MALAYSIA
SITE

Miri
-- Miri
-- Miri Airport
-- Miri Busstation
-- Miri - Bus Brunei
-- Miri Hotels
-- Miri Nightlife
-- Miri Plattegrond
-- Brunei
-- Niah, de Grotten
-- Sarawak
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Tijger

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
 Brunei
-de hoofdstad: Bandar Seri Begawan-

"BRUNEI ligt op Borneo bestaat uit twee delen die geheel omringd worden door MaleisiŽ. Het is een staat, die iets groter is dan Gelderland. Er zit veel gas en olie in de grond en daar profiteren de inwoners goed van. Vooral de sultan. Met een geschat vermogen van meer dan twintig miljard is hij ťťn van de rijkste personen op aarde. Niemand betaalt belasting, onderwijs en gezondheidszorg zijn gratis."

Het Sultanaat van Brunei ( Negara Brunei Darussalam ) officieel Nation of Brunei, "the Abode of Peace" is een klein, maar - dankzij aardgas en petroleumbronnen - zeer rijk land, dat op Borneo ligt. Het is omringd door MaleisiŽ en het is bijna een enclave in dat land, omgeven door Sabah en Sarawak. Strategisch ligt Brunei aan de Zuid-Chinese Zee, dichtbij de vitale vaarroutes, die de Indische en Stille Oceaan met elkaar verbinden. Het heeft een exclusieve, economische visserijzone, dat zich uitstrekt tot aan Louisa Reef in de zuidelijke Spratly-eilanden, hoewel het geen territoriale aanspraak maakt op de offshore-riffen.

Brunei is klein en fabelachtig rijke olierijke sultanaat met een bevolking van iets minder dan een half miljoen, als illegale immigranten uit landen als IndonesiŽ en de Filippijnen worden meegerekend.
Het is een lid van de Commonwealth en heeft een goed opleiding niveau en een goede gezondheidszorg. De inwoners zijn vrome moslims.


Het planken pad. 

 

De bloeitijd van het Sultanaat van Brunei vond plaats tussen de 15e en 17e eeuw, toen de controle zich uitstrekte over kustgebieden in het noordwesten van Borneo en de zuidelijke Filippijnen. Brunei kwam vervolgens in een periode van achteruitgang die werd veroorzaakt door interne strijd over Koninklijke opvolging, koloniale expansie van Europese machten en piraterij. In 1888 werd Brunei een Brits protectoraat.
Het kreeg de mogelijkheid om zich als staat aan te sluiten bij MaleisiŽ in 1963, maar trok zich terug uit de Federatie vanwege onenigheid over het bedrag van zijn olie-inkomsten dat aan de centrale regering in Kuala Lumpur zou moeten worden gegeven. Onafhankelijkheid werd bereikt in 1984. Dezelfde familie regeert al meer dan zes eeuwen Brunei.

De ruggengraat van de economie van Brunei is olie en gas, en de sultan van Brunei is, zoals bekend, een van de rijkste mensen ter wereld met een geschat persoonlijk vermogen van ongeveer 40 miljard dollar. Het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking ligt ver boven de meeste andere ontwikkelingslanden, en een aanzienlijk inkomen uit buitenlandse investeringen vormt een aanvulling op het inkomen uit de binnenlandse productie. De overheid zorgt voor alle medische diensten en subsidieert rijst en huisvesting.
Alle sectoren van de economie zijn vrij sterk gereguleerd en het overheidsbeleid is een vreemde mix van subsidies, protectionisme en aanmoediging van ondernemerschap. De leiders van Brunei proberen de gestaag toenemende integratie van het land in de wereldeconomie in evenwicht te brengen met het gemeenschappelijk belang.

Brunei is officieel een islamitische staat, met honderden grote prachtige moskeeŽn in het hele land. Verkoop van alcohol is verboden . Het binnenbrengen van vlees (anders dan zeevruchten) dat niet als "halal" is gecertificeerd (geslacht volgens de islamitische wet), is ook verboden.
Tijdens de vastenmaand Ramadan zullen veel winkels en restaurants open zijn. Eten, drinken of roken in het bijzijn van mensen die aan het vasten zijn, wordt echter als onbeleefd beschouwd en toestemming vragen is gepast.

 

Het grootste deel van de bevolking is Maleis (67%) en er is ook een aanzienlijke Chinese minderheid van ongeveer 15%, evenals een aantal inheemse volkeren, waaronder de Duson- stammen die stroomopwaarts in de jungle en in het Temburong- district (het kleinere oostelijke deel los van de rest van Brunei). Er is een groot aantal buitenlandse arbeiders die werken aan de olie- en gaswinning of in functies als restaurantpersoneel, veldwerkers en huishoudelijk personeel. De verhouding man / vrouw is 3: 2. Meer dan een kwart van de mensen zijn immigranten op korte termijn, van wie de meesten mannen zijn.

Brunei heeft vlakke kustvlakte die oploopt tot bergen in het oosten, met als hoogste punt Bukit Pagan op 1850 m, met enkele heuvelachtige laaglanden in het westen.
Er zijn geen tyfonen, aardbevingen, ernstige overstromingen en andere vormen van natuurrampen om mee te kampen, en de grootste milieuproblemen zijn de seizoensgebonden nevel als gevolg van bosbranden (die wordt veroorzaakt door illegale ontginning van land) in het nabijgelegen IndonesiŽ.

Nationale Feestdagen:

  • Onafhankelijkheidsdag: 1 januari

  • Nationale feestdag: 23 februari

  • Dag van de Grondwet: 29 september


Kampong Ayer

 

 

   Ben van Wijnen

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2021 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite