MALAYSIA
SITE

Negeri Sembilan
-- Negeri Sembilan
-- Seremban
-- Exclusieve Hotels
-- Gemas
-- Nilai
-- Port Dickson
-- Seri Menanti
-- De Westkust
 
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

Gemas
Ben van Wijnen

"De Jungle Railway is een van de geweldige treinreizen van Zuidoost-AziŽ, over het hele schiereiland MaleisiŽ door zijn ruige binnenland. Officieel staat het bekend als de East Coast Railway Line (ECRL). Je reist met de Jungle Railway van Johor Bahru nabij de grens tussen Singapore en MaleisiŽ in het zuiden, naar Tumpat bij de grens met Thailand aan de oostkust."


Gemas

Gemas is een plaatsje in Negeri Sembilan (hoofdstad Seremban). Het is opmerkelijk, dat je in dit kleine stadje op het belangrijkste knooppunt van het Maleisische spoorwegnet bent en ongeveer halverwege tussen Kuala Lumpur en Singapore. Het treinstation in Gemas is de belangrijkste schakel in het spoorwegennet, omdat het de kruising is tussen oost en west, wanneer je uit het zuiden komt.
Er is niet veel te doen of te zien, maar het kan zijn, dat je een paar uur moet wachten op de volgende trein of dat je uiteindelijk in Gemas moet blijven overnachten. Het is een klein stadje en je kunt in 10 minuten rond het centrum lopen.
Treinen van de Jungle Trein rijden naar Tumpat, in de buurt van Kota Bharu en de Thaise grens. Naar het zuiden zijn de belangrijkste stops Johor Bahru en Singapore. In westelijke richting rijden treinen naar Butterworth, via Kuala Lumpur. Aangezien Gemas een druk knooppunt is waar treinen uit alle richtingen stoppen, betekent dit dat de balie van de kaartverkoop voor het grootste deel van de avond en nacht open is.
Het oude treinstation van Gemas werd gebouwd in 1922 en sinds die tijd was het station een 'impuls' dat de inwoners van het stadje, omdat de trein oost en west op het Maleise schiereiland verbond. Het oude treinstation werd echter in 2013 vervangen door een nieuw treinstation, niet ver van de oude (zie foto).
Hoewel het station is verplaatst naar een nieuw gedeelte, blijft nog veel bij het oude. De oude rijtuigen syaan nog steeds op de een een afgesloten gedeelte van de rails. Gewoon wachten op de tijd, dat ze worden weggehaald.
Veel mensen hopen dat de politici rekening zullen houden met het oude treinstation en er een museum of een historisch monument van het station zullen maken. Het is belangrijk, dat toekomstige generaties de geschiedenis van onze spoorwegontwikkeling ooit kunnen zien en ervaren.
Gezien het belang van Gemas als spoorweghub en verder onbelangrijk is, komen de meeste reizigers per trein naar Gemas.
Er is in Gemas een winkelcentrum met een grote verscheidenheid aan goederen, die hier worden verkocht aan de groothandel en de lokale bevolking. Het winkelcentrum heeft 750 winkels en werd begin deze eeuw geopend. Onder de items zijn hier o.a. handwerk artkelen, meubels en kleding, zoals kleding, sjaals, telesales, stropdassen en andere textielartikelen. Daarnaast zijn er ook diverse trouwaccessoires, auto-accessoires en huishoudelijke accessoires, zoals vazen, tapijten en gordijnen.
xx  

Net zoals de meeste kleine steden in MaleisiŽ, is er in Gemas niet met logica gebouwd. Om de zoveel kilometer zie je langs de hoofdweg enkele wijken. Dit betekent dat het geheel van Gemas, als je deze omliggende dorpen telt, alleen kan worden bezocht, als je een auto tot je beschikking hebt. De straten, die het dichtst bij het treinstation liggen, bieden echter alles wat je nodig hebt (hotels, winkels, restaurants, internet) en ....... op loopafstand, zodat je alles gemakkelijk bezoeken zonder een taxi te nemen.

Winkelen is eenvoudig. Als je van goedkope vervelende plastic kleding en schoenen houdt, heb je geluk. Een 7-eleven vind je als je de tweede straat rechts neemt, vanaf het station.

En er wacht een nogal opwindende avondmarkt op je ....... wanneer je langs de kleine stalletjes wandelt, die alleen 's avonds worden opgebouwd, zie je voornamelijk accessoires, aanstekers, zonnebrillen, speelgoed, streetfood en cadeautjes, die ideaal zijn als souvenir. Iedereen, die uit de teleurstellende keuken van de treinen heeft leren kennen, moet beslist Curry Point of Wang Lai probereb in de rij van winkeltjes links op straat (rechts van de uitgang van het station). Hier is het heerlijk eten, want beide buren zijn verrassend van goede kwaliteit en hebben een goede prijs-kwaliteitsverhouding.
Er is een internetcafť in de buurt van het treinstation. Sla rechtsaf bij de eerste kruising en na ongeveer 50 m aan de rechterkant is een kleine deuropening met een bord "cybercafť".

Er zijn budget slaapmogelijkheden heel dicht bij het station, kijk naar grote "Hotel"-borden, dichtbij de uitgang van het station. Ze zijn eenvoudig, hoewel ze een wastafel in elke kamer standaard is. De ingangen van deze hotels blijven 's nachts open, maar het vinden van iemand om je binnen te laten, na een late aankomst, kan een uitdaging zijn. Wees niet bang om hangjongeren in de buurt om hulp te vragen; ze zijn misschien gewoon de eigenaar.

Wie met de Jungle Trein wil reizen kan op de "treinbanner"hieronder klikken. Zo kan ik de site in stand houden.


 

 


Easy Bustickets Online boeken:

klik op de banner voor reservering

xx

Gemakkelijk treintickets boeken
cheap booking
klik op de banner voor reservering

 

 

    Ben van Wijnen

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2023 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite