MALAYSIA
SITE

Penang
-- Air Hitam Dam
-- Balik Pulau
-- Batu Ferringhi
-- Batu Maung
-- Botanic Gardens
-- Bussen Penang
-- Busstation Sg Nibong
-- Cheong Fatt Tze
-- Chowrasta Bazaar
-- Clocktower
-- Escape Pretpark
-- Exclusieve Hotels
-- Fietsen op Penang
-- Fort Cornwallis
-- George Town
-- George Town-kaart
-- Gertak Sanggul
-- Hard Rock Hotel
-- Hawker Stalls
-- Hawker Centre
-- Hop-0n Hop-off Bus
-- Hotels
-- Hotel Reserveren
-- Jelutong
-- Kapitan Kling Moskee
-- Kek Lok Si
-- Kerachut - turtles
-- Kerachut - foto's
-- Khoo Kongsi
-- Komtar
-- Kuan Yin
-- Liggende Boeddha
-- Massage strand
-- Monkey Beach
-- Pasar Malam
-- Penang Hill
-- Penang Wegenkaart
-- Pulau Jerejak
-- Pulau Payar
-- Pulau Payar - duiken
-- Saint Anne's Church
-- Satelliet foto
-- Shopping
-- Slangentempel
-- Spice Garden
-- Stoepa's Penang Hill
-- Straits Quay
-- Swettenham Pier
-- Tanjung Bungah
-- Teluk Bahang
-- Vleermuizentempel
-- Vlooienmarkt
-- Wandelen in G'town
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club Maleisië
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Links
Contact
 



 

Bazaar Chowrasta
Wet Market

"De markt van Chowrasta wordt omringd door vele traditionele winkels, van eetgelegenheden, boodschappen tot kleding, terwijl de binnenkant slagerij, zeevruchten, groenten en fruit heeft. Als u tijdens de lokale culturele viering bezoekt, kunt u de lokale zelfgemaakte gerechten proeven, zoals de miniatuur mooncake met traditionele en creatieve unieke smaken. Ik hou gewoon van hun mintsmaak."

Bazaar Chowrasta

Bazaar Chowrasta is de bekende "wet market" op Penang Road. Een "wet market" is een overdekte markt, waar je behalve fruit, groente en levensmiddelen òòk vlees en vis kunt kopen. De vis wordt nat gehouden met water. De grond is dus nat (wet).
De naam Chowrasta komt uit het Urdu en betekent zoiets als: kruising. De eerste handelaren op de markt waren Indiërs en ze kwamen uit een dorp, dat Chowrasta heette. Zo kwam het aan zijn naam.
Deze markt bevindt zich vlakbij de Komtar. Dit is het grote, ronde flatgebouw in het centrum van de stad.
De luchtbrug even oversteken en Penang Road oplopen. Tegenover het politiebureau bevindt zich de Bazaar Chowrasta. Wanneer de gebruik maakt van de Free Shuttle bus moet je er bij halte nr.# 12 uit.
Deze kleurrijke markt wordt veelal bezocht door de lokale bevolking. Je vangt hier een glimp op van het dagelijkse leven van de Penangites.
Het is hier goedkoper, dan in een supermarkt of winkelcentrum. Zo is de prijs van nootmuskaat hier 30% lager dan in de supermarkt.


De beste tijd om de markt te bezoeken is in de ochtenduren. Bij binnenkomst zie allerlei winkeltjes en je denkt dat het een levensmiddelen markt is. Er liggen ook veel gedroogde vruchten.
Als je de winkeltjes voorbij loopt, kom je op de "wet market".
Nu merk je dat vis deze markt domineert.
De vis is 's morgens vroeg aangevoerd en er wordt gehandeld. Niemand vindt het vervelend, dat je even komt kijken. Men wil graag op de foto.
Er is bij deze bazaar ook een eerste verdieping. Er is geen lift, dus je neemt de trap naar boven.

Daar vind je veel kleding (sarongs, batik) en stoffen. Probeer eens Sam's Batik Shop als je in de buurt bent.
Op de eerste verdieping bevindt zich ook een uitgebreide tweedehands boekwinkel. Het is de moeite waard om deze ook eens te bezoeken.

Naast de markt vind je de "jual murah". Dit betekent: goedkoop. Het is een kleine Maleise markt. Hier kun je goedkoop petten, t-shirts, sarongs, rugzakken en tassen aanschaffen, maar ook nep-horloges en nep-parfum.

Aan de achterzijde van Chowrasta wordt 's morgens een straatmarkt gehouden.

xx

De winkeltjes aan het begin.


Geschiedenis:
Het gebied rond Chowrasta markt was, sinds het midden van de 19e eeuw,een nederzetting van Tamils uit Kadayanallur in het zuiden van India (in het huidige Tamil Nadu). In feite was het hele stuk van George Town van Market Street via Chulia Street, Penang Road en Transfer Road een groeiende Indiaanse nederzetting die in omvang na verloop van tijd minder werd. Alleen Little India en diverse andere delen van de stad bleven over.

In de jaren 1870 en in het bijzonder 1880 was er een massale toestroom van Chinese immigranten, die de plaats van de Indiërs in namen, zoals in Campbell Street, Kimberley Street en Cintra Street. Zelfs de van oorsprong Indiase Chulia Street kreeg een make-over, toen veel Kantonese en Hakka Chinezen er kwamen wonen.

Om die reden werd Chowraste bekend als "Kelinga Ban San" (Hokkien), wat "Zuid-Indiase markt" betekent. Tot op de dag van vandaag zijn er nog winkels langs Lebuh Tamil, die worden geleid door Tamil-mensen van de Chowrasta markt.

Het eerste permanente marktgebouw werd gebouwd in opdracht van de "Commissioners of the Municipality of George Town" (gemeenteraad) in het jaar 1890 en kostte toentertijd 16.471 dollar. Het gebouw, dat gelijkvloers was, bleef onveranderd tot 1960.

xx

Vis en nog eens vis.

In 1961 werd de oude markt gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe gebouw, wat 1.310.000 dollar ging kosten. Dit marktgebouw staat er "heden ten dage" nog steeds. Toen het klaar was, was het één van de eerste gebouwen in Penang, die was uitgerust met roltrappen. Dit leverde grote ogen op bij de gebruikers van de roltrap. Er waren ook vier service liften. Beide zijn inmiddels weggehaald.

De Chowrasta markt net zoals andere markten in Maleisië van veel belang voor de lokale bevolking, die hier hun dagelijkse booschappen doen. Het bijzondere van deze markt is, dat de geschiedenis veel langer is, dan de markten van vele andere Maleise steden.

Het marktgebouw is tussen 2013 en 2017 gerenoveerd om de vergrijzende markt te verjongen en uit te breiden. De renovatiewerken zijn in januari 2017 afgerond.

Verblijfsduur: ½ à 1 uur
Kosten: niets

Winkeltjes. xx

 

Artists impression van de nieuwe Chowrasta

 


Cheong Fatt Tze- The Blue Mansion

In Georgetown is The Blue Mansion (Cheong Fatt Tze) de perfecte keuze voor reizigers die Penang en omgeving willen bekijken. Vanaf hier kunnen gasten genieten van eenvoudige toegang tot alles wat de levendige stad te bieden heeft. Dankzij de praktische locatie liggen alle belangrijke trekpleisters in de buurt van het hotel.
Het The Blue Mansion biedt tevens vele faciliteiten om uw verblijf in Penang zo aangenaam mogelijk te maken. Enkele voorbeelden van faciliteiten die dit hotel biedt zijn gratis wi-fi in alle kamers, 24-uur beveiliging, dagelijkse schoonmaak, cadeau-/souvenirwinkel, draagbare wi-fi verhuur.
Aanvullend beschikken alle gastenkamers over een variëteit aan voorzieningen als plasma tv, handdoeken, aparte woonkamer, internet (draadloos), draadloos internet (gratis), om zelfs de meest veeleisende gast te tevreden te stellen. Het hotel biedt vele unieke recreatiemogelijkheden zoals hot tub, zwembad (buiten), tuin. Geniet van ongeëvenaarde dienstverlening en de prestigieuze uitstraling van het The Blue Mansion.

Meer informatie en foto's: Cheong Fatt Tze- The Blue Mansion |klik nu|

 

Door via deze site te boeken blijft deze onafhankelijke, niet commerciële site bestaan.

 

  Ben van Wijnen

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite