MALAYSIA
SITE

Jungle
-- Belum Park
-- Endau Rompin
-- Gemas (Jungle Train)
-- Gua Musang - Raften
-- Gua Musang -Klimm.
-- Honingbeer -Sun Bear
-- Jerantut
-- Jungle Trein
-- Kancil (dwerghert)
-- Kenong Rimba Park
-- Kuala Gandah-Olifant
-- Kuala Lipis
-- Neusaap
-- Neushoorns
-- Neushoornvogel
-- Orang Asli
-- Orang Oetans
-- Silver Leaf Monkey
-- Sungai Ketiar -Olifant
-- Naar Taman Negara
-- Taman Negara
-- Taman Negara -rugzak
-- Taman Negara -Tahan
-- Taman Negara -Resort
-- Tasik Bera
-- Tasik Chini
-- Temerloh
-- Tijgers
-- Ulu Muda (Kedah)
-- Ulu Muda Tour
-- Vuurvliegjes
-- Zwarte Panter
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

OLIFANTEN OPVANG
IN KUALA GANDAH (PAHANG)

"Wij kwamen aan het eind van de ochtend aan. Het was nog erg rustig in het park waardoor we een kijkje achter de schermen mochten nemen en kennis hebben mogen maken met (het verzorgen van) de olifanten en de vrijwilligers die geweldig werk verrichten!
Wij zagen in ieder geval dat ze goed worden verzorgd! Verder ontzettend leuk om zelf een olifant eten te geven uit je hand en de natte slurf motoriek te ervaren!
Een aanrader!"

Het olifanten opvangcentrum bevindt zich bij de plaats Lanchang (er gaat een smalle we naar het noorden en dan moet je voor een BP-station ), vervolgens linksaf bij de volgende kruising. Vanaf hier rijd je naar het noorden en kom je borden tegen, die naar het opvangcentrum zullen loodsen.
Het opvangcentrum bevindt zich midden op het schiereiland van West-MaleisiŽ. Ongeveer 150 kilometer van Kuala Lumpur of (nog beter) twee uur rijden vanaf KL. Over de nieuwe snelweg (Kuala Lumpur - Kuantan) gaat het ietsje sneller.

Het centrum heeft tot doel om olifanten, die ergens grote schade toebrengen aan gewassen of dorpen te vangen. Vervolgens mee te nemen naar Kuala Gandah en hen vervolgens weer te herplaatsen in een Nationaal Park, waar genoeg ruimte voor hen is. Gevangen olifanten worden op deze wijze dus herplaatst.

De leiding van het opvangcentrum is in handen van het Malaysian Department of Wildlife and National Parks. Het centrum werd opgericht in 1989. De bezoekers krijgen een goede indruk, hoe er wordt omgegaan met ťťn van de grootste zoogdieren op aarde. Werkolifanten worden getraind om andere olifanten te begeleiden in het proces om herplaatst te worden in andere Nationale Parken. Bezoekers worden uitgenodigd om met de olifanten te water te gaan (baden) en een ritje op hun rug te maken. De jonge olifanten hebben gevoel voor humor, dus kijk uit als je op hun rug wilt klimmen.

Het team voor de herplaatsing van olifanten werd opgericht in 1974. Men startte toen met het vangen van probleemolifanten, die telkens weer schade aan de omgeving en dorpen brachten en men zette deze weer uit in Taman Negara.  De laatste 25 jaar is het zo'n succes geweest, dat men zo'400 olifanten in ťťn van de Nationale Parken heeft uitgezet. De populatie van de de wilde olifant groeide van zo'n alarmerende 500 naar zo'n 1200 in 2013.


De wilde olifant benaderen....

Hoe vangt men zo'n wilde probleemolifant?
Als zo'n wilde olifant, die schade aanbrengt aan plantages of kampongs, wordt gesignaleerd, wordt het "Elephant Translocation Team" opgeroepen. Hun eerste taak is, wanneer ze de olifant hebben gelokaliseerd, om hem te verdoven. Dit is een karweitje,dat soms wel een week kan duren. Als de olifant eenmaal verdoofd (groggy; niet bewusteloos, hoor) is, volgt de volgende uitdaging. De probleemolifant zit er natuurlijk niet op te wachten om meegenomen te worden en op een vrachtauto geladen te worden.
Twee oudgediende olifanten van het opvangcentrum nemen plaats, ieder aan een kant, naast de groggy wilde olifant. Deze oudgediende zijn twee getrainde olifanten Chek Mek en Mek Bunga. Deze zullen de wilde olifant meeloodsen naar de wachtende vrachtauto.
Mentompian, een 26 jaar oud vrouwtje uit Burma, en Abot, een vrouwelijk teenager uit Johor, worden al getraind om de oude olifanten op te volgen.


Chek Mek en Mek Bunga leiden de wilde olifant de jungle uit.

xx

Zonder de hulp van Chek Mek en Mek Bunga zou het onmogelijk zijn om de wilde olifanten uit de jungle te halen. Wanneer deze twee eenmaal naast de groggy, wilde olifanten staan, wordt er een ijzeren ketting om de schouders van de wilde olifant gedaan. Chek Mek en Bunga Mek leiden zo de wilde olifant veilig de jungle uit naar de wachtende vrachtauto.
De gevangen olifant wordt door het team met een truck over de weg naar een nieuwe beschermd gebied gebracht. Heel vaak kan de vrachtwagen daar niet komen en moet er nog een groot stuk met een stevige boot worden afgelegd.

 


Ze leiden de wilde olifant naar de truck.

De trainers in Kuala Gandah zullen zich uiteraard inspannen om de dieren van alles te laten doen. Je mag een ritje op ze maken en je mag met ze de rivier in. Neem echter droge kleding mee, of je badspulletjes.
Hoe kom je in Kuala Gandah

Breng een vroeg bezoek aan de olifanten en maak dan gebruik van de "Elephant Man". Je huurt hem in en je krijgt eerste klas informatie en zodoende kan hij het werk blijven doen, dat hij 14 jaar doet!
Alle activiteiten beginnen om 2.15 nm dus..... Ook al ben je met groep, vraag toch de "Elephant Man". Als je aankomt ga dan direct door naar het opvangcentrum.
Red het regenwoud........ en je redt het "vlaggenschip" van het machtige regenwoud.

Over de weg :Vanaf Kuala Lumpur neem je de snelweg naar de oostkust. Je neemt de afslag Lanchang.
Nadat je de tol hebt betaald ga je rechtsaf. Het is nu alsmaar 12 kilometer rechtuit.
Stoor je niet aan andere borden, zoals Kuala Lipis, Bentong.

Met de trein : KTM Bhd verzorgt busdiensten vanaf het station in Jerantut.

Met de Bus :

We zijn met de taxi vanuit de Gouden Driehoek naar Pekililing busstation gegaan (kost RM5) (dit busstation is in het noorden van KL)
Vandaar de Ekpress bus genomen naar Temerloh. Kijk even rond op busstation maar kan bijna niet missen, want staat levensgroot op ticketcounter waar je de kaartjes voor welke bestemming kunt kopen. (kaartje kost nu RM8)

Tijdens de reis loop je even naar voren en zeg tegen de chauffeur dat je je in Langchang Centrum (voor wat het door moet gaan) afgezet wil worden.

In Lanchang komt er wel iemand naar je toe die je voor een vergoeding naar Kuala Gandah wil brengen. Naar Kuala Gandah is het vanuit het dorp nog een 10 tot 15 minuten tot het opvangcentrum.

Terug hebben we ook afgesproken dat de zelfde jongen ons weer kwam ophalen.

Bus kaartje gekocht naar KL (wederom RM8)
De bus reis duurt ongeveer 1,5 uur en is goed te doen er is zelfs veel ruimte in de bus en ik heb lekker achterover een beetje naar buiten kunnen kijken.

Op Pekeliling busstation weer een taxi gescoord. Loop even weg van het station want op het station willen ze alleen zonder meter rijden en dan kost het veel meer (RM 25 ipv RM5,60)

Wij zijn vroeg naar Kuala Gandah gegaan alleen hadden we de pech dat de "elephant man" er niet was maar we hebben even een poosje gewacht en het was absoluut de moeite waard om er naar toe te gaan.
Zou zeker weer gaan wanneer ik in de gelegenheid kom
Met openbaar vervoer is zeker een aanrader

Jos Alblas                             


Wat kun je er allemaal doen
- Ritje op de olifanten
- De olifanten voeren
- Met de olifanten de rivier in

Al eens op de rug van een olifant gezeten of met een olifant de rivier in geweest? In het olifantencentrum Kuala Gandah kan het. U kunt een excursie naar het olifantencentrum als onderdeel van uw reis door Van Verre laten verzorgen.

Van Verre Reizen organiseert voor u individuele reizen op maat naar MaleisiŽ. Van Verre Reizen is reisspecialist voor maatwerkreizen naar AziŽ, met een groot reisaanbod naar MaleisiŽ. Kwaliteitsreizen met goede prijs-kwaliteitsverhouding. Alles kan! U geeft uw wensen aan, wij stellen uw unieke MaleisiŽ reis samen. Bekijk onze MaleisiŽ reizen op onze website. Maatwerk: uw eigen route door het prachtige MaleisiŽ.

Google

    Ben van Wijnen

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2023 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite