MALAYSIA
SITE

De Highlands
-- Bukit Broga
-- Bukit Larut
-- Bukit Tinggi
-- Bussen van/naar Cameron
-- Cameron Highlands
-- Cameron H. Brinchang
-- Cameron H. Ringlet
-- Cameron H. Tanah Rata
-- Cameron H. Hotels
-- Cameron - Oostkust
-- Cameron Thee
-- Fraser's Hill
-- Fraser's Hill Hotel
-- Genting Highlands
-- Genting Casino
-- Genting Hotels
-- Gunung Jerai
-- Gunung Ledang
-- Lojing Highlands
-- Orang Asli Cam. H.
-- Orang Asli Senoi
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

Bukit Broga
Ben van Wijnen

"Voor mij persoonlijk is het terrein vrij moeilijk om de top te bereiken en ik gaf het bijna halverwege de klim op. Omdat ik misschien niet gewend was aan klimmen. Maar het uitzicht en de rotsen zijn het waard. Maar als ik opnieuw word uitgenodigd, ga ik waarschijnlijk niet."

Broga Hill

Broga is een kleine plaatsje, dat op de grens ligt van de deelstaten Selangor en Negeri Sembilan. Het ligt ongeveer 50 kilometer zuidelijk van Kuala Lumpur enongeveer 33 kilometer van Seremban, de hoofdstad van Negeri Sembilan. Broga ontleent zijn naam aan de rivier de Broga, die door het gebied stroomt. men vermoet, dat de naam Broga is afgeleid van Buragas, een mythisch dier, dat de bossen leeft.
Broga Hill staat ook bekend als Bukit Lalang. Deze naam is ontstaan door het grote aantal soorten gras, dat op de heuvel overvloedig groeit (lalang betekent gras, riet).
Het plaatsje Broga is bijzonder, want het ligt precies op de grens van de deelstaten Negeri Sembilan en Selangor. De heuvel ligt in Selangor, terwijl het plaatsje Broga deel uit maakt van Negeri Sembilan. Er is geen tekort aan palmolieplantages en rubberplantages rondom deze grensstad. In het plaatsje Broga, gebeurt alles in een langzaam tempo, want je ziet er bijna geen jongelui. De meeste van hen zijn waarschijnlijk vertrokken naar Kuala Lumpur om werk te zoeken. Voor onze fijnproevers: er zijn een paar goede restaurants in Broga aan de kant van Negeri Sembilan.

Broga stad is omgeven door de groene heuvels met een tropisch regenwoud en het ligt aan de rand van de Titiwangsa Range (berggebied). Eťn van de bezienswaardigheden hier is een Chinese tempel, die ongeveer 2 km afstand van de stad ligt. Het is een taoÔstische tempel deze ligt tegen een schilderachtige heuvel aan en de tempel wordt vaak bezocht door wandelaars, die Broga Hill gaan beklimmen. Het heeft unieke beelden van de Chinese dierenriem. Ook toevallig voorbijkomende wandelaars bezoeken deze Chinese tempel met zijn mooie beelden.

Chinese Tempel

De heuvel is ongeveer 400 meter hoog en is gemakkelijk door de meeste mensen te beklimmen. Een paar goede wandelschoenen (sportschoenen) is voldoende. Broga Hill ligt op zo'n 40 minuten rijden van Kuala Lumpur. De plek is niet bereikbaar met de lokale bus. Je moet naar het nabij gelegen Semenyih (Sentral) en van daaruit een taxi nemen of ander vervoer regelen.
De heuveltop is heel bijzonder, omdat er bijna geen bomen groeien. Dat is een ongewoon gezicht zo vlakbij het tropisch regenwoud. De resten van verbrande boomstammen geven aan, dat het gebied verwoest kan zijn door een bosbrand en dat er daardoor geen bomen meer groeien. Boven op de top heeft u een goed uitzicht op de omgeving en het is daardoor uitgegroeid tot een populaire picknickplaats en plaats waar men graag komt fotograferen. Op een winderige dag, als je eenmaal de top hebt bereikt, is het uitzicht uitstekend.

Het pad begint links van de oliepalmplantage en tegenover een konijnenpark (Rabbit Fun Land), waar men satť kan eten van konijnenvlees. De eigenaar van de plantage verdient tijdens de weekends en feestdagen aan de bezoekers door per auto RM 2,- te vragen voor het parkeren op zijn terrein.

Vanaf de top, heb je een wijds uitzicht over de vlaktes, bedekt met een combinatie van regenwoud, oliepalmplantages, dorpen en steden, samen met de verder gelegen bergen. 's Morgens vroeg, bij dageraad, stijgt de nevel van de grond op door de warmte van de zon. Het landschap krijgt dan een tapijt van witte wolkenflarden, die een surrealistische sfeer oproepen. Het uitzicht is echter prachtig!


Gezicht vanaf Bukit Broga

xx

 

   Ben van Wijnen

 

 

 

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite