MALAYSIA
SITE

Penang
-- Air Hitam Dam
-- Balik Pulau
-- Batu Ferringhi
-- Batu Maung
-- Botanic Gardens
-- Bussen Penang
-- Busstation Sg Nibong
-- Cheong Fatt Tze
-- Chowrasta Bazaar
-- Clocktower
-- Escape Pretpark
-- Exclusieve Hotels
-- Fietsen op Penang
-- Fort Cornwallis
-- George Town
-- George Town-kaart
-- Gertak Sanggul
-- Hard Rock Hotel
-- Hawker Stalls
-- Hawker Centre
-- Hop-0n Hop-off Bus
-- Hotels
-- Hotel Reserveren
-- Jelutong
-- Kapitan Kling Moskee
-- Kek Lok Si
-- Kerachut - turtles
-- Kerachut - foto's
-- Khoo Kongsi
-- Komtar
-- Kuan Yin
-- Liggende Boeddha
-- Massage strand
-- Monkey Beach
-- Pasar Malam
-- Penang Hill
-- Penang Wegenkaart
-- Pulau Jerejak
-- Pulau Payar
-- Pulau Payar - duiken
-- Saint Anne's Church
-- Satelliet foto
-- Shopping
-- Slangentempel
-- Spice Garden
-- Stoepa's Penang Hill
-- Straits Quay
-- Swettenham Pier
-- Tanjung Bungah
-- Teluk Bahang
-- Vleermuizentempel
-- Vlooienmarkt
-- Wandelen in G'town
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

Botanic Gardens
Ben van Wijnen

"Erg mooie botanische tuin. Goed onderhouden, veel soorten planten en zeer divers.In de botanische tuin zijn regels, zoals niet eten, omdat de aapjes die in het naast gelegen bos wonen hierop af komen. Het is erg belangrijk je aan deze regels te houden. Kreeg vandaag plaats vervangende schaamte van Nederlanders die dachten in de tuin te kunnen picknicken. Vervelende aapjes tot gevolg en de vader van het gezin gaf het goede voorbeeld aan zijn kinderen door de apen een schop te verkopen.
Hou je aan de regels en het is een prachtig park. Vind je het moeilijk om aan je aan te passen, blijf asjeblieft weg en laat het park in zijn waarde."

De ingang van de Penang Botanic Gardens

De Penang Botanic Gardens bevinden zich ongeveer 8 km van het centrum van Georgetown. Hij is ontstaan uit een oude steengroeve (graniet) en was in 1884 reeds bekend als de "Waterfall Gardens". Achter in deze grote tuin bevindt zich momenteel het waterleidingbedrijf ("water supply"). Op hun terrein bevindt zich een 122 meter hoge waterval, die alleen op bijzondere dagen bezocht mag worden. Dit is de hoogste waterval van het eiland. Deze valt via diverse terrassen naar beneden.
Overigens, vermoed ik, dat deze alleen werkt als het hevig geregend heeft.

Je kunt de Botanic Gardens bereiken door busnr. 7 te nemen op het busstation, onder in de Komtar. Denk er wel om: de bus gaat 1x per uur. Koop bij een boekhandel een goede handleiding van de Botanic Gardens. Wij kochten bij de boekhandel "Popular" en deze koste RM8 (ca 2 Euro). Deze uitgebreide, nauwkeurige routebeschrijving was van Dr. Chris K. H. Teo.

Bij de ingang van de Botanische tuin stopt de bus bij het hek. Links van het hek zie je een slagboom met een kantoortje erbij: dit is de toegangsweg voor Penang Hill, die allťťn gebruikt mag worden door de bewoners.
Wij gaan door het mooie hek de Botanische tuin in. De toegang is gratis!
xx

We lopen hier op mooie geasfalteerde en betegelde paden, die ook gebruikt worden door de werknemers van het waterleidingbedrijf. 's Morgens wordt deze 29ha. grote tuin gebruikt door joggers, terwijl anderen de frisse ochtendlucht komen opsnuiven. Later op de dag zullen er nog eens honderden bezoekers komen. Sommigen komen voor de mooie bomen, anderen voor de planten in de kassen of te picknicken en weer anderen voor de apen.

De Botanic Gardens liggen in een dal, dat beschermd wordt door bergen. De warmte blijft tussen de bergen hangen en daardoor is het voor sommigen te warm.

De "canon balls" groeien langs de stam.

xx

Direct bij de ingang bevinden zich speciale bomen. De eerste, die we zien is de "rain tree".
Deze wijvertakte boom kun je op de foto boven zien. Deze is genomen bij de ingang van de Botanic Gardens. Hij geeft zeer veel schaduw en beschermt je tegen de regen. Deze hoort hier niet thuis, maar werd door de Engelsen uit Midden-Amerika gehaald.

De volgende is de zg. "cannon ball tree". Hier links op de foto. Deze boom is ook weer geÔmporteerd uit Zuid-Amerika en heeft prachtige bloemen, wanneer de boom in bloei is. Bij de "canon balls" kun je ook de "orchidee-achtige" bloem zien. Deze groeit later uit tot die grote ronde kanonsbal.

Dat "importeren van bomen" komt overigens wel meer voor in MaleisiŽ.
We denken hierbij aan de rubberbomen (hevea-boom), de schaduwrijke "rain tree" en ook aan de theestruiken, die we op de Cameron Highlands aantreffen.

Voor degenen, die het tŤ warm vinden om een wandeltocht door het park te ondernemen, rijdt er een treintje rond. Voor een luttel bedrag kun je instappen en een stukje meerijden. Dit treintje staat op u te wachten bij de ingang.

Rechts van de ingang zien we enkele kassen met zeldzame orchideeŽn. In andere kassen, die verspreid op het terrein liggen, groeien andere tropische planten, waarvan sommige ons bekend voorkomen, omdat het bij ons huiskamerplanten zijn. Aarzel niet; de deuren van de kassen zijn open en vrij toegankelijk voor ons.

 


Er lopen over het terrein enkele zeer leuke, slingerende paden en deze zijn rolstoelvriendelijk. Eekhoorns springen van boom naar boom. Apen slingeren van tak naar tak. Bij "lilly pond" kun je mooie lelies bewonderen en soms ontmoet je op ťťn van deze afgelegen paden een leguaan of een schildpad.
Overal staan bordjes bij de bomen: hoe ze heten, welke vrucht ze voortbrengen en waar ze vandaan komen.
Enkele bekende boomsoorten voor ons waren:  de bamboe, mangosteen, betelpalmen (Pinang Palm), tamarindes en lychee.

Let op de twee groene kleuren van de boom. Tweeslachtig?
De lychee-boom. Zou deze tweeslachtig zijn?


Voor sommigen zijn de apen het hoogtepunt. Ze zijn schattig om te zien en bezoekers willen graag de apen voeren. Probeer je te beheersen: juist door het voeren van de apen, worden zij agressief. De apen willen nog meer eten en graaien dus naar alles wat je bij je hebt: plastic tassen; fotocamera's, handtassen. Het beste is om slechts naar de apen te kijken. Zie, hoe ze van boom naar boom slingeren en bekijk hun gedrag.
In het park staan borden, waarop gewaarschuwd wordt, dat apen bij het voeren, agressief kunnen worden.
Overigens werden de apen te talrijk en men had er steeds meer last van. Het gouvernement heeft toen besloten, dat er een aantal gevangen moest worden. Dit heeft men gedaan en de gevangen apen heeft men losgelaten op het vasteland en wel op de berg Gunung Jerai. Wie op deze berg komt (niet ver van het eiland), ziet dus apen, die afkomstig zijn van Penang.

Graag niet voederen!
De apen. Graag niet voeren, anders worden ze agressief.

Wanneer je de Botanic Gardens wilt gaan bezoeken, kun je het best 's morgens gaan. Het is dan nog koel en er zijn nog geen toeristen. Je komt joggers tegen en de werknemers van de "water supply".
De verblijfsduur van de Gardens is ongeveer 2 uur, maar als je erg geÔnteresseerd bent, zul je er ongetwijfeld langer blijven.
De sfeer in de Gardens is heel gemoedelijk. Iedereen geniet van de dag. Men slentert, picknickt of is aan het joggen. Wij hadden het geluk, dat er een filmcrew opnames aan het maken waren bij de Lilly Pond. Toen ik van hem een foto maakte, was het ijs direct gebroken. We werden voorgesteld aan de acteurs en zelfs aan de filmdirector.

De filmcrew

Advies: Ga 's morgens
Tijdsduur: ca 2 uur
Toegang: gratis

 

 

  Ben van Wijnen

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite