MALAYSIA
SITE

Melaka
-- A'Famosa Waterpark
-- Cheng Hoon Teng
-- Dutch Burgers
-- Geograhér Café
-- Melaka - Ontdekken
-- Freeport Outlet
-- Hop-on Hop-off Bus
-- Hotels
-- Jonker Street (Walk)
-- Krokodillenboerderij
-- Maritiem Museum
-- Melaka - KL by bus
-- Melaka - Nu
-- Melaka - Vroeger
-- Melaka - Plattegrond
-- Menara Taming Sari
-- Monorail
-- River Cruise
-- Pulau Besar
-- Pulau Udan
-- Puri Hotel
-- St. John Fort
-- VOC
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club Maleisië
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Links
Contact
 



 

Melaka

Melaka Dutch Burgers.
Ben van Wijnen

“Als Batavia niet net iets eerder dan Melakka veroverd zou zijn, zou de stad waarschijnlijk centrum zijn geworden van het Nederlandse imperium in Azië”

De Nederlandse kerk.

De Nederlanders (VOC) veroverden Malakka in 1641 op de Portugezen. We zijn daar gebleven tot de laatsten weggingen in 1825. Zij hadden beroepen, zoals handelaar, ambtenaar of administrateur. De meeste Nederlanders bouwden "in den vreemde" een nieuw bestaan op.
Natuurlijk zijn er in deze periode Nederlanders geweest, die een Aziatisch meisje hebben getrouwd en daarna ook kinderen hebben gekregen. Deze kinderen kregen dus een Nederlandse achternaam en leven nog steeds in Maleisië. Deze Eurasians verenigden zich tot "Malakka Dutch Burgers". Het is de kleinste groep Eurasians, die nog in Maleisië leeft.
Inmiddels hebben ze een Maleise levensstijl, maar ze zijn nog heel trots op hun Nederlandse afkomst. Deze Nederlandse afstammelingen spreken uiteraard geen Nederlands meer.

 

Een handvol Dutch Burgers ,die in Malakka wonen, zien nog dagelijks de Nederlandse erfenissen: het huis van de gouverneur (het Stadhuys), de Christ Church, St Pauls Hill met zijn Nederlandse grafstenen. Er zijn ook nog verschillende huizen uit de Nederlandse tijd, vooral te vinden in Heerenstraat en Jonkerstraat, oude Nederlandse namen die nog steeds bekend zijn, hoewel de straten nu officieel anders heten: Jalan Tun Cheng Lok en Jalan Hang Jebat. Die buurt wordt trouwens in de volksmond nog steeds "Kampung Belanda" genoemd.


Collage van de Malakka Dutch Burgers.

Velen zijn in al die jaren niet in Malakka blijven wonen, maar zijn verhuisd naar andere delen van het land.
Ze wonen o.a. in Kuala Lumpur, Johor Bharu of Seremban. Sommigen wonen op Penang, maar anderen zijn verhuisd naar andere delen van de wereld, zoals Australië, Canada of Verenigde Staten.
Om de Malakka Dutch Burgers bij elkaar te krijgen is dus een heel moeilijk karwei. Aan de namen zijn ze wel te herkennen, want ze hebben namen zoals, De Witt, de Wind, Westerhout, Van Huizen, De Vries, Van Dort, Koek, Valberg en Minjoot. Maar het probleem is, dat ze tegenwoordig overal wonen.
De Familie Westerhout bijvoorbeeld, stamt af van een welgestelde Nederlandse familie, waarvan enkele leden in Malakka terecht zijn gekomen. De Westerhouts is een Nederlands-Eurasian familie, die tijdens het Engels bezetting, vanwege hun kennis en ervaring met bestuurszaken, tot de toplaag van de Britse koloniale administratie gingen behoren. In hun midden verkeerden hoge ambtenaren en magistraten. Daarnaast bleven de Westerhouts onder het Engels bestuur ook landeigenaren en bezaten onder meer plantages.

Dennis de Witt (een Malakka Dutch Burger) startte het Malaysian Dutch Descendants Project. Een project om deze Dutch Burgers bij elkaar te krijgen. Ze willen een herwaardering van hun afkomst en een herbeleving van hun identiteit.
Dennis de Witt begon in 2001 met een jaarboek van het Centraal Bureau van Genealogie in Nederland. Hierin stonden details over mensen die ooit in Malakka geleefd moesten hebben. Ook over zijn voorvader "Petrus Johannes De Witt", die in 1816 in Malakka arriveerde vanuit Kaapstad. Hij was koopman en trouwde later met een dochter van Adriaan Koek, de latere gouverneur van Malakka.
Volgens hem moeten er nog zo'n 600 - 1600 Malakka Dutch Burgers in Maleisië wonen.

xx

Om ze allemaal bij elkaar te krijgen een groot karwei, maar in de zomer van 2004 is hij erin geslaagd.
Zo'n 150 Dutch Burgers ontmoetten elkaar in het boomkantoor van de VOC in Melakka. Het boomkantoor was een douanekantoor, waar havengelden werden geïnd. Tegenwoordig heet dit "The Atlas Ice Building".
Ze hadden veel te bespreken en maakten daarna een wandeling door Malakka, waar hun voorvaderen eens woonden.
 
Dennis de Witt is zeker van plan door te gaan met zijn zoektocht naar de Malakka Dutch Burgers. Momenteel wil hij samen met een Nederlandse onderzoeker (drs. P. Ten Hoorn) een Dutch Malaysian Friendship Organisation opzetten.
Dennis de Witt zocht het uit en kwam erachter dat zijn familie via New York (destijds New Amsterdam) en Zuid-Afrika in Melakka terecht gekomen is.

Melaka / Malacca /Malakka
Tegenwoordig heet de stad: Melaka
Tijdens de Britse overheersing geschreven als "Malacca".
Tijdens de Nederlandse overheersing werd het geschreven als "Malakka" (of zelfs als "Slavenburgh").
Door de Moren werd het als "Mulaqua" geschreven.

 

In de tempelCheng Hoon Teng

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite