MALAYSIA
SITE

Jungle
-- Belum Park
-- Endau Rompin
-- Gemas (Jungle Train)
-- Gua Musang - Raften
-- Gua Musang -Klimm.
-- Honingbeer -Sun Bear
-- Jerantut
-- Jungle Trein
-- Kancil (dwerghert)
-- Kenong Rimba Park
-- Kuala Gandah-Olifant
-- Kuala Lipis
-- Neusaap
-- Neushoorns
-- Neushoornvogel
-- Orang Asli
-- Orang Oetans
-- Silver Leaf Monkey
-- Sungai Ketiar -Olifant
-- Naar Taman Negara
-- Taman Negara
-- Taman Negara -rugzak
-- Taman Negara -Tahan
-- Taman Negara -Resort
-- Tasik Bera
-- Tasik Chini
-- Temerloh
-- Tijgers
-- Ulu Muda (Kedah)
-- Ulu Muda Tour
-- Vuurvliegjes
-- Zwarte Panter
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

ENDAU - ROMPIN
Johor National Park  

"We verbleven drie nachten in Endau Rompin en waren de enige toeristen in het Orang Asli dorp: Kampong Peta. We werden opgehaald met een 4x4 in Kahang, en hadden een mooi programma. We kregen een zeer warm welkom bij de inheemse bosbewoners. We leerden over de lokale cultuur en pogingen om deze te ondersteunen, verbleven in een authentiek bamboehuis en hadden heerlijke maaltijden met lokale ingrediŽnten met uitzicht op de rivier en het eindeloze regenwoud. Onze zeer deskundige gids liet ons medische planten, dierenvallen en lokale spellen zien. We gingen de rivier af op vlotten en we maakten nachtwandelingen en nachtcruises."

 

Endau-Rompin National Park, is het tweede nationale park, dat op het schiereiland ligt. Het heeft een grootte van 48.905 hectare  en maakt deel uit van het het oeroude tropische regenwoud, dat MaleisiŽ bedekt. Het park dankt zijn naam aan de rivieren Endau en Rompin, die door het park stromen. Het ligt op de grens van de deelstaten Johor en Pahang. Rotsformaties hebben diepe kloven en ravijnen gevormd met mooie watervallen. Het tropische regenwoud van Endau is dus heuvelachtig en het zandsteenplateau vormt de waterscheiding tussen verschillende rivieren.
 

xx

De drie hoofdrivieren in het Park Endau-Rompin hebben vele stroomversnellingen en natuurlijk heeft ieder zijn eigen mooie waterval. De mooiste waterval is ongetwijfeld de Buaya Sangkut waterval in  de Jasin-rivier. Deze is 40 meter breed en 120 meter hoog. De Orang Asli geloven, dat wanneer je de ogen in de waterval wast, ze mooit meer blind kunnen worden. De waterval is het resultaat (beloning) van uren door het oerwoud lopen en over heuvels klimmen, die een adembenemend schouwspel laten zien over de toppen van de bomen.

 

Botanisten hebben hier vele nieuwe soorten van flora en fauna gevonden langs de rivieren en op de nabij gelegen heuvels. Het meest spectaculaire was wel de ontdekking van de waaierpalm. Deze "Livistonia Endauensis" komt veelvuldig voor in het oerwoud op de heuvels en op het plateau van Gunung Janing Barat. Er liggen nog verschillende schatten in het oerwoud verborgen, die wachten tot ze ontdekt worden.
Het observeren van wilde dieren in het tropische regenwoud is erg moeilijk, want de dieren zijn terughoudend  en er is een dichte vegetatie. Recente studies hebben echter aangetoond, dat Endau-Rompin  de grootste populatie heeft aan de Sumatraanse neushoorns. Maar u kunt ook oog in oog komen te staan met herten, zwarte panters, tapirs, olifanten en tijgers.


Voor de vogelliefhebbers is Endau-Rompin de woonplaats van 250 verschillende soorten vogels., waaronder de belachelijk kleine "refocus peculate". Dit is een kleine specht van de grootte van een duim. Er zijn echter ook adelaars en de beroemde neushoornvogels.
The Orang Asli (de oorspronkelijke bevolking), die hier leeft, behoren tot de stam van de Jakun. 
De bewoners van de jungle hebben nu hun woonplaats in Kampung Peta. Ze zijn zeer goede oerwoud specialisten. Ze hebben lang genoeg in de jungle gewoond om iedere geur, geluid, spoor in het de grond te herkennen. Hun vakkundigheid stelt hen in staat om het voedsel voor hun dagelijkse behoefte op te sporen en om gevaar te vermijden. Zelfs stelt hun vakkundigheid hen in staat om in de jungle direct "groene medicijnen" te vinden om ziektes en slangenbeten te bestrijden. 

Er zijn jungle tochten te maken in Endau-Rompin. Ze zijn in vergelijking met Taman Negara goedkoper. Je trekt dan vier dagen door de jungle met een gids en ontdekt zodoende het oerwoud met zijn dieren. 
Eten en accommodatie (tent) is bij de prijs inbegrepen. Je kunt vanuit Nederland wel iets regelen, maar je kunt het best in MaleisiŽ contact opnemen met ťťn van de vele reisagenten en daar boeken. 
Om een vergunning te krijgen moet je twee pasfoto's en een kopie van je paspoort hebben.
Endau-Rompin is bereikbaar na een rit van van 5 uur uit Kuala Lumpur. Het Park heeft twee ingangen: Kampung Peta en Nitar. 

Wat je meeneemt in de jungle
Wat je niet doet!
1. Badkleding 1. Rotzooi achterlaten.
2. Sport- of wandelschoenen 2. Neem al het afval weer mee terug!
3. Slippers/ sandalen 3. Beschadig geen planten of bomen.
4. Jumper 4. Maak geen overbodig lawaai.
5. Pet 5. Blijf gezond. Neem geen risico's door in bomen of op 
6. Toilet artikelen rotsen te klimmen.
7. Insecten bestrijdingsmiddelen. (Baygon) 6. Luister altijd naar het advies, dat de gids jou geeft.
8. Een comfortabele rugzak voor de tocht 7. Blijf bij de groep. Je kunt gemakkelijk verdwalen. 
9. Zaklamp /Flessen water
10. Energie snacks/ chocolade

 

    Ben van Wijnen

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite