MALAYSIA
SITE

Vervoer
-- Terengganu
-- Kuala Terengganu
-- Kuala Terengganu - Hotels
-- K.T. Bus Terminal
-- Kuala Besut
-- Kuala Besut Bus
-- Kuala Besut Hotels
-- Ketiar (Olifant)
-- Jerteh
-- Cukai
-- Terengganu Eilanden
-- Lake Kenyir
-- Pasir Raja Forest Reserve
-- Penarik
-- Perhentian Islands
-- Pulau Gemia
-- Pulau Kapas
-- Pulau Kapas Resorts
-- Pulau Lang Tengah
-- Pulau Redang
-- Pulau Redang Resorts
-- De Oostkust
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club Maleisië
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Links
Contact
  

CUKAI/ KEMAMAN
wie zal het zeggen?
Annelies Wigman

"De stad is zo genoemd vanwege de ligging nabij de monding van de rivier de Kemaman , waarbij belastingen en heffingen werden opgelegd op het rivierverkeer, vooral tijdens de Britse koloniale periode. Cukai is de grootste stad in het zuiden van Terengganu en de ligging tussen de hoofdsteden Kuantan en Kuala Terengganu en de nabijheid van de oliestad Kerteh hebben van Cukai een belangrijk commercieel centrum voor de regio gemaakt."


Cukai, een blik op de rivier.

 

In Maleisië zie je regelmatig een stad/dorp op verschillende manieren geschreven. Dus kan je de stad, waar je naar aan ’t zoeken bent, niet letterlijk op je routekaart vinden, wanhoop niet, één of twee lettertjes verschil, dat maakt in Maleisië niet uit.
Chukai wordt op het ene verkeersbord met “h” geschreven en op het volgende dus zonder.
Dat Cukai ook wel Kemaman genoemd wordt, komt omdat het vroeger twee kleine dorpjes waren, die nu aan elkaar gegroeid zijn tot één stadje.

Maleisië is onderverdeeld in provincies met ieder een eigen regering en die provincies zijn weer onderverdeeld in districten. Cukai ligt in het district Kemaman, waarschijnlijk dat daarom de locale bevolking het altijd over Kemaman heeft en niet over Cukai.
Cukai ligt 15 minuten rijden van Cherating en een uur van Kuantan. Wij vinden het een leuk stadje en voor ons, vanuit Paka, is het drie kwartier rijden, dus een heel leuk alternatief voor de “grote” stad Kuantan.
In Cukai is er vorig jaar een hele straat met nieuwe winkels geopend. Je kunt in al die winkels heerlijk rondsnuffelen. Voor de minder avontuurlijke eters, heb je hier ook een Pizzahut en een KFC.
Nog steeds wordt er volop gebouwd, dus ben benieuwd wat er nog meer voor winkels komen.

Cukai heeft een “megamall”, Centre Point genaamd, met daarin een soort V&D, die The Store heet. Deze winkelketen kom je in heel Maleisië tegen. De megamall is niet erg bijzonder. Er staan veel winkels in het complex leeg, maar er is één winkel, die wij iedere keer bezoeken. Dat is de “Kemaman Music Centre”, de winkel ligt aan de rechterkant bij de officiële ingang. Kun je hem niet vinden, ga dan maar op het geluid af! Deze winkel is in de hele omgeving bekend, vanwege de goede kwaliteit van illegale DVD’s. Je betaalt ietsje meer dan op de straat, maar de kwaliteit is altijd goed.

De megamall in Cukai

Een lekker kopje koffie bij "Hai Peng Kopitiam".

Beneden in de kelder van de megamall heb je winkeltjes met sarongs en batiklappen. Hier verkopen ze ook de originele Maleise batiklappen van het merk “Noor Arfa”.
Als we in Cukai zijn, gaan we altijd eerst bij “Hai Peng Kopitiam” op de koffie. Hai Peng Kopitiam is “het” koffiehuis van Cukai. Hier kun je de heerlijkste koffie drinken en ook een hapje eten. De “Pasta Vongole” is “pedas”, maar zeer smaakvol. Pedas is het Maleise woord voor "heet".
In deze straat, de Jalan Sulaimani, zijn veel winkels. Pas als je zo’n winkel binnengaat, zie je wat ze er allemaal hebben. Dat is vaak heel veel!! Iets verderop in die straat, heb je de enige winkel in Cukai, waar je alcohol kan kopen.
Weer net voorbij deze winkel heb je de wetmarket van Cukai, leuk om eens overheen te lopen. Ook verkopen ze er rieten manden, tenminste toen wij er een keertje waren. Naast de wetmarket is de taxistandplaats.
Nog weer verderop in die straat heb je “Restoran Tong Juan”, bij het typen van die naam krijg ik al water in mijn mond. Het Chinese restaurant staat bekend om zijn “Stuffed Crab”, maar ook de andere gerechten, die ze hier serveren, zijn prima. Kijk maar eens op hun website www.stuffedcrab.com

Annelies wil per sé met de bus vanuit het busstation.
Het busstation
Bootjes op het water
De Sungai Cukai

Maar Cukai heeft nog meer te bieden. Je kunt achter het busstation langs de rivier lopen. Leuk uitzicht over de rivier met al die bootjes op het water. Daar achter het busstation kan je eten bij de “foodstalls”. Wij kopen ons eten altijd bij stalletjes waar het druk is. Wij veronderstellen, dat de locale bevolking weet, waar ze gaan eten. En je weet dat het eten daar dus nooit lang ligt. Meestal word je eten trouwens klaargemaakt, terwijl je wacht.
Wij zijn in Maleisië nog niet ziek geweest en ik heb de Kruidvat “Diarreeremmer” dus nog steeds ongebruikt in de kast liggen.
Er werd steeds aan ons gevraagd: “Heb je de reuzen vissen achter de Chinese tempel al gezien? Ze zitten in een betonnen bak en zijn wel 2 meter lang!!”
We werden erg nieuwsgierig, dus zijn op zoek gegaan naar deze reuze vissen. Moeilijk te vinden dat wel, maar heel bijzonder!!

Na veel gezoek zagen we ineens, in een heel klein straatje, de Chinese Tempel. Wij naar binnen, in de tempel niets bijzonders. Een Chinese man, die in de tempel bezig was, zei tegen ons: “Fish, fish?”
Elke “blanke” die hier loopt, komt voor die vissen, want verder is er echt niets. De “fish” bleek achter de tempel in een oude schuur te zitten. Wij naar binnen en inderdaad in een enorme betonnen bak met een stuk gaas erover “zwommen” twee enorme vissen. Ze hadden niet veel bewegingsruimte, dus eigenlijk heel zielig. Wij hadden nog nooit van zulke enorme vissen gezien.

De reuzenvis van Cukai

Met de Kerst waren we in de dierentuin van Kuala Lumpur en daar zagen we die vissen weer. Het zijn “Arapaima Gigas” en ze kunnen wel 4! meter lang worden. Cukai ligt in de provincie Terengganu, dit is één van de twee provincies in Maleisië, waar Moslims van de conservatieve PAS-partij in de locale regering zitten. Het weekend in deze provincie is op vrijdag en zaterdag. Op vrijdag zijn veel winkels en restaurants gesloten, dus geen geschikte dag om Cukai te gaan verkennen.

Plattegrond van Cukai 1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

Center Point

 Kemaman Music Store

Hai Peng Kopitiam, het koffiehuis

Winkeltje, waar je alcohol kunt kopen

Wetmarket

Taxi standplaats

Restaurant Tong Juan

Hotel

Wandelpad langs de rivier

Busstation

Chinese tempel met bijzondere vissen

Straat met nieuwe winkeltjes

Pizzahut

KFC

 

Gemakkelijk boeken: Bustickets Online:

Klik op deze banner om te reserveren

 

Gemakkelijk boeken: Trein Tickets
cheap booking
Klik op deze banner om te reserveren

 

 

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite