgefleurd en is nu bekend om zijn gastronomie en ecotoerisme attracties. Gopeng is ook bekend om kalkstenen grotten zoals de Gua Tempurung, die op ongeveer 5 km van het stadscentrum ligt.

De hoofdattractie van de streek is het white water rafting. Je beleef een spannende 1Ĺ - 2 uur met raften op de rivier door de stroomversnellingen van de rivier Kampar. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan het water wild of wilder zijn. Kinderen moeten 12 jaar zijn en goed kunnen zwemmen. U wordt geÔnformeerd over de veiligheidsaspecten en hoe het op de rubberen boot op gaat door professionele instructeurs.
Alle deelnemers krijgen een PDF (Personal Floatation Device). Mocht u te water geraken, dan houdt een PDF u rechtop in het water.

Gopeng is eigenlijk de naam van de grootste stad, die het dichtst bij waar de white water rafting rivier is gelegen. De vertrekplaats voor de white water rafting is in Ulu Geruntum, dat op ongeveer 20 minuten afstand ligt. En de naam van de white water rafting rivier is eigenlijk Sungai Kampar of Kampar rivier. Ulu Geruntum is gemakkelijk bereikbaar over landelijke wegen, die uiteraard door een stadsauto bereden kunnen worden.

 

xx

Ook geliefd is het abseilen van een waterval. Je bent goed aangelijnd en je vertrekt langzaam van de 15 meter hoge waterval. Het is niet de bedoeling om dit snel te doen.
Het water valt met grote snelheid naar beneden. Verwacht geen vriendelijke, kalme stroom. Het water dendert 15 meter omlaag.
Hou je goed aan de instructies van de begeleiders. Zij zijn vriendelijk, kundig en zeer goede instructeurs. Zij zorgen goed voor je.

Er zijn nog meer watersportmogelijkheden in de Sungei Kampar. Zo kun je hier ook kajakken, aan River Tubing doen. Dit laatste is met een autoband de rivier af. Body rafting (met veiligheidsvesten de rivier afzakken) behoort ook tot de mogelijkheden. Uiteraard gebeurt alles na een degelijk uitleg en onder leiding van een instructeur.

xx

 

In het centrum van Gopeng bevindt zich een oud busstation. Er zijn moskeeŽn, boeddhistische tempels, hindoetempels en een Sikh tempel. Ze liggen niet ver van elkaar. Het politiebureau Gopeng ligt vlakbij het postkantoor van Gopeng en er is een groot grasveld, de Padang Bandaran Gopeng. Op dit grasveld in het centrum van de stad worden niet alleen op Nationale feestdagen festiviteiten gehouden, maar er vinden ook plaatselijke voetbalwedstrijden plaats en andere speciale evenementen.

In het centrum zijn veel oude vooroorlogse winkelpanden, die zeer waardevol zijn voor het behoud en misschien wel toeristische attracties kunnen zijn.

Enkele van de de meest bekende plaatsen in het centrum van de stad, met name in de buurt van de Gopeng busstation zijn het Alif Cafe, het plaatselijke postkantoor, het politiebureau, Giat Mara Gopeng, Padang Bandaran Gopeng, Pasaraya Ku, de Goodyear Tyre Workshop en de onlangs geopende Indische restaurant Hega 's Spice.

De Gaharu Tea Valley heeft grote theebomen en geen theestruiken, zoals in de Cameron Highlands. De Gaharu bomen zijn groot en zijn theeblaadjes kun je niet zo gemakkelijk plukken als in de Cameron Highlands. Toch wordt aan deze thee, vooral door de Chinezen, een geneeskrachtige werking toegeschreven. U kunt hier op de plantage de thee proeven.

Thee is echter niet belangrijkste in deze vallei. Van het hout, agarwood, maakt men de grondstof voor de parfumindustrie. De bomen worden als het ware geÔnfecteerd door een schimmel, waardoor de boom een beschermende sterk geurende hars gaat afscheiden en een soort vermolming van het hout optreedt. Uit dit hout de kostbare intensief geurende olie gehaald d.m.v. destillatie.

 

Ook kent het vele medicinale toepassingen, zoals bij problemen met spijsvertering, verkoudheid en huidziekten. De geur van de pure olie zou je mogen omschrijven als ďvol, warm, balsamachtig, houtig, iets rokerig, stoffig, een vleugje muffe boeken en oude kelders, met een vleugje bitterzoetĒ.

Agarwood is een unieke houtsoort dat recent ook wordt gebruikt in Westerse parfums; een houtsoort die waarschijnlijk ook meteen de duurste is. Agarwood is een unieke houtsoort, dat recent ook wordt gebruikt in Westerse parfums; een houtsoort die waarschijnlijk ook meteen de duurste is.

De lokale bevolking noemt de Gaharu Tea Valley ook wel "de Great Wall of Gopeng", omdat men een driemeter hoge poort onder door moet, die lijkt op de Chinese muur. Je kunt over de muur een wandeling maken van 8 kilometer.

 

xx

Deze muur werd gebouwd om de speciale Gaharu bomen te beschermen tegen wilde dieren, die het voorzien hadden op de bomen.
Toen ik er was (eind 2016), kocht je een kaartje voor RM 10, hoewel ze voor anderen RM 35 rekenden. Ze namen je mee op een 2,5 uur durende excursie over de plantage. Een busje nam je mee; de chauffeur vertelde; en zette af op een uitkijkpunt. Een volgend busje kwam en nam je weer mee naar iets bijzonders op de plantage. Het was een tocht over heuvelachtige terrein en een mini-van was echt nodig.

 

Agarwood is een van de vele namen. De meest gebruikte naam is de Arabische naam Oudh of Oud (spreek uit als Ďoedí); andere namen zijn agar, aloehout, adelaarshout, agalocha, aguru, gaharu en de Latijnse naam Aquilaria.

Diep in de jungle van MaleisiŽ is ťťn van de meest majestueuze grotten van witte marmer en kalksteen, die de Gua Tempurung heet. Deze grot is 3 km lang. Hij ligt verborgen in een kalksteenmassief met een ingewikkeld systeem van grotten. Verschillende grotten met grote kamers liggen in de kalkstenen heuvels verspreid.

De Gua Tempurung grot heet een adembenemend galerie van stalagmieten en stalactieten en andere verbazingwekkende rotsformaties, welke schitterende vormen hebben, waar speleologen naar toe komen om ze te bewonderen. Ze zijn alleen te vinden in dit deel van de wereld.

Bij het verkennen van de grot moet men eerst kruipen om bij het labyrint van stalagmieten en stalactieten te komen. Je hoort vleermuizen piepen in de hoge spelonken van de grot. Alles heeft een zeer surrealistische sfeer en is een hele ervaring. Het is allemaal pikzwart om je heen, zodra je in de grot komt.
xx

Gua Temperung

Een zaklamp is een must voor iedereen. Een stalagmiet, die ouder is dan 2 miljoen jaar oud staat majestueus in het midden van de grot, waardoor je nog meer bewondering krijgt voor de natuur.
Aan de basis van deze oude stalagmiet ligt een stromende rivier. Waarvan de kiezels van de rivier zo verleidelijk zijn, dat je je moet bedwingen om ze niet mee te nemen als souvenir. Wanneer je eindelijk weer bij de uitgang van de grot bent en je aan het zonlicht gewend bent,  zie je beneden het weelderige jungle groen van de jungle, met stoeiende apen en zingende vogels. Je bent weer terug in Gods Koninkrijk.

Als je van Kuala Lumpur of Penang over de snelweg komt, neem je de afslag Gopeng. Volg het bord richting Kampar over de Federal Route 1. Na een rit van ongeveer 5 km zie je een bord, dat de Gua Tempurung aangeeft. Ga linksaf en rij ongeveer 2 km rechtdoor. Dan kom je bij de Tempurung Cave.

 

    Ben van Wijnen

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite