MALAYSIA
SITE

Jungle
-- Belum Park
-- Endau Rompin
-- Gemas (Jungle Train)
-- Gua Musang - Raften
-- Gua Musang -Klimm.
-- Honingbeer -Sun Bear
-- Jerantut
-- Jungle Trein
-- Kancil (dwerghert)
-- Kenong Rimba Park
-- Kuala Gandah-Olifant
-- Kuala Lipis
-- Neusaap
-- Neushoorns
-- Neushoornvogel
-- Orang Asli
-- Orang Oetans
-- Silver Leaf Monkey
-- Sungai Ketiar -Olifant
-- Naar Taman Negara
-- Taman Negara
-- Taman Negara -rugzak
-- Taman Negara -Tahan
-- Taman Negara -Resort
-- Tasik Bera
-- Tasik Chini
-- Temerloh
-- Tijgers
-- Ulu Muda (Kedah)
-- Ulu Muda Tour
-- Vuurvliegjes
-- Zwarte Panter
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

Royal Belum State Park, Perak

"Wij verbleven twee nachten in Belum Rainforest Resort. Langs de rivier ligt een plek waar alle boten vandaan vertrekken. Daar hebben we een excursie geboekt (4 personen).
De excursie bestond uit viskwekerij bezoeken, Asli dorp, waterval, saltlicking en rafflesia bloem. Het is een enorm bijzonder gebied. Door de aanleg van een elektriciteitsdam is er een groot meer ontstaan. De combinatie van een regenwoud en het water is een fantastische ervaring.
Belum Rainforest vonden wij mooier dan Taman Negara."

Lake Temenggor - Foto van Linsay

Mariek Wernsen:

Wij (mijn man en kind) zijn op Banding Island geweest/ Lake Temengor.

Wij zijn er zelf naar toe gereden met een huurauto.
We hebben twee nachten overnacht in Banding Rainforest Resort. Eenvoudige koloniale kamers.
 
Prachtige natuur!
Midden op de dag een wilde mannetjesolifant op het terrein van dit hotel gezien.
Hij stond te snuffelen in het vuilnisafval!
Ook s' avonds hebben we daar olifanten gezien op het terrein van het hotel nu was het een kudde vrouwtjesolifanten.
Heel indrukwekkend. Ook niet op gerekend dus helaas niet op camera.
 
We hebben een dag een gids ingehuurd en die nam ons het meer op met boot  en hebben ergens een wandeling gemaakt.
Zeer de moeite waard. Ook onderweg een Orang Asli dorp bezocht. Hier waren ze dus echt geen toeristen gewend. Er worden verschillende tochten aangeboden.
Daar onze dochter pas 9 jaar was hebben we geen zware tocht gedaan, maar die zijn er wel.
Daar er verder geen toeristen waren hadden we de gids voor ons zelf.
 
Wij hebben zeer goede herinneringen aan deze plek.

 

Hoe kom je er?

Belum National Park vind je halverwege de Oost-West snelweg van Penang naar Kota Bharu.
De dichtstbijzijnde plaatsjes zijn Grik in Perak en Jeli in Kelantan,die aan de Oost-West snelweg liggen. Van Kuala Lumpur naar Belum duurt het 6 uur over de weg.
Je neemt de North-South Highway en je verlaat deze bij het stadje Kuala Kangsar. Vervolgens rijd je richting Grik en dan naar Pulau Banding. 
Het is ook mogelijk vanuit Kedah via Baling en Pengkalan Hulu te rijden. 
Vanuit Kota Bharu duurt de rit drie uur.

Het dichtstbijzijnde spoorwegstation is Kuala Kangsar, maar dat ligt ver uit de buurt. Als je een tour boekt bij een reisorganisatie in MaleisiŽ, zit daar meestal boot, entreebewijzen bij in.
Helaas zijn organisaties niet gemakkelijk te vinden. Voor de best informatie kunt u contact opnemen met de Perak State Economic Planning Unit (Tourism)
telefoon 05-5225119 of Perhilitan Perak,
telefoon 05-7911164.

xx

Accommodatie

Het Banding Resort - Linsay

De goedkoopste keuze is natuurlijk kamperen bij het meer of een rivier. Er zijn echter ook drijvende chaletjes en er zijn zelf hutjes te huur bij in de Orang Asli nederzettingen. Meer comfort biedt het  Banding Rainforest Resort. Deze heeft standaard, superior en deluxe kamer met uitzicht op de heuvels of het meer. De kamers zijn uitgerust met de mogelijkheid om zelf koffie of thee te zetten. Het Resort heeft ook een kampeerplaats en een zaal, dat uitgerust is met moderne audio visuele hulpmiddelen. Banding Rainforest Resort is gelegen op het derde grootste eiland in het meer Tasik Temenggor. Het Resort is een ideale stopplaats voor toeristen, die de afstand Penang - Kota Bharu te lang vinden om te rijden. Je kunt er tal van activiteiten ondernemen, zoals vissen, kajakken, wandelingen door de jungle maken, vogels observeren, kamperen of een nederzetting van de Orang Asli bekijken. Om te eten hebben de gasten twee keuzes: - in het airconditioned Hornbill Restaurant of bij een Warung aan de oever van het meer.

 

De kans om in het wild een olifant tegen te komen of om de grootste bloem "de Rafflesia" tegen te komen. Je kunt hier ook gemakkelijk een bezoek brengen aan een nederzetting van de Orang Asli, de oorspronkelijke bewoners van MaleisiŽ. Kortom: u zult u hier een ontdekkingsreiziger voelen.

Van Verre Reizen organiseert voor u individuele reizen op maat naar MaleisiŽ. Van Verre Reizen is reisspecialist voor maatwerkreizen naar AziŽ, met een groot reisaanbod naar MaleisiŽ. Kwaliteitsreizen met goede prijs-kwaliteitsverhouding. Alles kan! U geeft uw wensen aan, wij stellen uw unieke MaleisiŽ reis samen. Bekijk onze MaleisiŽ reizen op onze website. Maatwerk: uw eigen route door het prachtige MaleisiŽ.

Mijn Verslag:

Niemand had ons gewaarschuwd voor de moeilijke reis, die ons te wachten stond naar Sara, ťťn van de belangrijkste valleien in het Lower Belum Forest van het Ulu Perak district. We zouden 6 uur door de jungle trekken. We zouden door de onontdekte regenwouden lopen, op zoek naar de rafflesia en wilde gemberbloemen.
We kozen om te overnachten op de camping aan het meer. We sloegen de uitnodiging van onze gastheer in de wind, om in het relatief, comfortabele Banding Rainforest Resort te verblijven, waar we ons heerlijk hadden kunnen opfrissen na die  lange rit uit Kuala Lumpur.
Het Banding Rainforest Resort Resort bevindt zich op Pulau Banding, het derde grootste eiland van de  80 eilandjes in het 152 km2 Tasik Temenggor stuwmeer. De stuwdam, die het meer deed ontstaan, werd gebouwd in 1978. 

Onze gids Sulaiman maakte de voorbereidingen voor de tocht. Hij zorgde voor de boot, het eten en voor de kampeer benodigdheden. Van Suleiman kregen we onze eerste briefing: "De eerste overnachting is morgen in Kiroi en daarna trekken we verder naar  Kampung Post Chiong voor de rafflesia en de zout likken," 
Alhoewel de moesson was begonnen, is het waterniveau verrassend laag in Tasik Temenggor - het tweede grootste kunstmatige meer in het schiereiland na Kenyir van Terengganu.
Het meer is op sommige plaatsen wel 60 meter diep, desondanks is dit het terrein voor hen die een vergunning hebben om hier te varen. Onze "boatman" Zaida moest tussen boomstammen en uitstekende takken manoeuvreren. Na 40 minuten en heel nauwkeurig varen bereikten we Kiroi. Kiroi is een nederzetting van de Orang Asli. Het lag er uitnodigend bij op een zacht glooiende helling met aan de ene kant de inham en aan de andere kant het dikke oerwoud.

Orang Asli Nederzetting - Linsay


We maakten ons kamp gereed met uitzicht op de boomstammen, die uit het vreedzame water omhoog staken. Dankzij een heldere halve maan en de glinsterende sterren kreeg dit beeld nog meer glans in de avond. 
De volgende morgen werden we wakker door een koude mist, die ons echter wel weer lust gaf om op "jacht" te gaan. Een boottocht van 20 minuten bracht ons naar Kampung Post Chiong, een dorpje van de Temiar-stam.
Een gids uit deze kampung, die Abus heette, nam ons mee de jungle in. We liepen 20 minuten op oevers van de Sungei Sara en nog eens 20 minuten naar een oude politiepost. 

"Als het water in de rivier niet zo laag stond, dan zouden we tot de oude politiepost stroomopwaarts hebben kunnen varen.," zei Sulaiman.
Omdat wij op zoek waren naar de rafflesia, maakte Suleiman een lange omweg door het bos.
Hij zei, dat dit een een pad was, waarlangs we waarschijnlijk een rafflesia zouden kunnen vinden. Het leek ons erg sterk, want van een pad was er nauwelijks sprake. Het was slechts jungle waar we doorheen wandelden.
Heuvel na heuvel, ploegden we enkel door het dikke oerwoud. Af en toe moesten we een tak grijpen om niet weg te glijden.
We troffen de wilde gemberbloem en paddenstoelen aan, totdat we bij een donkerrode knop kwamen, die zo groot was als een tennisbal. We vonden er ook eentje zo groot als een bord. Deze rafflesia zou binnen een week gaan bloeien.
xx

Rafflesia in de knop.
De Rafflesia is een vreemde plant.... hij heeft geen
 bladeren en als hij bloeit stinkt het naar rottend vlees.

"Net zoals bij mensen, duurt het 9 maanden om tot een volledige bloei te komen en hij wees naar een klein puntje  op n van de tetrasigma wortels. Dit zou 9 maanden de gastheer zijn voor de (nu nog) kleine rafflesia," vertelde Sulaiman. 
In tegenstelling tot rafflesia, die in andere tropische landen wordt gevonden, is deze parasitische plant in Bos Belum niet seizoengebonden en kunnen de bloemen het hele jaar bloeien.
Dankzij het zien van de rafflesia, vatten wij weer moed om een dichtbij gelegen zout lik te gaan bekijken. Het vergde nog een uur om aan de Sungei Terming te komen. We roken onmiddellijk de geur sterke geur van zwavel, toen we drie vijvers ontdekten. Ze vormden een waterval. Eentje was zo'n 8 meter hoger gelegen, de andere twee waren lager gelegen en het water viel tussen de vijvers naar beneden.

De terugtocht naar Kampung Post Chiong duurde twee uur. Daar lag de boot op ons te wachten. Suleiman haalde ons over om een zeldzame ontmoeting te hebben met de "schat van Belum". Wij wisten niet wat hij bedoelde. Hij vertelde, dat dit een ontmoeting was met de wilde olifanten. We zouden deze (op afstand) kunnen gaan bekijken. Dus lieten we ons overhalen. 

We reden in de avond over de East-West Highway, op zoek naar deze reusachtig zoogdieren, want zij steken hier de weg over, wanneer het donker is. Deze excursie ging slechts 15 km van het resort en kostte RM30,-.  Bij een tweede kruising, vingen we een glimp op van olifantenogen. Een reusachtige olifant was bezig te eten. Het was een prachtig gezicht. 
Om de ze natuurexcursie helemaal "af" te maken, stelde Sulaiman voor, om de volgende morgen te gaan vissen in het meer. Er zou veel vis in het stuwmeer zitten: toman, sebarau, kelah en baung. 
Ik moet toegeven, dat de vissen veel slimmer zijn als wij. Wij hadden geen succes en dat was maar goed ook. Misschien doen we dat nog eens een andere keer.Door via deze site te boeken blijft deze onafhankelijke, niet commerciŽle site bestaan

Belum Rainforest Resort

Belum Rainforest Resort, gebouwd in 2008, is een aanwinst voor Gerik en een slimme keuze voor reizigers. Het hotel bij het Nationaal Park. Het centrum Van Gerik ligt op een afstand van ongeveer 40 km en het duurt, over het algemeen, ongeveer 180 minuten om het vliegveld te bereiken. Met de belangrijkste attracties van de stad - zoals Belum Bos reservaat, Tasik Banding, Tasik Temenggor - binnen handbereik, zullen bezoekers van de accommodatie de locatie zeker waarderen.
Profiteer van de ongeŽvenaarde services en voorzieningen bij deze accommodatie in Gerik. Voor het comfort en gemak van haar gasten biedt de accommodatie gratis wi-fi in alle kamers, 24-uur receptie, faciliteiten voor mindervaliden, bagageopslag, wi-fi in openbare ruimtes.
De ambiance van Belum Rainforest Resort weerspiegelt zich in de inrichting van iedere gastenkamer. plasma tv, spiegel, sofa, handdoeken, kledingkast zijn slechts enkele van de voorzieningen die u ter beschikking staan. De accommodatie biedt talrijke recreatieve mogelijkheden, zodat u voldoende te doen heeft tijdens uw verblijf . Wat de reden van uw bezoek ook is, Belum Rainforest Resort is een uitstekende keuze voor uw verblijf in Gerik.

Meer informatie/ en foto's Belum Rainforest Resort |klik nu|Door via deze site te boeken blijft deze onafhankelijke, niet commerciŽle site bestaan

Banding Lakeside Inn 

Een kwaliteitsaccommodatie voor wie geÔnteresseerd is in sporten, bezichtiging van bezienswaardigheden: het Banding Lakeside Inn bij het Nationaal Park id het een prima uitvalbasis voor toeristen. Het hotel ligt 45.0 km van het centrum van Gerik en de belangrijkste faciliteiten zijn dus goed bereikbaar. Een plezierige omgeving en de nabijheid van Tasik Banding, Belum Bos reservaat, Tasik Temenggor verschaffen dit hotel een bijzondere charme.
Het Banding Lakeside Inn biedt tevens vele faciliteiten om uw verblijf in Gerik zo aangenaam mogelijk te maken. Het hotel heeft een uitgebreid aanbod aan services, inclusief supermarkt, dagelijkse schoonmaak, taxi service, 24-uur receptie, snel in- en uitchecken.
Treed binnen in ťťn van de 105 uitnodigende kamers en ontvlucht de dagelijkse stress met een breed scala aan voorzieningen, zoals plasma tv, internet (draadloos), draadloos internet (gratis), airconditioning, bureau. Het hotel biedt een uitstekende variŽteit aan recreatieve faciliteiten, inclusief zwembad (buiten), vissen, zwembad (voor kinderen), watersport, karaoke. Het Banding Lakeside Inn is een slimme keuze voor mensen die reizen naar Gerik: een ontspannen verblijf is gegarandeerd.

Meer informatie en foto's: Banding Lakeside Inn  |klik nu|

Geurt naar rottend vlees!
Bloeiende Raffesia
xx

 

    Ben van Wijnen

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2023 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite