MALAYSIA
SITE

t="7">
Sandakan
-- Sandakan
-- Sandakan Busstation
-- Sandakan Hotels
-- Sandakan Ferry
-- Gomantong Cave
-- Puu Jih Shih Tempel
-- Kinabatangan Rivier
-- Pulau Berhala
-- Pulau Libaran
-- Pulau Lankayan
-- Pulau Selingan
-- Rainforest Centre
-- Sepilok Orang Oetans
-- Sepilok Honingberen
-- Sukau
-- Sabah
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

orang utan

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

Gomantong Cave
Ben van Wijnen/ Pasca Nabben

"Een onvergetelijke ervaring. Slechts een korte autorit, ongeveer een half uur van de Borneo Nature Lodge. De grot is enorm en herbergt vleermuizen, zwaluwen, allerlei soorten insecten en kakkerlakken. Drie keer per jaar worden de zwaluw-nesten verzameld om vogelsoep van te kunnen maken. We hadden het geluk om de jonge mannen in actie te zien, honderden voeten in de lucht op precaire touwladders zonder vangnetten. Verbazingwekkend."

Entrance
Foto: Nick en Jessica

De Gomantong Grotten is een ingewikkeld systeem van kalksteen grotten en gangen in de Gomantong heuvel. Deze bevinden zich in oostelijke laagland van Sabah in het district van Sandakan. De Gomantong grotten zijn bekend, omdat hier de beroemde vogelnestjes worden verzameld voor de soep. De lokale bevolking verzamelt deze met stokken en bamboe laddertjes.

De grotten zijn het gehele jaar toegankelijk.
Als je vanuit Lahad Datu of Sandakan naar de grotten reist, dan moet je voor Sukau afslaan en deze weg ca. 20 kilometer volgen, totdat je bij de hoofdingang komt. Vanaf hier is het nog een 6 kilometer naar de echte grotingang en het ontvangstcentrum.
Vanaf hier ga je over een houten pad (zie foto) de lager gelegen grotten in.
De paden naar de hoger gelegen grotten zijn zÚ vaak gebruikt en dus niet meer zo betrouwbaar. Deze mag alleen gebruikt worden, als je een gids bij je hebt.

De Gomantong grot (ten zuidwesten van Sandakan) is verdeeld in twee grotten: de Simud Hitam en de Simud Putih.
Zwaluwen, die hier hun kostbare nestjes maken, en vleermuizen delen de grotten met duizenden insecten, die tussen de guano (mest) leven, dat verspreid ligt op de grond.

De Simud Hitam (de grot met de zwarte vogelnestjes) is het meest toegankelijk.
Het heeft een echte grot-opening en een houten voetpad om je te beschermen tegen de guano, dat her en der verspreid ligt op de grond. Hier krioelt het van de mieren en kakkerlakken. De grot is slecht 5 minuten loopafstand verwijderd van het ontvangst- en registratiecentrum. De grot is 30 meter breed en wel 100 meter hoog.
Deze "zwarte" nestjes worden door de zwaluwen gemaakt met speeksel, gemixt met veren. Het speeksel droogt op en de nestjes worden hard.

xx


Foto: Nick en Jessica


Foto: Pasca Nabben

De Simud Putih is groter (de grot met de witte vogelnestjes), maar minder gemakkelijk toegankelijk. Je vindt hem boven de Simud Hitam in de steile rotswand. In deze grot worden de belangrijke vogelnestjes geoogst, die bestemd zijn voor de verkoop. Deze vogelnestjes zijn gemaakt van puur speeksel (zonder de veertjes).
Al eeuwen worden deze vogelnestjes verkocht aan China. Ze worden nog steeds naar dit land geŽxporteerd en het is daar een prijzige delicatesse.

De oogst van de vogelnestjes staat onder controle van het Wildlife Department om overexploitatie te vermijden. Oogsten wordt slechts twee keer per jaar toegestaan. De mannen, die oogsten, moeten een speciale licentie hebben om twee keer per jaar te mogen oogsten.
Ze klimmen omhoog naar het "plafond" van de grot met rotan ladders, touwen en stokken, die zorgvuldig aan elkaar zijn gebonden. Het is voor de mannen een gevaarlijke onderneming. 

De allereerste nestjes worden geoogst tussen februari en april, wanneer de vogels hun eerste nest van het jaar klaar hebben. Het lijkt wreed, maar de zwaluwen gaan direct een tweede nest maken, dat dan ongemoeid wordt gelaten. Hier gaan ze de eieren in leggen en deze worden uitgebroed. Wanneer de jonge zwaluwen hun ouderlijk nest hebben verlaten, wordt ook dit nest geoogst. Dat is tussen juli en september. De vogelnestjes vertegenwoordigen een waarde van 500 US dollars per kilo.

Ga je naar de Gomantong grotten, zorg er dan voor, dat omstreeks 17.15 er nog bent. Dan zul je genieten van de miljoenen vleermuizen, die door een opening in de grot op weg gaan op zoek naar hun nachtelijk diner.
Tegelijkertijd komen de zwaluwen terug om hun nest op te zoeken voor de nacht. Het is een spectaculair gezicht om deze dieren door elkaar te zien krioelen.
Het is echter ook de ultieme gelegenheid voor roofvogels, zoals adelaars, om hier hun maaltje uit te kiezen.
xx

Bamboo ladders

Het WWF beschrijft de Gomantong Grot als "de beste beheerde grot met eetbare nestjes in de wereld"
De lokale bevolking beheren de vogelnestjes en maakten het tot een delicatesse: de vogelnestjes soep.
Ik probeerde het een paar dagen later en het is best lekker. Het smaakte een beetje naar vanille en banaan met slierten, dat de resten waren van het nest.

Looking for birds nests
Klimmen en verzamelen - Foto: Nick en Jessica

De touwladders
De touwladders. Foto: Pasca Nabben

 

 |

Sabah Hotel
Sabah Hotel Sandakan

Sabah Hotel Sandakan

Gelegen iniet van het hart van Sandakan centrum, is het Sabah Hotel een ideale uitvalsbasis om Sandakan te ontdekken. Het stadscentrum is slechts 1 km verwijderd en het vliegveld kan worden bereikt binnen 30 minuten. Bezoekers van het hotel vermaken zich met de volgende topattracties die in deze stad te vinden zijn: Agnes Newton Keith Home, Japanese Cemetery, Basel Christelijke Kerk van MaleisiŽ.
De faciliteiten en diensten, geboden door het Sabah Hotel, garanderen een plezierig verblijf voor gasten. Het hotel biedt 24-uur roomservice, gratis wi-fi in alle kamers, 24-uur beveiliging, dagelijkse schoonmaak, cadeau-/souvenirwinkel om gasten een maximaal comfort te garanderen.
Het hotel heeft 116 prachtig ingerichte kamers voor gasten, elk met aparte woonkamer, spiegel, beddengoed, internet (draadloos), draadloos internet (gratis). Hotelfaciliteiten als bergwandelpaden, hot tub, fitnesscentrum, sauna, zwembad (buiten) bieden alle gelegenheid om te ontspannen na een drukke dag. Wat de reden van uw bezoek aan Sandakan ook is, het Sabah Hotel is de perfecte keuze voor een enerverende vakantie.

Meer informatie en foto's: Sabah Hotel <click> 

Kakkerlakken. Guano op de leuning. xx

 

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite