MALAYSIA
SITE


 
Perak
-- Bukit Merah
-- Bidor
-- Gopeng/ Caves/Rafting
-- Gopeng/ Tea Valley
-- Ipoh
-- Kampar/ oude tinstad
-- Kuala Kangsar
-- Lumut
-- Mangrove/ K. Sepetang
-- Pangkor
-- Pangkor Laut
-- Pulau Jarak
-- Tapah/ to the Cameron
-- Taiping
-- Teluk Intan
-- The forgotten bridge
-- Tua Pek Kong Tempel
-- De Westkust
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Reisverslagen
De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Reisaanbiedingen
Links
Contact
  

Gaharu Tea Valley
Ben van Wijnen

"Gaharu is ook bekend als agarwood - een gewaardeerde houtsoort, die gebruikt wordt om parfum. Eťn van de grootste in zijn soort in MaleisiŽ, ze bieden tour aan voor iedereen. Zij gebruiken hun eigen busjes om je naar verschillende locaties van de plantage te brengen. De tourguides vertellen in het kort over de geschiedenis en het gebruik van agarwood aan de bezoekers. . en voel je vrij om vragen te stellen."


De toegangspoort van de Chinese Muur van de Gaharu Tea Valley

Gopeng is weer zo'n onbekende plaatsje in MaleisiŽ. De meeste bussen, auto's razen erbij, over de nabij gelegen snelweg. Wat men echter niet weet, is, dat Gopeng een een heel bijzondere theeplantage heeft. Het is de "Gaharu Tea Valley", waar de thee niet op de eerste plaats komt. Iets anders levert veel meer geld op. Daarover zo meteen meer.
De lokale bevolking noemt de Gaharu Tea Valley ook wel "de Great Wall of Gopeng", omdat men een driemeter hoge poort onder door moet, die lijkt op de Chinese muur. Je kunt over de muur een wandeling maken van 8 kilometer.
Als je eenmaal op een theeplantage bent geweest, dan weet je, dat de thee geplukt wordt van struiken. Zo wordt het op de Cameron Highlands gedaan met de BOH-thee. Hier in Gopeng plukt men de theeblaadje van de meest kostbare bomen in de wereld..
Deze thee heeft ook een medicinale werking, zegt. Zo zou het goed voor diabetici, mensen hoge bloeddruk etc. De thee is hier dan ook prijzig. Een rondleiding over de plantage gebeurt dan ook met een bestelbusje. Na betaling stapt men in en je wordt naar een punt gebracht op de plantage. Hier stapt men uit en je kunt dan iets bekijken. Het busje rijdt ondertussen verder. Even later volgt er een ander busje, waaruit mensen stappen en jij weer in kunt stappen. Een soort busdienst door de plantage.... Er zijn verschillende stopplaatsen.


De Gaharu Tea Valley
 

De haltes tijdens de rondrit:
  1. Het uitkijkpunt. Dit is het hoogste punt van de Gaharu Tea Valley en het is een gebouw van twee verdiepingen, zodat je de gehele plantage kunt bekijken. Je kunt hier ook een video over de plantage zien.
  2. Huggin Park. Dit is een klein gedeelte, waar men de stam van de bomen heeft beschilderd. Bijvoorbeeld heeft men een giraf op de stam geschilderd. Je kunt hier ook een versnapering kopen.
  3. Lovers Park. Een verstrengeling van een paar eeuwenoude bomen, die elkaar lijken te omarmen als geliefden. De lokale naam is hier: "Lover Trees". Je moet even een trap af om deze te bewonderen.
  4. De Hoga Outlet & Deli Hoga. Dit is de winkel, waar je de thee kunt kopen. Er is een restaurantgedeelte, waar je ook iets kunt eten. Probeer eens de HOGa-ijsjes of de  HOGA-eieren.
xx


De thee zelf heeft een aangename houtachtige geur, die een kalmerende werking heeft. Een slokje van deze thee zal u kalmeren en uw zintuigen herstellen van uw innerlijke balans. Het is gemaakt van 100% pure Gaharu bladeren, geen conserveringsmiddelen, geen kunstmatige kleurstoffen, suiker-vrij en cafeÔne-vrij! Perfect op elk moment van de dag. Het is hoog in antioxidanten, wat goed is voor je algehele welzijn.
De thee wordt verkocht in 10 theezakjes per doos (1,5 g). Het is ook te koop als losse thee, zodat u kunt genieten van de volle bladeren, zoals ze geplukt zijn.

Thee is echter niet belangrijkste in deze vallei. Van het hout, agarwood, maakt men de grondstof voor de parfumindustrie. De bomen worden als het ware geÔnfecteerd door een schimmel, waardoor de boom een beschermende sterk geurende hars gaat afscheiden en een soort vermolming van het hout optreedt. Uit dit hout de kostbare intensief geurende olie gehaald d.m.v. destillatie.

 

Agarwood, ook wel bekend als oud, oodh, agar, aloeswood of lign-aloŽ, is een donkere harsachtige kernhout dat zich vormt in Aquilaria en Gyrinops bomen. Wanneer zij besmet zijn met een soort van te worden schimmel, vormt zich een infectie. Voorafgaand aan infectie is het kernhout geurloos en relatief licht en bleek gekleurd.
Als de infectie voortschrijdt wordt de hars donker en aromatisch in reactie op de schimmel, waardoor een zeer dichte, donker, hars ingesloten in het kernhout zit. De hars van het ingesloten hout wordt over het algemeen gaharu of agarwood genoemd en wordt gewaardeerd in vele culturen om zijn karakteristieke geur, en het wordt dus ook gebruikt voor wierook en parfums .

Agarwood is een unieke houtsoort dat recent ook wordt gebruikt in Westerse parfums; een houtsoort die waarschijnlijk ook meteen de duurste is.
Eersteklas agarwood is ťťn van de duurste natuurlijke grondstoffen ter wereld. De prijzen konen in 2010 voor superieur zuiver materiaal oplopen tot US $ 100.000 per kg. Tegenwoordig zijn er ook vervalsingen.
xx

 

Agarwood is ťťn van de vele namen. De meest gebruikte naam is de Arabische naam Oudh of Oud (spreek uit als Ďoedí); andere namen zijn agar, aloehout, adelaarshout, agalocha, aguru, gaharu en de Latijnse naam Aquilaria.

 

 

    Ben van Wijnen

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite