Fort Cornwallis
Ben van Wijnen
"Fort Cornwallis, het vroegere verdedigingsbolwerk van het eiland Penang. De Britten lieten het fort in 1786 op een wal bouwen om de handelsroute te beschermen tegen de mogelijke aanvallen van piraten of de Fransen. Direct na binnenkomst in het fort zie je het standbeeld van Francis Light Verder binnen de muren is weinig te zien. Alleen nog het kruithuisje is nog over. En aan het einde staan enkele kanonnen. Het lijkt, dat men nu bezig is om de muren te restaureren."

Het stervormige Fort Cornwallis is gebouwd op de plek, waar Francis Light en zijn bemanning aan land
kwam op 11 augustus 1786. Hier bezette hij het eiland Penang voor de prins van Wales. Daarvoor behoorde Penang toe aan de sultan van Kedah. Toevalligerwijs was 11 augustus ook de verjaardag van prins Charles en
daarom noemde hij Penang "het eiland van de prins van Wales".
In het begin was het fort opgebouwd uit een palissade van stammetjes van
de nibong-palm, maar dit werd spoedig vervangen door een stenen fort.
Op oude schilderijen en prentbriefkaarten wordt Fort Cornwallis
afgebeeld met een gracht er omheen. Binnen de muren zijn dan ook diverse gebouwen te zien. Hiervan zijn in het fort alleen nog het kruithuis en kapel over. Fort Cornwallis is het best bewaarde fort op het schiereiland.
Fort Cornwallis werd op 8 september 1977 door de regering tot een officieel, historisch monument verklaard.
In 1805 waren er plannen om het fort verder in het binnenland opnieuw op te bouwen. Dit zou echter betekenen, dat men een gedeelte van de zakenwijk van de stad zou moeten slopen. Dus is dat plan niet doorgegaan en staat het fort nog steeds op zijn oude plek.
Het fort Cornwallis werd één van de eerste Europese gebouwen op Penang. Het is waarschijnlijk ook het enige overgebleven Britse fort in dit deel van de wereld.
Het fort is vernoemd naar de gouverneur-generaal van Bengalen, Charles Marquis Cornwallis.
Francis Light heeft het fort ontworpen om de haven te beschermen tegen Franse aanvallen. In deze periode namelijk bereikte de rivaliteit tussen Groot-Brittannië zijn hoogtepunt.
Na de vijandelijkheden tussen de twee landen in 1816 verloor het fort zijn belangrijkheid en Frankrijk haar hoogtepunt.
Seri Rambai Kanon (boven)
In het fort Cornallis zijn verschillende kanonnen, maar geen één is zo beroemd als de Sri Rambai. Het staat, na binnenkomst, links aan
de zeezijde. Het is het pronkstuk van het fort en wordt door iedereen bewonderd. Hoe kwam dit Nederlandse fort op dit Engelse koloniale fort?
Het is moeilijk te geloven dat het middelpunt van Fort Cornwallis – het "Seri Rambai" kanon – een Nederlandse oorsprong heeft, maar dat is het soort verborgen historisch juweeltje dat je hier kunt vinden.
De geschiedenis van het kanon in de Straat van Malakka begon in het begin van de 17e eeuw toen officieren van de Verenigde Oost-Indische Compagnie het aan de sultan van Johor schonken in ruil voor handelsconcessies. In 1613 viel het sultanaat van Atjeh Johor aan en vernietigde het, veroverde de sultan en nam Seri Rambai mee naar Atjeh.
Tegen het einde van de achttiende eeuw werd het kanon door Atjeh naar Selangor gestuurd en naast een van de forten op de heuveltop van de stad opgesteld. In 1871 lanceerde de Britse koloniale regering een aanval op de stad in Selangor, nadat piraten een Penang-junk hadden ingenomen, waarbij de vierendertig passagiers en bemanningsleden omkwamen, en het schip naar Selangor hadden gebracht. Na een reeks schermutselingen en de komst van ondersteunende troepen en artillerie, werd de stad in brand gestoken, de forten afgebroken en de Seri Rambai naar Penang gebracht.
Het verlies van het kanon werd diep gevoeld in Selangor: een lokale profetie beweert dat de stad pas zijn vroegere eminentie zal herwinnen als het kanon wordt teruggegeven.
Het kanon werd oorspronkelijk tentoongesteld op de Esplanade van George Town; in de jaren vijftig werd het verplaatst naar Fort Cornwallis, waar het sindsdien is gebleven.
Dit kanon werd door de Nederlanders (VOC) aangeboden aan de
Sultan of Johor. Een lange reis volgde. Het werd geschonken aan de Atjeërs en nog later kwam het te staan in Kuala Selangor (bekend om
zijn vuurvliegjes). Uiteindelijk werd het eigendom van de Britten en in 1871 kwam het te staan in het huidige Fort Cornwallis.

Aan dit koperen kanon is nog een leuk verhaal verbonden.
Volgens de lokale legende gelooft de bevolking, dat een vrouw
die geen kinderen kan krijgen, zwanger kan worden als ze bloemen plaatst in de loop van het kanon. Uiteraard wordt dit dan vergezeld door wel diverse gebeden.
In Cornwallis tref je een ruimte aan met de geschiedenis van het fort.
Verder tref je er een souvenirwinkels aan met handwerkartikelen en een amfitheater, waar lokale muziek en dansfestivals worden opgevoerd.
Dit fort is één van de meest toeristische attracties voor de lokale bevolking en buitenlanders geworden van Penang.
Het standbeeld van Francis Light zie je direct na binnenkomst in het fort. Hier kun je op de foto gaan met een hoed en wapen uit de tijd van Francis Light. Het fort is één van de erfgoedstukken in Georgetown.
Openingstijden: 8:30 vm tot 7:00 nm dagelijks
Toegangsprijs: RM1.00 per persoon
Adres: Padang Kota Lama,
10200 Penang, Malaysia
Verblijfsduur bij Fort Cornwallis: ongeveer: 1 uur
Fort Cornwallis ligt vlakbij de Clocktower en bij de Swettenham Pier, waar men naar Langkawi en Medan vertrekken kan.
 |
xx |
|
Gemakkelijk boeken: Bustickets Online:

Klik op deze banner om te reserveren |
xx |
Gemakkelijk boeken: Trein Tickets

Klik op deze banner om te reserveren |
