MALAYSIA
SITE

Sarawak
-- Afstandstabel Sarawak
-- Bako NP
-- Bario
-- Batang Ai NP
-- Bintulu
-- Hornbills
-- Iban - the people
-- Jangkar Waterfall
-- Kapit
-- Kuching
-- Longhouses
-- Lundu/Gunung Gading
-- MASwings
-- Miri
-- Mulu NP
-- Neushoornvogels
-- Neusaap
-- Niah, de Grotten
-- Openbaar vervoer
-- Orang Oetans
-- Pinnacles (rotspunten)
-- Sarawak
-- Sarawak/ Annelies
-- Semenggoh
-- Sibu
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Tijger

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

BATANG AI
National Park

"Batang Ai is een gebied, waar bezoekers het regenwoud kunnen ervaren en ook kennis kunnen maken met de culturele tradities van de Iban. De lokale bevolking heeft levendige cultuur met een fascinerende historie, die zij graag deelt met de rest van de wereld. Het gebied is ook de thuisbasis van de orang oetan in Sarawak. Deze unieke elementen plus de overvloedige natuurlijke kenmerken van heldere rivieren, groene regenwouden en dieren maken dit een bestemming voor de veeleisende reiziger."


Batang Ai National Park ligt aan de bovenloop van de Batang Ai en Lubang Baya rivier, ongeveer 15 km stroomopwaarts van de Batang Ai Stuwmeer. De tocht naar het stuwmeer voert u lang rubber- en peperplantages. Bij het stuwmeer stapt u in een longboat. De tocht op het meer duurt ongeveer 1,5 uur en nog een uur over de snelstromende Batang Ai rivier.
In tijden met laag water moet u uit springen in het kristalheldere water en de boot langs een kleine stroomversnellingen te duwen. Het maakt allemaal deel uit van een fascinerende Batang Ai ervaring.
De Batang Ai stuwmeer ligt ongeveer 275 km van Kuching. Het park heeft een Maleis en een Indonesisch gedeelte. De meeste bezoekers komen als onderdeel van een georganiseerde tour groep waar alle vervoer bij is inbegrepen. Het is bijna ondoenlijk om de reis met het openbaar vervoer te doen, omdat het te lang duurt om er te komen.
Bezoekers verblijven meestal in ťťn van de nabijgelegen Iban longhouses, of in het Hilton Batang Ai Longhouse Resort, dat is ongeveer 1 uur en 30 per boot van het Park HQ. Het park heeft geen kantine faciliteiten en bezoekers moeten voldoende voedsel en drinkwater met zich meebrengen.
Het Batang Ai national park heeft een rijke flora en fauna met honingberen, civet katten, neushoornvogels, gibbons, stekelvarkens, langoeren, muntjaks en wilde zwijnen.

Een waar paradijs voor de wandel- en natuurliefhebber is het Batang Ai National Park, nabij Kuching op Sarawak in Maleisisch Borneo. Deze schitterende natuur mag niet ontbreken tijdens uw reis door MaleisiŽ.
Van Verre Reizen organiseert voor u individuele reizen op maat naar MaleisiŽ. Van Verre Reizen is reisspecialist voor maatwerkreizen naar AziŽ, met een groot reisaanbod naar MaleisiŽ. Kwaliteitsreizen met goede prijs-kwaliteitsverhouding. Alles kan! U geeft uw wensen aan, wij stellen uw unieke MaleisiŽ reis samen. Bekijk onze MaleisiŽ reizen op onze website. Maatwerk: uw eigen route door het prachtige MaleisiŽ.

De Iban van Batang Ai leven al meer dan 400 jaar in en rond het park. Ze vormen een integraal onderdeel van het ecosysteem. Ze hebben in het verleden een belangrijke rol gespeeld in het behoud van orang oetan. Ze hebben een strikt taboe om op deze dieren te jagen of ze kwaad te doen. Sommige Iban Stammen geloven, dat in de orang oetan de ziel woont van overleden voorouders, terwijl ook lokale legendes beweren, dat een vrouwelijke orang oetan de vaardigheden heeft geleerd van de verloskundige.
De Iban zijn voormalige koppensnellers. De mannen zijn schitterend getatoeŽerd en de vrouwen dragen kleurige jurken met kraaltjes en muntjes. Geniet bij een bezoek aan hun longhouse van hun dansvoorstelling en muziek, verzorgd door een vierkoppig, vrouwelijk huisorkest met gongs en xylofoons. U zult een bezoek aan de Iban-stam in het Batang Ai national park niet snel vergeten.
De Iban profiteren van de werkgelegenheid in het park en vervoer en huisvesting. De gidsen laten ook het uitstekend handwerk zien, dat dan door veel bezoekers wordt gekocht.
De lokale Iban bevolking verzamelt meer dan 140 verschillende soorten medicinale planten in de jungle en eet 114 verschillende wilde vruchten en 36 soorten groente. Bos- en planten zijn ook belangrijk als bron: hout, vezels, rotan, bamboe en aromatische harsen.

 

 

Orang oetans zijn voornamelijk fruit-eters en brengen het grootste deel van de dag zwervend in het bos door, op zoek naar voedsel. Ze zijn vooral dol op de wilde vijgen en de penetrante ruikende durian. Hoewel fruit hun belangrijkste bron van voedsel is, voeden ze zich met jonge bladeren, insecten, schors, bloemen, eieren en kleine hagedissen. Elke orang oetan bouwt voor de nacht een nieuw nest. Af en toe ook wel voor een dutje overdag. Ze bouwen hun een veilige rustplaats op 12-18 meter hoogte boven in de bomen.

Een volwassen volwassen zwerft over een uitgestrekt gebied van bos. Elke dag op zoek om genoeg voedsel te zoeken om zijn gezonde eetlust te bevredigen. Mannetjes zijn geslachtsrijp als ze 15 jaar oud zijn. De levensverwachting van orang oetans in het wild is onbekend, maar waarschijnlijk minde dan in gevangenschap. Sommige hebben zijn in gevangenschap meer dan 50 jaar geworden.
Ontbossing, aantasting van hun leefgebied door de mensen, willekeurige jacht en de levende handel in de Orang Oetans: het zijn allemaal factoren die hebben bijgedragen tot een daling van hun aantal.

xx


Orang Oetan

Er zijn vijf verschillende wandelroutes in Batang Ai, die elk aspect van het park belichten met hun vegetatie. Je zult naast flora en fauna ook oude begraafplaatsen zien, verspreid over het gebied. Bezoekers worden te allen tijde begeleid door een geregistreerde gids of park ranger te allen tijde.

 

Trail Name (Pad)

Lengte

Moeilijkheidsgraad

Tijd (Ongv.)

Padalai Trail

1.8 km

Gemakkelijk

1.30 min

Bebiyong Trail

4.0 km

Gemakkelijk

2.30 min

Bilitong Trail

4.6 km

Moderate

4 uur

EnggamTrail

8.2 km

Moeilijk

6 uur

Sium Trail

7.6 km

Moeilijk

5.30 min

Uit een reisverslag:

"We werden door onze gids opgehaald bij ons hotel in Kuching en na een rit van 5 uur kwamen we aan bij het Batung Ai lake. Hier werden we opgewacht door 2 leden van de Iban stam en vervolgden we onze trip per boot over het meer en later steeds verder de jungle in om na bijna 2 uur aan te komen bij de Nanga Sumpa Lodge. Wat een geweldige locatie!! Het is redelijk primitief, maar er werd druk gebouwd aan een nieuwe vleugel. Ik hoop dat die geen afbreuk doet aan de sfeer.

Enkele weken voor onze aankomst is dit Long House naast de Lodge volledig afgebrand en heeft BA veel leden van de Iban stam onderdak geboden en was het niet mogelijk om hier te overnachten. We hebben er nog wel een bezoek gebracht aan de plek waar het Long House heeft gestaan, maar het bood een zeer trieste aanblik. Mede door deze tragedie was het een beetje rommelig met werklui en herrie, maar dat heeft ons niet gestoord.

De jungle trekkings waren geweldig en de Bamboo BBQ bij de waterval een super ervaring. Wij waren die nacht de enige gasten en hebben heerlijk gegeten.
Omdat wij niet naar de Chief konden, kwam de Chief naar ons om een zelfgestookt drankje te drinken wat zeer welkom was, want hier is alleen koffie, thee en water te krijgen".


 

 

 

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite