MALAYSIA
SITE

Algemeen
-- Afdingen
-- Batik
-- Boeken
-- Chinese Maleiers
-- Chinees Nwjr 2024
-- Drinkwater
-- Feesten in MaleisiŽ
-- Fietsen in MaleisiŽ
-- Geschiedenis MaleisiŽ
-- Homestay in MaleisiŽ
-- Klimaat en Geld
-- Kid Club MaleisiŽ
-- Koning - de huidige
-- Koophuis MaleisiŽ
-- Meren in MaleisiŽ
-- Pasar Malam
-- Pensioen MaleisiŽ
-- Politiek MaleisiŽ
-- Studeren MaleisiŽ
-- Strandhotels MaleisiŽ
-- Telefoneren
-- Tips
-- Trouwen MaleisiŽ
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

CHINESE MALEIERS

Kids
 

De Chinezen kwamen in het verleden naar MaleisiŽ, omdat hier toekomstmogelijkheden waren. Het was het beloofde land voor hen, want ze hadden in China een moeilijk en hard leven. Het is te vergelijken met Amerika, waar vroeger de emigranten naar toe trokken, omdat er ongekende mogelijkheden waren. De Chinezen kwamen naar MaleisiŽ om hun geluk te zoeken.

De strategie van hun voorouders heeft vrucht afgeworpen. De Chinezen, die naar MaleisiŽ kwamen, hebben bereikt wat zij wilden. Ze leven nu in welvaart in het land van de ongekende mogelijkheden: MaleisiŽ! .

Eigenlijk hebben ze dat niet allťťn in MaleisiŽ bereikt, wat ze wilden. Zij hebben zelfs de volledige controle over Singapore bereikt. Singapore is voor de Chinees niet het van origine. De Singapore Chinees en de Maleise Chinees waren oorspronkelijk bootvluchtelingen.
Het verschil is, dat zij die in Singapore landden erin slaagden om volledige controle over Singapore te bereiken. Maar zij die in MaleisiŽ landden, slaagden er niet in om de macht te krijgen over MaleisiŽ.

In MaleisiŽ leven de Chinezen in vrede met de Maleiers, de oorspronkelijke bevolking (Orang Asli) en de IndiŽrs. De Chinezen in Singapore hebben de macht in de politiek en in het parlement. In MaleisiŽ hebben de Maleiers de macht in de politiek en in het parlement.

In beide landen is het politieke systeem hetzelfde, maar de Maleiers domineren in MaleisiŽ en de Chinezen domineren in Singapore. Er is echter wel een groot verschil tussen de Maleiers, die in Singapore wonen en de Chinezen, die in MaleisiŽ wonen. De Maleiers in Singapore hebben een "normaal" leven, maar de Chinezen in MaleisiŽ hebben een luxe leven.

1 Malaysia

De voormalige premier van MaleisiŽ, Mahathir Mohamad, heeft het eens duidelijk gezegd: "Als je alle gebouwen, die eigendom zijn van de Chinezen, uit Kuala Lumpur weg haalt, blijft er een kampong over. Een gewoon Maleis dorp."

De meeste gebouwen zijn eigendom van Chinese Maleiers. Bij alle moderne winkelcentra in MaleisiŽ zijn eigendom van van Chinese Maleiers.

De Chinese Maleiers doen het fantastisch. Ze hebben niet alleen de controle over de middelgrote en grote steden op het schiereiland van MaleisiŽ, maar ook op Sabah en Sarawak. Ze hebben veel succes, kunnen goed studeren en leveren veel gespecialiseerde arbeidskrachten. Het schoolsysteem van de Chinese Maleiers gaat gelijk op met de beste schoolsystemen ter wereld. Veel Maleiers doen hun kinderen naar Chinese scholen.

 

De reputatie van hun privť universiteiten staat hoog aangeschreven en ze leveren veel talenten af aan de maatschappij. De Maleiers gaan meestal naar hun eigen universiteiten, die een gewone reputatie hebben.

Met betrekking tot het aantal banen in de collectieve en privť sfeer, is het de Chinees die overheerst. Het aantal Maleiers is gewoon minder. Het is nu eenmaal een prť, als je Mandarijn spreekt. Je hebt dan eenmaal een voorsprong, als je solliciteert naar een baan. Je komt ook eerder in aanmerking voor een betere baan.

Ten slotte, een jaarlijks onderzoek van het blad "Malaysian Business" heeft in MaleisiŽ geconstateerd, dat van de 10 rijkste mensen zijn, er 9 van Chinese afkomst zijn.
Hier is de lijst:

Mr Robert Kuok Hock Nien (Chinees, o.a. suikerrietplantages, olie, mijnbouw, hotels, handel)
Mr Tatparanandam Ananda Krishnan  (Tamil, o.a. olie, casino's, telecommunicatie, entertainment)
Tan Sri Lee Shin Cheng
Tan Sri Teh Hong Piow
Tan Sri Lim Kok Thay
Tan Sri Quek Leng Chan
Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary
Puan Sri Lee Kim Hua
Tan Sri Tiong Hiew King
Tan Sri Vincent Tan Chee Yioun

Dit is de werkelijkheid in MaleisiŽ, mijn geliefd land. Is de huidige overheid, die in sinds 1957 de macht heeft, wel eerlijk?
Wat willen de Chinese Maleiers nog meer? Ik denk, dat ik het weet, en ik denk, dat u het ook weet.


 

 

 

Gemakkelijk Bustickets Online boeken:

klik op deze banner voor reservering

 

Gemakkelijk Treintickets Online boeken
cheap booking
klik op deze banner voor reservering

 

 

  Ben van Wijnen

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite