MALAYSIA
SITE

Penang
-- Air Hitam Dam
-- Balik Pulau
-- Batu Ferringhi
-- Batu Maung
-- Botanic Gardens
-- Bussen Penang
-- Busstation Sg Nibong
-- Cheong Fatt Tze
-- Chowrasta Bazaar
-- Clocktower
-- Escape Pretpark
-- Exclusieve Hotels
-- Fietsen op Penang
-- Fort Cornwallis
-- George Town
-- George Town-kaart
-- Gertak Sanggul
-- Hard Rock Hotel
-- Hawker Stalls
-- Hawker Centre
-- Hop-0n Hop-off Bus
-- Hotels
-- Hotel Reserveren
-- Jelutong
-- Kapitan Kling Moskee
-- Kek Lok Si
-- Kerachut - turtles
-- Kerachut - foto's
-- Khoo Kongsi
-- Komtar
-- Kuan Yin
-- Liggende Boeddha
-- Massage strand
-- Monkey Beach
-- Pasar Malam
-- Penang Hill
-- Penang Wegenkaart
-- Pulau Jerejak
-- Pulau Payar
-- Pulau Payar - duiken
-- Saint Anne's Church
-- Satelliet foto
-- Shopping
-- Slangentempel
-- Spice Garden
-- Stoepa's Penang Hill
-- Straits Quay
-- Swettenham Pier
-- Tanjung Bungah
-- Teluk Bahang
-- Vleermuizentempel
-- Vlooienmarkt
-- Wandelen in G'town
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club Maleisië
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Links
Contact
  

Gertak Sanggul
Ben van Wijnen

Gertak Sanggul Beach is het laatste strand aan de zuidkust van Penang, terwijl je naar het westen rijdt langs de kust van Zuid-Penang. Het heeft een stil en verlaten strand, waar de visserbootjes in het water dobberen. Het strand van Gertak Sanggul strekt zich uit tot ver terug in Teluk Kumbar, wat ook een ander druk vissersdorp is."

The fisherboats of Gertak Senggul

 

Wie vanuit Georgetown naar het zuiden rijdt, passeert de beroemde Penang Bridge en het internationale vliegveld Bayan Lepas om uiteindelijk in Teluk Kumbar aan te komen. Opgelet hier, want er is een kleine afslag naar rechts, die ons naar Gertak Sanggul zal leiden. Dit plaatsje ligt in het zuidwesten van Penang.
We rijden nog even door de nauwe straatjes van Teluk Kumbar. Links passeren we enkele restaurantjes, maar al snel wordt de weg breder. Al snel begint de weg zich langs de zee te slingeren. We rijden tussen de bomen door en hebben af en toe een panoramisch uitzicht op zee onder Penang. Hier en daar zijn spiegels geplaatst, omdat de bocht onoverzichtelijk is.

Deze slingerende weg is zo'n 4 kilometer lang en is één van de mooiste wegen van het eiland. De weg eindigt bij een mooie baai, waar visserlui aan het werk bij hun boot of bij de pier.
Loop gerust even de pier op om een goed zich te krijgen op Gertak Senggul en de omgeving. Je ziet de boten, die vlak aan het strand liggen en de lommerrijke plekjes op het strand.
De bomen staan half op het strand en geven een heerlijke schaduw. De bergen rondom deze baai zijn groen van de vele bomen.
Je kunt het leven in een langzamer tempo ervaren in deze slaperige kustkampung, kijkend vanaf het witte zandstrand terwijl vissers naar de gammele pieren trekken met hun dagelijkse vangsten
Er strekt zich één lange weg uit met aan beide zijden huisjes: Gertak Senggul.
xx

Het is een vredig plaatsje. Naast de visserij verdienen de inwoners ook hun geld met het verbouwen van tropische vruchten, zoals durian, mangosteen en ramboetan. De meeste producten worden op de markt in Georgetown te koop aangeboden.
De tijd lijkt in Gertak Sanggul te hebben stil gestaan. Er is een enkel restaurantje (Hai Boey Seafood), waar men heerlijk krab of andere vis kan eten. We ontdekken tussen de huizen een klein Chinees tempeltje, waar we naar binnen kunnen. De wierook komt je al tegemoet. Het plaatsje ademt een rust uit, die eigenlijk ongewoon is voor Penang. Wie denkt, dat hier dan wel Maleiers zullen wonen, komt bedrogen uit, want het merendeel van de bevolking is Chinees. De vredige sfeer en de schone lucht, die uit de ruige heuvels net buiten het dorp komt, maken dit een geweldige plek voor een picknick op bijna elk moment van de dag. Als je van vissen en zandstranden houdt, dan is Gertak Sanggul zeker de plek die je moet bezoeken.
De naam Gertak Sanggul is ontstaan tijdens de 2e Wereld Oorlog. Penang was toen bezet door de Japanners. De Maleise dames droegen hun haar normaliter in een knotje (in het Maleis: Sanggul). Maar op de fiets over de hobbelige paadjes fietsten kwamen de knotjes los en hadden ze lang haar. De Japanners noemden de plaats daarom Gertak Sanggul.

Teh beach of Gertak Senggul

Aan het eind van deze weg kan men keren. Er is een U vorm. Verder kun je niet. Hier bevindt zich ook een bushalte voor de lokale bevolking. Je kunt namelijk ook Gertak Senggul met de bus bereiken. De bus vertrekt vanaf de Komtar. Je neemt dan busnr. 67 of 80. De rit duurt 1:15 minuten.
In deze zuidwestelijk hoek van Penang loopt er een bergachtig pad, dat van Gertak Sanggul naar het gebied Pulau Betong gaat. Het is geen steile en moeilijke rit, het vereist alleen wat inspanning voor het klimmen met de fiets, slechts een bepaald gedeelte van het pad, dat rotsachtig is. Dit pad geeft je een fijn gevoel en je kun je bloot te stellen aan de frisse lucht van zee en bos. Dit pad is alleen begaanbaar te voet, met de fiets, of bromfiets. Af en toe is het een beetje smal, maar de voldoening is groot.


In het Chinese tempeltje

xx


Het bergachtige pad van Gertak Sanggul naar het gebied van Pulau Betong

 

 

 

   Ben van Wijnen

 

 

 

 

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite